Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har bedt Stiftelsen Elektronikkbransjen lede en arbeidsgruppe. Foto: Scanpix.

TAR MOBILBRANSJEN ANSVAR?

Dette spørsmålet stiller barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken på sin blogg rettvenstre.no. Her finner du hans blogginnlegg fra 17. november, gjengitt i sin helhet etter avtale.

I går møtte de manns- og kvinnesterkt opp på mitt kontor, representanter for mobiltelefon- og elektronikkbransjen. Nokia, Sony Ericsson og Samsung kom. Elkjøp og Expert var der. Og bransjeforeningene Elektronikkbransjen og IKT Norge. Jeg hadde invitert dem på bakgrunn av avsløringene av sterkt kritikkverdige forholdi produksjonen av mobiler, som kom fram i NRKs serie“Connecting People”.

Jeg krever at norske forbrukere skal få innsyn i hvor mobiltelefonene de kjøper kommer fra, hvordan de er laget, og hvilke betingelser mennesker som har laget dem arbeider under. Jeg er overbevist om at svært mange nordmenn ønsker å vite at de ikke bidrar til utnytting av fattige mennesker andre steder i verden, eller miljøødeleggelser, når de kjøper en mobiltelefon – eller for den saks skyld et annet elektronikkprodukt. Derfor brukte jeg møtet i går til å få i gang dialog medbransjen om hvordan vi kan få innsyn i forholdene hos deres underleverandører, og om vi kan få på plass en eller annen form for lisensiering eller merking av mobiltelefoner som tilfredsstiller krav til etikk og miljø. Det burde være mulig, for eksempel har Samsung nettopp lansert sin første svanemerkede flatskjerm og FujitsuSiemens en svanemerket laptop.

Vi ble enige om å sette i gang et felles arbeid for å finne fram til løsninger på dette. Elektronikkbransjen skal lede en arbeidsgruppe, hvor blant annet departementet, stiftelsen Miljømerking og Initiativ for etisk handel skal være med. Såvidt jeg kan finne ut er dette en ganske unik måte å jobbe med en slik problemstilling på, med direkte samarbeid mellom bransjen, miljø- og solidaritetsorganisasjoner og myndigheter. Lykkes vi kan det kanskje danne modell forarbeidet med mange andre produkter.

Til toppen