Nøkkelkundesjef Jan Ove Johansson med hodesettet MM 450 Travel med noise guard- og blåtannteknologi. Pris: 3.400,-

TRÅDLØST TIL ØRET

Kablene forsvinner både på øre- og hodetelefoner. De trådløse løsningene er flere.

Det tror Jan Ove Johansson, nøkkelkundesjef hos Sennheiser Nordic.

– På det bærbare utstyret ser vi allerede nå at trådløst er tingen. Vi ser at mange ergrer seg over kabler som tvinner seg og er vanskelig å holde styr på når du går rundt med for eksempel MP3-spiller, sier Johansson.

Den mest brukte standarden for trådløs overføring er blåtann. Denne teknologien er god når det gjelder taleoverføring, men ikke så god på musikk på grunn av komprimeringen. Svakheten oppstår når komprimert musikk skal tilleggskomprimeres når den overføres med blåtann.

– Hos Sennheiser løser vi dette med å bruke den nye APTX-standarden. Denne standarden tas også i bruk i stadig flere mobiltelefoner, sier han.

I følge Johansson ser det ut til at stadig flere tar i bruk øretelefoner også for mobiltelefon, men han ønsker seg omsetningen av øretelefoner større likevel. Det tyder på at folk flest er fornøyd med de øretelefonene som følger med mobilen.

Tilleggssalg

Sennheiser satser stor på å markedsføre utstyr som gir bedre lyd enn øretelefonene som følger med MP3-spillere. Her mener Johansson det er mye å hente når det gjelder lydkvalitet. Den tyske fabrikanten har lenge markedsført hodetelefoner som skal redusere uønsket støy fra omgivelsene. Den såkalte Noise Guard-teknologien ble utviklet av firmaet på 90-tallet i samarbeid med flyselskapet Lufthansa. Det blir i dag brukt både til forbrukermarkedet og profesjonelt for eksempel i pilotenes hodesett. Den beste Noise Guard-hodetelefonen på markedet i dag skal dempe 90 prosent av støyen.

Kleer-teknologien er en ny måte å overføre lyd på. Mens Noise Guard er analog, baserer Kleer seg på digital teknologi. Lydsignalene sendes ukomprimert i frekvensen 2,4 GHz.

– Dette gir langt bedre lydkvalitet enn med overføring med blåtann. Kleer-teknologien må da finnes både i sender og mottaker. Vi har tatt i bruk Kleer-teknologi i flere av de nye produktene våre, både øre- og høretelefoner, sier Johansson.

Allerede nå er øretelefonen MXW1 på markedet. Sist på året og på nyåret kommer tre modeller, RS 160, 170 og 180. Johansson opplyser at Sennheiser trolig er nummer fire eller fem i størrelse på det norske markedet i dag for denne type produkter.

– Selv om hodesettet MM 450 Travel er kostbart, har det meget avanserte egenskaper med den støydempingen vi har lagt inn i systemet, sier Johansson.
En av hodetelefonene i Sennheisers nye serie heter RS 180 og har Kleer-teknologi for digital lydoverføring.
HD 800 er Sennheisers toppmodell. Pris: 10.000,- Modellen har fått Eisa-pris som årets hodetelefon 2009.
Til toppen