Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen med et kompaktkamera fra Casio og et kompakt systemkamera fra Sony. Foto: Stian Sønsteng

VERDENSMESTERE PÅ SYSTEMKAMERAER

Vi nordmenn skal være i verdenstoppen når det gjelder å eie og kjøpe systemkameraer. Fjorårsomsetningen styrker denne påstanden.

I fjor ble det omsatt 111.000 speilreflekskameraer i Norge. Det er samme antall som i 2009. I tillegg gjorde kompakte systemkameraer sitt inntog på markedet for alvor i fjor. Selv om det bare ble solgt 7.000 av denne gruppen, må vi regne med at dette er en viktig kommende kategori i fotomarkedet. Tradisjonell speilrefleks er fremdeles toneangivende. Mulighet for videofilming med full HD-kvalitet er kommet inn som en meget viktig og populær tilleggsfunksjon i alle typer kameraer, men det har nok betydd mest for systemkameraene så langt. Den store omsetningen av speilrefleks og kompakte systemkameraer fører også med seg høy omsetning av objektiver.

Litt ned for kompakt

Også salget av kompaktkameraer er høyt, men denne gruppen måtte tåle litt nedgang i fjor. Totalt ble det solgt 381.000, en nedgang på syv prosent fra 2009. Prognosekomiteen tror at omsetningen fortsatt vil være høy. De siste femårene har 2,1 millioner kjøpt kompaktkamera. Det tilsvarer ett kamera per husstand.

Vi må etter hvert regne med at en betydelig andel, særlig av kompaktkameraer, er erstatningssalg. Med fornyelsen får forbrukerne med seg viktige funksjoner som muligheter for filming med full HD-kvalitet. Det er en klar trend at stillbildekameraene konkurrerer med tradisjonelle videokameraer. Vi må heller ikke glemme å nevne 3D, som blir en mulighet både i system- og kompaktkameraer.

362 bilder pr. år

En undersøkelse gjort av Stiftelsen Elektronikkbransjen nylig viser at det årlig blir tatt 1,7 milliarder bilder med stillbildekameraer i Norge. Det tilsvarer 362 bilder per innbygger. Den samme undersøkelsen viser at antall bilder tatt med mobiltelefon er cirka 430 millioner perår, som tilsvarer 91 per innbygger. Vi tar altså fire ganger så mange bilder med stillbildekameraer som med mobiltelefonene våre. Dette skjer til tross for at også mobiltelefonene etter hvert får gode fotoegenskaper.

Sonys kompakte systemkamera i Nex-serien står plassert side om side med speilrefleksmodellene i butikkhyllene.
Til toppen