Både Canons Europasjef Mogens Jensen (t.v.) og adm. direktør Trond Langeland i Canon Norge AS gleder seg over det nye EOS 5D-kameraet.

Sterkest i Norden

Canon har en sterkere posisjon i det nordiske markedet enn i resten av Europa.

Det sier Canons Europa-sjef Mogens Jensen. Mot slutten av den analoge tidsalderen hadde den japanske produsenten om lag 5 prosent av fotoindustriens verdensmarked. Med de digitale produktene har dette ifølge Jensen økt til 40 prosent. Canons omsetning i Europa lå i fjor på ca. 11 milliarder Euro. Dette er ventet å øke til 19 milliarder i 2009.

– Utviklingen fra analoge til digitale produkter åpner mange muligheter for oss. Vi vil videreføre strategien vår om å være ledende som bildeskaper og innen digital bildebehandling. Vi ønsker også å være ledende på teknologien rundt dette og sette nye standarder for bildekommunikasjon, sier Jensen. Han viser til at Canon vil fortsette å satse på ny teknologi, design og optisk lagring.

Milliarder

Med mobiltelefonens inntog på det digitale kameramarkedet vet ingen lenger med sikkerhet hvor mange milliarder bilder som totalt blir tatt, men tallet er trolig mer enn 100 milliarder på verdensbasis.

– Det har nærmest eksplodert. Vi regnet med at det ble tatt dobbelt så mange bilder i 2004 som i 2003 og venter en ny dobling frem til 2008. En stor del av veksten kan tilskrives mobiltelefonen, men fortsatt blir de fleste bildene tatt med digitalkamera. Folk flest krever bedre kvalitet enn det mobiltelefonkameraene har gitt hittil. Foreløpig avløser de ikke et godt digitalkamera, men de vil ta mye fra low end markedet og fra engangskameraer. Vi følger utviklingen med interesse. Det vi er mest opptatt av nå, er hva brukerne gjør med de digitale bildene, sier Jensen.

Selv om en stor del av bildene ikke blir skrevet ut, tror Canon det fortsatt vil være vekst i markedet for fotoskrivere og vil være med på å utvikle dette markedet. Jensen mener vi bare ser toppen av isfjellet når det gjelder hva fotoprinting kan utvikle seg til.

EOS 5D

Nylig presenterte Canon EOS 5D, som er en ny modell i grenseland mellom det øvre amatørsjiktet og det profesjonelle. I likhet med storebror 1Ds har 5D fullformat bildebrikke. Det betyr at bildebrikken er like stor som standardformatet for småbildefilm, 24 x 36 med mer. Prisen for et 5D kamerahus er imidlertid under halvparten av prisen for et 1Ds-hus og ligger nå på a. 25.000 kroner. Bildebrikken i 5D har 12,8 megapiksler, og dette kameraet har en mange finesser som Canons Digit II prosessor, 3 bilder pr. sekund, internlagringskapasitet for 60 jpg-filer og USB 2.0 grensesnitt.. I baklokket sitter en 2 ½-tommers skjerm, og det er utviklet et spesielt objektiv til 5D og 1D med brennvidde fra 24 til 105 med mer og optisk bildestabilisator.

– Fullrammebrikken er viktig for det profesjonelle fotomarkedet, og den vil også ha betydning for toppsjiktet av amatørmarkedet, blant annet fordi optikken vil få samme reelle brennvidde som filmbaserte kameraer, sier Jensen.

Til toppen