Eier og ledelse foran de nye lokalene til Euronics på Elverum. Fra venstre: Geir, Grete og Aage Skramstad. Foto: Erik Andersen.

VOKSTE UT AV LOKALENE PÅ ELVERUM

Den 3. mai åpnet Euronics Elverum, Trygve Bekk AS, i nye lokaler på torget etter mange år i Storgata.

– Vi vokste ut av lokalene våre. I Storgata hadde vi bare 300 kvadratmeter. Men det var ikke lett å flytte. Vi arbeidet i mange år med å finne nye lokaler, sier daglig leder Aage Skramstad.

Med fullt varesortiment følte han at det ikke lenger var mulig å vise frem produktene godt for kundene. Samtidig så lederen at trafikk- og parkeringsforholdene i Storgata ble stadig vanskeligere. Det var også en medvirkende årsak til flyttingen.

Sterk

Både innen Euronics-kjeden og det lokale markedet i Elverum har Trygve Bekk AS stått sterkt. I følge Skramstad, som er eneeier av firmaet, har butikken lenge vært en av de tre-fire beste i kjeden når det gjelder kundelojalitet. Lokalt viser undersøkelser at firmaet også står sterkt i forretningsbildet.

– Jeg føler at vi har stått sterkt hos folk i Elverum. Det var forretningens størrelse og beliggenhet som ble begrensende, slår han fast.

På torget i Elverum fant Skramstad til slutt det han trengte for å flytte forretningen. Her er det godt med parkeringsplass og fortsatt sentral beliggenhet.

– Vi la vekt på å finne et lokale som passer oss i størrelse og der vi samtidig kan ha hele butikken på en flate. I tillegg er det viktig med gode parkeringsmuligheter og at butikken synes godt, sier Geir Skramstad, som er butikksjef og som etter planene snart skal overta driften av firmaet.

Tilpasning av gammelt

Deler av bygningen Trygve Bekk AS har flyttet inn i er gammel og verneverdig. Tidligere drev Rema 1000 i disse lokalene og bygde ut fra det opprinnelige verneverdige huset. Strategien til matvarehuset har vært å flytte ut fra sentrum og komme nært tilliggende hovedveier. Det gjorde at lokalene på torget ble ledige.

– Vi var på hugget. Dagen etter at Rema 1000 sa opp leieavtalen var vi på eieren for å overta leien. Vi hadde for så vidt snakket med han tidligere, men nå tok vi ham litt på senga slik at avtalen ble vår, sier Aage Skramstad.

Nå leier Skramstad butikklokalene på cirka 1.000 kvadratmeter brutto.

Familiebedrift

Trygve Bekk AS ble etabler i 1947. Aage Skramstad begynte i butikken i 1975 som selger. Allerede et halvt år senere ble han butikksjef og stod for store deler av den daglige driften. Tidlig på 90-tallet begynte eierfamilien å snakke om at Aage Skramstad skulle få overta firmaet. I 1994 gjorde Skramstad en intensjonsavtale med familien som i praksis betydde at han overtok driften. I 1998 overtok han som eier. Planen videre er at sønnen Geir skal overta firmaet ved kommende årsskifte. Faren vil da være med videre som medarbeider.Etter dette regner han med en gradvis omstrukturering. Aages kone, Grete, er også med i driften av firmaet.

Fornøyd med flytting

Skramstad-familien er veldig fornøyd med flyttingen til nye lokaler.

– Allerede på åpningsdagen merket vi at folk var opptatt av at vi hadde flyttet. I en reportasje i avisen Østlendingen dagen etter åpningen stod det at det ikke hadde vært så stor kø på Elverum siden en gang på 60-tallet, smiler Aage Skramstad.

Det var kø i og utenfor butikken hele åpningsdagen. Fra åpningsdagen 30. mai og tre måneder fremover hadde Trygve Bekk AS 70 prosent mer omsetning enn på samme tid i fjor. Selv uten storomsetningen åpningsdagen karakteriserer Skramstad økningen som meget god, nesten det dobbelte av hva man hadde regnet med på forhånd.

– Hva har vært mest vellykket salgsmessig?

– Det er nok omsetningsøkningen som helhet, men hvitevarer er vi veldig sterke på, sier han.

I tillegg fremhever Geir Skramstad en stor økning av dataomsetningen. På foto har ikke økningen vært så god som ønsket. Planene er å få produktene ut av lukkede skap, slik at kundene kan ta og føle på dem. Omsetningsmålet i år er å komme opp mot 25 millioner netto. Det er omtrent det samme som i 2007.

Personalkostnader

Skramstad kommer inn på forretningens netto- og bruttofortjeneste, tall som ikke skal offentliggjøres her. Han legger vekt på at kjedens strategi med folk nok i butikken til å betjene kundene på en god måte krever litt flere ansatte enn normalt og dermed noe høyere personalkostnader.

– Vi skal gi litt mer og strekke oss litt lenger enn konkurrentene våre. Folk skal få hjelp til det de spør om, og det koster, medgir Skramstad.

Nå har butikken cirka 7,5 årsverk medregnet de tre i Skramstad-familien.

– Vi merker hele tiden den gode kontakten med kundene. Etter at vi hadde åpnet kom mange inn for å se hvordan vi hadde fått det. Ikke alle handlet samtidig, men mange kommer igjen. Selv fire måneder etter at vi flyttet hit, kommer folk og gratulerer oss med fin butikk. Vi føler at vi får et personlig forhold til kundene våre sier, Aage Skramstad.

To konkurrenter

På Elverum er det to store konkurrenter til Trygve Bekk AS.

– Vi er lillebror i forhold til Elkjøp, som er størst her og har ingen intensjoner om å slå dem. Både de og Expert har gode butikker og flinke folk. Alle vi har et bra vareutvalg, og jeg tror det styrker oss sammen som bransjeforretninger. Konkurranse setter vi pris på, det er ingen lykke å være alene på en plass, sier Skramstad.

Litt trist synes han det imidlertid er at netthandelen blir så sterk. Han tenker da særlig på service og at Trygve Bekk, i likhet med de fleste andre i bransjen i gamle dager, hadde eget verksted i butikken. Dermed kunne man ha en meget høy servicegrad overfor kundene, også når det gjaldt reparasjoner.

– Når vi ikke lenger har verksted og må sende avgårde alle reparasjoner, mister vi litt av fortrinnet i forhold til netthandel.

Både senior og junior Skramstad ser fremtiden lyst i møte med de nye lokalene og kundemassen firmaet har. De mener at det gamle uttrykket om jungeltelegrafen er viktig. Fornøyde kunder forteller dette til sine venner. Et stikkord for firmaet er å være offensiv lokalt.

– Dette er viktigst lokalt, men samtidig er vi helt avhengig av at kjeden sentralt støtter oss. Uten å være med i en kjede, vil vi ikke klare oss i dag, sier Aage Skramstad.

Geir og Grete Skramstad markerer Euronics-kjedens ti år med jubileumsgensere.
Fra årsskiftet er det meningen at Geir Skramstad (33) skal overta driften av Euronics butikk på Elverum.
Kay Midthjell og Grete Skramstad serverer pølser i kjøkkenavdelingen til kunden Aase Lindberget.
Til toppen