Fra venstre Joakim Örnstig, Erik Andersson, Kaveh Kiani og Fredrik Lundqvist i LG Electronics Nordic AB.

VIRTUELT NAS-BIBLIOTEK

− NAS-markedet globalt ventes å vokse med mer enn 2,2 millioner enheter i 2009.

Det sier senior produktspesialist Fredrik Lundqvist i LG.

Med NAS-serveren LG N4B1 er det mulig å dele en Blu-ray (BD), DVD- eller CD-plate mellom alle i nettverket ved å skape et virtuelt bibliotek. Etter at en plate er plassert i en enhet, kan NAS-serveren speile innholdet, slik at det blir tilgjengelig for alle brukerne i nettverket. BD-enheten har i tillegg en lagringsinnstilling, som gjør at den kan fungere som et sekundært lagringsmedium. Hver plate kan lagre mellom 25 og 50 GB. Når data blir brent til en BD-plate, oppretter NAS-serveren automatisk en katalog over innholdet på platen, noe som skal gjøre arkiveringen enklere.


Lundqvist forteller at N4B1 er optimert for hjemmebrukere og mindre bedrifter som håndterer store mengder data. Til tross for en rekke spesialfunksjoner, skal brukersnittet gjøre det lett å installere og bruke også for dem som ikke er IT-proffer.

– N4B1 er kompatibel med Windows, Linux og Mac-datamaskiner og nettverk. Det gjør det også mulig for brukere med forskjellige operativsystemer å dele og lagre data, enten i et nettverk eller over internett, sier Lundqvist.

Gigabit Ethernet-tilkobling og tre USB 2.0-tilkoblinger. For maksimal fleksibilitet kan disse konfigureres for RAID 5 (standard), 0, 1, 1+0 og JBOD-innstilling med mulighet for ”hot swapping” av harddisker.

N4B1s nettverkslagring kan automatisk hente data fra USB-minne, minnekort, digitalkameraer og MP3-spillere. Den sporer også hvilke opplysninger som er lastet ned via et styringssystem, og laster bare ned nye filer. N4B1 har fire ekspansjonsdeler og håndterer harddisker på 4 TB. I handelen i Norge i løpet av første kvartal 2009.

  

NAS (Network-attached Storage)

Også kalt Network-Area Storage. Betegnelsen på maskinvare for lagring og sikkerhetskopiering av datafiler på et lokalt datanett (LAN). NASer inneholder en eller flere harddisker, og kan settes opp i ulike RAID-nivåer for ytelsens eller sikkerhetens skyld. Adaptere til både gamle og nye eksterne harddisker gjør det mulig å koble disse til en ruter (også trådløs). En snarvei kan opprettes på datamaskinenes skrivebord slik at filer som er lagret på NAS kan åpnes, endres og lagres.

Les også:

BD med Youtube

LG satser lokalt

Med NAS-serveren LG N4B1 er det mulig å dele en Blu-ray-, DVD- eller CD-plate mellom alle i nettverket ved å skape et virtuelt bibliotek.
Til toppen