Kai Olsen fra Epson viser den nye profesjonelle modellen Stylus Pro 9900 som trykker store formater fra rull. Prisen starter fra 55.000 kroner. Foto: Erik Andersen.

TRYKKER I MANGE STØRRELSER

Epson viste et stort utvalg av skrivere på Photokina, både for det profesjonelle og forbrukermarkedet.

For å ta litt om det profesjonelle først: Epson spesialiserer seg både på store formater og trykkvalitet for å tilfredsstille alle typer brukere. I dette ligger også trykking av farger som tilfredsstiller internasjonale standarder for gjengivelse.

– Den mekaniske konstruksjonen i skriverne våre er mye den samme. Forskjellen ligger i muligheten for fargegjengivelse, sier leder for det profesjonelle foretningsområdet Kai Olsen ved det norske kontoret av Epson Europe B.V.

Han forteller at de profesjonelle modellene er delt i én serie for åtte farger og én for ti farger. Forskjellen mellom de to ligger i gjengivelsen av fargene orange og grønt. Når det gjelder tilpassningene til den internasjonale Pantone-skalaen, er skriverne med ti farger i stand til å gjengi 98 prosent av denne skalaen, mens åttefarge-maskinene kan gjengi om lag 85 prosent.

– Det betyr at de som arbeider innen grafisk bransje og ikke minst med såkalte spot-farger vil ha utbytte av en skriver med ti farger, sier Olsen.

Han legger også vekt på at forskjellen mellom de to modellseriene kan gi utslag i gjengivelse av hudtoner, som ikke minst er viktig for fagfotografer. Maskinene i Epsons A2-serie kan enkelt stilles om til ulike formater. Modellen 4900 kan stilles om fra A0-format basert på papir i rull og til alle mindre formater. Tidligere var slike omstillinger mye mer kompliserte enn på de nyere modellene. Det samme gjelder bytte mellom papirer med ulike overflater, slik som blank og matt. Modellene i tifarge-serien består for uten 4900 av 7900 og 9900. Prisen på 4900 begynner på cirka 20.000 kroner i standardversjonen. Olsen forteller at det normalt kommer mye ekstrautstyr i tillegg etter brukernes ønsker. Når det gjelder denne type skrivere er det kun snakk om blekk, ikke laser. Det er firmaet Profildata som distribuerer de profesjonelle skriverne fra Epson i Norge. Disse maskinene blir mer og mer populære hos firmaer som skriver ut pris og informasjonsplakater.

Duplex og berøringsskjerm

Epsons nyheter til forbrukermarkedet er skriverne PX720 og PX820. 720-modellen erstatter 710, som Olsen sier har vært en bestselger for Epson i Norge.

– De fire nye egenskapene jeg vil fremheve er i første rekke duplex-funksjon. Den gjør det mulig å kombinere skriveren som kontormaskin og til foto. Veldig mange brukere spør etter en slik kombinasjon. I tillegg har vi fått berøringsskjerm på kontrollpanelet. Dessuten er maskinen blitt raskere og vi har forbedret CD-funksjonaliteten. Til det siste hører at vi sparer en del manuelle funksjoner når dokumenter og foto skal gjengis direkte fra plate, sier Olsen.

Formatene maskinen kan trykke er A4, A5, 13x18 cm og 10x15 cm. Begge maskinene har mulighet for trådløs signaloverføring. I tillegg er det utviklet applikasjon for Iphone. PX720 vil koste 1.500 kroner. Modellen 820 vil trolig koste om lag 1.000 kroner mer.

– Her er den nye modellen PX720, som erstatter 710, sier nasjonssjef Stig R. Andersen hos Epson. Pris: 1.500,-
Til toppen