GODLYD UTENPÅ ØRET

JBL Soundgear Sense ligger utenpå øret, og skal være behagelige i bruk. Pris: 1.700,- Foto: JBL

Retro-høyttalere i Authentics-serien, selskapets største PartyBox og hodetelefonene Soundgear Sense er blant høstens nyheter fra JBL.

Publisert Sist oppdatert

– Soundgear Sense er vår første hodetelefon med det vi kaller åpen lyd, som ikke blokkerer ørekanalen, men ligger utenpå øret. Dette gir god lyd i et lite og lett format, som et alternativ til ørepropper, og gjør at man også hører det som skjer i omgivelsene, sier Mikael Herje.

Mikael Herje i Harman med JBL Soundgear Sense. Foto: Stian Sønsteng

Han er global kategoridirektør for hodetelefoner i Harman, og vi møter nordmannen under selskapets lansering av JBL-produkter i Berlin, et par dager før IFA-messen åpner den 1. september.

JBL Soundgear Sense ligger utenpå øret. Pris: 1.700,- Foto: JBL

– Hvordan er markedet for denne type hodetelefoner?

– Det er voksende marked. Stadig flere velger andre alternativer enn ørepropper, kanskje fordi de ikke synes det er behagelig å ha dem inne i øret, men også på grunn av sikkerheten med tanke på å oppfatte ting som skjer rundt dem i trafikken, sier Herje til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi har fått dekket reise og opphold i forbindelse med lanseringen av Harman.

 

Air Conduction

– Hva har dere gjort med høyttalerelementet for at lyden skal bli god?

– Vi har satt inn et 16 mm element. Utenpå dette har vi et gitter som gjør at lyden går direkte inn i øret, uten at den lekker ut til sidene. Et akustisk design kortslutter lyden på utsiden. Dette gjøres ved at lyden som kommer ut på baksiden fasevendes 180 grader, og kansellerer lyden på utsiden, sier Herje.

Et akustisk design kortslutter lyden på utsiden

JBL Soundgear Sense, som koster 1.700 kroner, har blåtann 5.3 og fire mikrofoner for samtalelyd. Batteritiden er seks timer i hodetelefonene og 18 timer i etuiet. Et kvarters lading skal gi fire timer driftstid, og settet er IP54-sertifisert. I esken følger det med en nakkebøyle.

– Hodetelefonene ligger utenpå øret, og vi har bevisst valgt at de ikke klemmer veldig hardt, slik at de kan brukes i mange timer. Hvis du bruker dem til trening eller andre aktiviteter, gir bøylen ekstra stabilitet.

JBL kaller løsningen Air Conduction, og Herje sier de valgte denne fremfor kinnbenslyd (Bone Conduction).

– Ved at driverelement ligger utenpå øret, blir lydgjengivelsen bedre siden lyden sendes til trommehinnen. Med Bone Conduction sendes lyden inn gjennom kraniet, og bakveien inn i øret. Dette krever at hardere passform, og du må alltid ha begge elementene på for at det skal fungere. Med Soundgear Sense kan man lytte til høyre, venstre eller begge kanaler, sier Herje.

JBL Live 770NC kommer i fargene sort, hvit, blå og sand. Pris: 2.000,- Foto: JBL
JBL Live 670NC kommer i fargene sort, hvit, blå og sand. Pris: 1.500,- Foto: JBL

 

JBL Live

Han viser også to nye JBL Live-modeller; 770NC og 670NC, med 40 mm dynamiske drivere.

– Live er blant våre mer suksessfylte hodetelefoner, og nå har vi oppgradert dem helt. De har fått ny støykansellering, nye mikrofoner for bedre talekvalitet, og nye muligheter for å personifisere lydbildet gjennom en equalizer i appen. Batteritiden er 65 timer, sier Herje.

JBL Live 770NC og JBL Live 670NC kommer i fargene sort, hvit, blå og sand, og koster 2.000 og 1.500 kroner.

JBL Authentics 200 er minste bukkene bruse i retroserien wifi- og blåtannhøyttalere. Pris: 3.800,- Foto: JBL
JBL Authentics 500, 300 og 100 koster 7.000, 5.000 og 3.800 kroner. Foto: Stian Sønsteng
JBL Authentics-serien er inspirert av JBL L100-høyttaleren fra 70-tallet. Foto: Stian Sønsteng
JBL Authentics-serien har det JBL kaller et Quadrex-skumgitter. Foto: Stian Sønsteng
Under lanseringsarrangementet i Berlin, ble det lagt vekt på JBLs historie. Foto: Stian Sønsteng
Mikael Herje (f. v.) i Harman sammen med journalistene Odd Richard Valmot (Teknisk ukeblad) og Geir Nordby (Lyd & bilde). Foto: Stian Sønsteng

 

JBL Authentics

Authentics-høyttalerne har wifi og blåtann, med mulighet for å sette opp flere i stereopar og til multirombruk

Under lanseringen i Berlin, ble det gjort størst oppstuss rundt de tre første modellene i den nye JBL Authentics-serien. Dette skal være de første høyttalerne på markedet, som på samme tid gir tilgang til stemmeassistentene Google Assistent og Alexa, og designet er inspirert av JBL L100-høyttaleren fra 70-tallet. Der disse hadde et frontdeksel i tykkere skumgummi, har Authentics-modellene det JBL kaller et Quadrex-skumgitter.

Authentics-høyttalerne har wifi og blåtann, med mulighet for å sette opp flere i stereopar og til multirombruk, men JBL sier under lanseringen at de ikke ser på dem som en direkte konkurrent til multiromsløsninger, som fra for eksempel Sonos. Serien støtter AirPlay, Alexa Multi-Room Music (MRM), Spotify Connect og Chromecast.

JBL Authentics 500. Pris: 7.000,- Foto: JBL
JBL Authentics 300. Pris: 5.000,- Foto: JBL
JBL Authentics 200. Pris: 3.800,- Foto: JBL

Størst i flokken er JBL Authentics 500, med tre én-tommers diskanthøyttalere og tre 2,75-tommers midtbass, samt en 6,5-tommers nedadgående basskasse. Effekten er 270 watt, med 3.1-kanals lyd og Dolby Atmos. Pris: 7.000,-

JBL Authentics 300 har batteri med åtte timers driftstidbatterilevetid, og koster 5.000 kroner.

JBL Authentics 200 har to én-tommers diskanthøyttalere, 5-tommers basshøyttaler samt en 6-tommers nedadgående passiv radiator. Pris: 3.800,-

JBL PartyBox Ultimate. Pris: 17.500,- Foto: JBL

 

JBL PartyBox Ultimate

JBL PartyBox Ultimate er så langt en største og kraftigste festhøyttaleren fra selskapet. Over wifi, og med en strømmetjeneste som støtter formatet, er Dolby Atmos tilgjengelig. Ultimate klinger ifølge JBL bedre og spiller høyere enn de andre PartyBox-modellene, med JBL Original Pro-lyd, to mellomtonedrivere, doble diskanthøyttalere og to 9-tommers dypbasshøyttalere (subwoofere).

Også lyseffektene skal ha blitt bedre. Høyttaleren har én gitarinngang samt to mikrofoninnganger, samt karaoke EQ-innstillinger. Ultimate er IPX4-sertifisert, og den har håndtak samt hjul. Flere høyttalere kan koples sammen, og to kan settes opp i stereo. Pris: 17.500,-

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2023, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS