Jim Chabin (nr. to fra venstre i panelet) engasjert i uttalelsene på vegne av International 3D Society under Panasonic Convention. Foto: Panasonic

VENTER 60 3D-FILMER I 2011

I 2010 sto 3D-filmene for cirka en femdel av inntektene til Hollywood-studioene.

Og dette til tross for at knapt halvparten av kinosalene, i alle fall i USA, kan vise slike filmer. Nå er det selvsagt hjemmekinoen som står for tur, samt en ytterligere ekspansjon innenfor kinomarkedet.

Det store spørsmålet alle lurer på, er om 3D vil slå an i like stor grad hjemme som på kinoene. Innhold vil komme i stor skala – både via fjernsynskanalene og deres ulike leveringsmetoder (satellitt, kabel, internett) og fysisk som Blu-ray 3D.

Jim Chabin er president i International 3D Society i Los Angeles og kjenner alle nøkkelpersonene i filmbransjen. På spørsmål om hvordan veteranregissører som Steven Spielberg, som nå jobber med The Adventures of Tintin (premiere: 26. oktober 2011), George Lucas og andre veteranregissører forholder seg til 3D, svarte Chabin:– Spielberg synes det er vidunderlig. Lucas er involvert i 3D i en stor skala. Jeg tror at «oldtimers» i bransjen har vært veldig oppmerksomme på potensialet med 3D. Nå som kvalitetskontrollen er der, er de nå komfortable med å hoppe inn i det.

Nylig delte International 3D Society ut Harold Lloyd Award til James Cameron. Lloyd var i sin tid en av de første komikerstjernene, på linje med Charles Chaplin og Buster Keaton.– Lloyd trodde på 3D hele livet sitt. James Cameron har perfeksjonert det, sier Chabin.

Møtelederen karakteriserte gamle 3D-filmer, som Jaws 3D for «en katastrofe». Måtte det digitale effekter og kamera til for at 3D skulle slå an? spurte han Chabin. På dette punktet «arresterte» Chabin ham. Han avviste at for eksempel Jaws 3D var en fiasko, da den tjente inn gode penger. – 3D har alltid gitt inntekter, men det har ikke vært kommersielt lønnsomt i stor skala før nå, sa Chabin og anerkjente at den forbedrede teknologien har gjort dette mulig.Statistikken viser at det ble laget 25 3D-filmer i 2010. I 2011 er cirka førti klare, men det kan bli så mange som 60.

Ny 3D-film hver uke

– I praksis kan vi vente oss en 3D-film hver uke i år. Blant dem det er størst forventninger til kan jeg nevne den nye Pirates of the Caribbean-filmen og Tintin.Chabin forteller videre at mens diskusjonen for noen år tilbake dreide seg om hvorvidt 3D var lønnsomt og filmskaperne ikke fikk være involvert, ble alt endret med Avatar.

– I løpet av de neste fem–seks månedene vil det komme en lansering som vil forbløffe oss alle i bransjen, fra HBO eller noen andre selskaper, røper Chabin.– Filmskaperne vil jobbe med 3D, fordi de kan fortelle TV-seriene bedre, det er det neste nå, antyder han.

Og hva med disse irriterende brillene. Er de irriterende og forstyrrende?

– Merket du brillene ti minutter inn i Avatar? Vi glemmer brillene. Det er som Ipod. Tror du folk vil ha ørepropper på seg? Som kultur og samfunn er vi komfortable med å ta på oss ting, det blir et mindre spørsmål etterhvert. Alle motehus jobber nå med aktive 3D-briller, og det er snakk om å lage en global standard for slike briller, slik at de ulike elektronikkselskapene ikke har hvert sitt system. Jo raskere man får det, får vi se bedre utvalg.

Til toppen