Xbox 360 er blitt kritisert for at den bråker for mye. På årets E3 annonserte Microsoft en løsning; ripp spillet over på harddisken og spill derfra (så lenge DVD-en er satt inn). Det vil gå langt i å fikse problemene med hastighet og støy.

VINNER I KJERNEN av ihuga spillere

Selv om maskinen bråker mer enn den burde, og går i stykker oftere enn noen kunne tro, har Microsoft Xbox markert seg som den store vinneren i kjernemarkedet, nemlig hos spillerne.

Ingen har i større grad enn Microsoft forstått og møtt hardcore-gameren de siste årene. De har fokusert på å få på plass de virkelig gode spillene. Titler som Halo og Gears of War har gjort plattformen til en kjempesuksess. Tar du de 40 mest populære spilltitlene i konsollmarkedet, er et stort flertall av dem på Xbox. Kjøper du denne maskinen, har du rett og slett tilgang på mange, gode spill.

Det har ikke bare gått knirkefritt for Microsoft i spillbransjen. I fjor måtte selskapet innrømme problemer med maskinvaren, og utvidet garantien med ett år i alle markeder (tre i Norge). Det kostet selskapet en milliard dollar, og førte til Xbox-sjefen Peter Moores avgang – til spillutvikleren EA Sports.

Best på utvikling

Likevel har Xbox blitt den beste, mest gjennomarbeidede spillplattformen, med den beste onlinetjenesten (Xbox Live) i markedet. Som med forhåndsbetaling av spilletid i onlinespillet Wow kan brukerne av Xbox Live kjøpe seg brukstid både på nett og i butikk. Dette er den perfekte gaven til din kredittkortløse nevø med Xbox på gutterommet.

Eksklusive spill selger en plattform, noe Microsoft (MS) har forstått. Som ny aktør måtte MS begynne med to tomme hender, som førte til opprettelsen av Microsoft Game Studios. De har brukt mye penger på å samle flinke folk, og det synes. Microsoft har godt ry på seg i spillutviklermiljøene, de er anerkjente for sin støtte, forståelse og oppbygging av nye utviklere. De leverer bedre avtaler og ikke minst utviklingsverktøy. Dermed anses plattformen å være den enkleste å utvikle spill for.

Microsoft oppgir ikke salgstall, men Norsk Spill og Multimedieforening (NSM) anslår Xbox 360 salget av spill i Norge i 2007 til å ligge på 56 millioner kroner.

Ikke for barna?

Xbox 360 har lenge vært noe bak konkurrentene i å kunne skilte med de gode barnespillene, noe som kan se ut til å være i ferd med å snu. Kommende spill som Viva Pijata og Banjo-Kazooie lover friske spillkonsepter og underholdning for flere enn skytespillentusiastene, også på Xbox. Det vil også dukke opp Quiz-spill og karaoketitler som appellerer til et bredere publikum enn kjernespillerne.

Neste generasjon

Konsollmarkedet går i 5-års sykluser. De beste spillene til en gitt plattform kommer gjerne ut mot slutten av ”levetiden” når utviklerne har fått satt seg skikkelig inn i maskinvaren. Det synes på spillene som er tilgjengelige for Xbox i disse dager, og ikke minst de som kommer. Likevel betyr det også at det snart vil komme en ny Xbox, som vil være på markedet i 2010.

Sannsynligvis vil Microsoft da matche PS3 på Blu-ray, og levere innovative håndkontrollere som hos Wii.

Frem til da vil Xbox 360 selge bra, og med spill som Fable 2, Gears of War og ekstraepisoder til GTA 4, sammen med den kommende 3D-utgaven av onlinetjenesten Xbox Live kommer ikke det til å overraske mange.

MER NYTT PÅ XBOX

– Xbox 360 har i dag en meget strategisk posisjon i det norske markedet. Ser man på det man regner som neste generasjons konsoller som er Xbox 360, Nintendo Wii og Sony Playstation 3 så er vi i dag markedsleder på antall solgte konsoller i Norge. På verdensbasis har vi nå solgt over 20 millioner konsoller.

– Det er også viktig å se på hvor mange som faktisk benytter konsollen regelmessig. Det selges i snitt sju spill per konsoll.

– Det finnes i dag over 400 tilgjenglige spill til Xbox 360 og det kommer og det kommer mange godbiter i perioden vi nå går inn i. Vi lanserer blant annet oppfølgerne til suksesstitlene Gears of War og Fable.

– Det ville være umulig å nevne alle spillene som kommer, men mine personlige favoritter er Guitar Hero, World Tour, Rock Band, Your’e in the movies og Saints Row 2.

– Vi annonserte også for få uker siden at vi nå fremover kommer til å tilby Xbox 360 med 60 GB harddisk til samme pris som 20 GB varianten som har vært til nå. Man skal heller ikke se bort i fra at det kan komme enda fler spennende overraskelser før jul.

3D PÅ XBOX LIVE

”You’re in The Movies” fra folka bak Singstar lar deg spille en Hollywood-mogul og lage egne B-filmer sammen med venner. Dette spillet utnytter Vison Camera (webkameraet til Xbox) og ser ut til å kunne bli et glimrende party-spill.

Gears of War 2 fortsetter 6 måneder etter der det første spillet sluttet. Menneskenes kamp mot underjordiske monstre fortsetter.

Den store avsløringen på E3 var at Final Fantasy XIII får verdenslansering i november på både PS3 og Xbox 360, et kupp for Microsoft.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.6/2008

Final Fantasy 13 kommer også til Xbpox 360 – et stort kupp for Microsoft
Gears of War 2 kommer til Xbox i november
Your’e in the Movies lar deg lage dine egne B-filmer sammen med vennene dine og et kamera.
Xbox live får et nytt utseende, mulighet for å se nedlastet film sammen med vennene dine og 3D-avatarer.
Tonny Renstrøm i Microsoft Norges underholdningsavdeling er meget fornøyd med utviklingen for Microsofts spillkonsoll.
Til toppen