– Vi er store på speilrefleks i Norge og har et bredt produktutvalg her, men kaster oss også inn i kampen om markedet på kompaktkameraer, sier daglig leder Bjørn Mangset hos Nikon Norge.

TØFFERE PÅ KOMPAKT

– I år opplever vi at kampen om markedsandelene på kompaktkameraer er tøffere enn før.

– Både fordi det er mange aktører og fordi salgsveksten har stoppet, sier Bjørn Mangset, daglig leder for Nikon Norge.

Nikon har i følge Mangset en markedsandel på åtte prosent på kompaktkameraer og er blant de fem-seks største produsentene på dette i Norge. Derfor er det viktig å komme inn i elektronikkbransjen, mener han. Konkurransen mellom tradisjonell fotohandel og elektronikkbransjen merkes best innen kompaktkameraer. Nikons styrke i Norge har lenge ligget på speilrefleks, der den japanske leverandøren har rundt 40 prosent av markedet. Canon er hovedkonkurrenten.

– Nå ser vi at tradisjonelle brunevareprodusenter som Samsung, Panasonic og Sony satser sterkt på kompaktkameraer, og de selger mest gjennom elektronikkbransjens forretninger, sier Mangset.

Lettere på kompakt

Lederen for Nikon Norge legger vekt på at det er lettere for elektronikkprodusentene å få innpass i markedet innen segmentet kompaktkameraer enn på speilrefleks. Strategien for Nikon er fortsatt å være stor på speil. Lanseringen av stadig nye modeller skal styrke dette.

– Hva tror du om hybridkameraer?

– Dette er et spennende produkt og en ny kategori innen foto. Jeg tror denne kameratypen vil få mange entusiaster. Men vi mener at speilrefleks totalt sett har flere fordeler enn denne nye kameratypen, sier Mangset.

Han tror at hybrid også vil få sin del av fotomarkedet.

Nikons beste

Nylig lanserte Nikon et nytt toppkamera kalt D3S. Dette kameraet er en videreutvikling av D3. Meningen er å presentere et av verdens beste kameraer i proffklassen innen småformat speilrefleks. Kameraet, som er proppfullt av finnesser, har nærmest ubegrensede muligheter. Spesielt gjelder dette evnen til operere under utrolig svake lysforhold. Vi snakker om at kameraet kan håndtere ISO-verdier opp mot 100.000.

– Dette kameraet flytter grenser for fotografering når det er veldig lite lys. Du kan ta bilder under forhold som ikke var mulig tidligere. Dette gjør eksempelvis at du kan gjengi stemning med stearinlys som lyskilde i stedet for å ødelegge bildeopplevelsen med blits, sier produktspesialist Vegard Berg.

Video

D3S flytter også grenser når det gjelder videofotografering. Nikons speilreflekskameraer har lenge vært klare for filming av video som supplement til stillbilder. Som største fortrinn legger Berg vekt på høykvalitetsoptikk og ikke minst den store bredden av objektiver, fra supervidvinkel til tele.

– Med dette kameraet kan du filme under langt dårligere lysforhold enn det et vanlig videokamera greier, sier Berg.

Han er imidlertid ikke helt sikker på om speilreflekskamera vil erstatte videokamera som filmprodukt. Men ser klare fordeler av og ha alt i ett i samme kamera. Produktspesialisten ser en trend ved at både Nikon og kamerakonkurrentene utfordrer produsentene av videokameraer mer og mer med de nye speilreflekskameraene.

– Lyden er også viktig når man filmer video. Alle speilreflekskameraene våre med innebygd video har mulighet til å ta opp lyd med innebygd monomikrofon i forkant av kamera. D3 og D3S kan i tillegg tilkoples ekstern mikrofon. Det får vi etter hvert på alle de proffe og halvproffe kameraene våre, sier Berg.

– Sammen med D3X er dette kameraet, D3S, det beste vi noen gang har laget og trolig helt på verdenstoppen, sier Produktspesialist Vegard Berg hos Nikon.
Nikons D3S har fullformatbrikke og ekstreme egenskaper når det gjelder fotografering under meget dårlige lysforhold. Pris: 47.000,-
Til toppen