MENER AUTOHIFI ALENE DEKKER DAB-KRAVET

Autohifi AS har beregnet at de alene oppfyller slukkevilkåret for ettermontering av dab-adaptere i bil. Medietilsynet er ikke like sikre.

Publisert Sist oppdatert

– De av våre forhandlere som kan ettermontere dab-adaptere i bil er representert i 239 av landets 428 kommuner og i alle fylker. Det vil si en dekning på 55,8 prosent, noe som er mer enn kravet om 50 prosent, sier salgssjef Stig Westerhus i Autohifi AS i Trondheim til fagbladet Elektronikkbransjen.

Seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet har mottatt oversikten fra Autohifi, men hun vil ennå ikke slå fast at denne delen av slukkevilkåret for at FM-nettet skal stenges i 2017 er oppfylt.

– Vi er usikre på hvilke krav Kulturdepartementet mener må være oppfylt for at det kan sies at det foreligger et tilbud om ettermontering, og er i dialog med departementet for å få dette avklart, sier Langnes.

Vi ser det er knapt med tid, så vi må finne en balansegang her

Hun understreker at hovedslukkevilkåret fortsatt gjelder; det må finnes rimelige og teknisk tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil.

Ny rapport 1. september

– I tillegg har departementet presisert at det skal være tilgang til ettermontering av dab-adaptere eller -radioer i halvparten av landets kommuner og i alle fylker. Blant spørsmålene vi må få avklart med departementet er om det skal stilles krav til opplæring eller praksis hos aktørene som tilbyr ettermontering i kommunene, sier Langnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Presiseringen fra departementet kom i desember 2013, og Medietilsynet har siden vært i dialog med dem om saken.

– For Medietilsynets del må vi også få en avklaring på hvilken rolle vi skal ha; om det er vi som skal gjennomføre undersøkelsen og hvordan denne skal gjøres. Det er altså flere forhold som må avklares. Når alt er på plass, vil vi offentliggjøre dette slik at alle aktører er kjent med premissene.

– Vi skriver 2. april, og det er under ni måneder igjen til konsesjonsvilkårene må være oppfylt for at slukkingen av FM-nettet ikke blir utsatt. Synes du bransjen har rimelig tid på seg?

– Vi må forholde oss til de oppdragene vi får, og er opptatt av å gi Kulturdepartementet tilstrekkelig gode opplysninger. Vi ser det er knapt med tid, så vi må finne en balansegang her, sier Langnes.

Medietilsynet ble i slutten av mars beordret av Kulturdepartementet om å levere en ekstraordinær statusrapport 1. september, når det gjelder vilkårene som må være oppfylt for at FM-nettet skal stenges i 2017.

Mekonomen er med

– Vi har tidligere lagt frem våre statusrapporter rundt 1. mars, men skal nå rapportere også i høst slik at bransjeaktørene skal ha tid til å områ seg for å kunne tilpasse seg slukkevilkårene innen fristen 1. januar 2015, sier Langnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

I sin beregning har Autohifi tatt med selskapets eksisterende forhandlernett som tilbyr ettermontering, samt verkstedene i Mekonomen-kjeden.

– Vi er i dialog med kjedeledelsen i Mekonomen, som vil kjøre ut informasjon og tilby opplæring til de verkstedene som trenger det. Mekonomen står for 20-25 prosent av kommunene vi har tatt med i beregningen på 55,8 prosent. Når det er sagt, er vi representert med flere forhandlere i flere av de 239 kommunene vi dekker, sier Westerhus.

Han viser til at Autohifi har over 300 artikkelnummer som på en eller annen måte er knyttet til dab i bil.

– Dette er nok noe av årsaken til at mange forhandlere har valgt oss. I tillegg til forhandlerne som er med i oversikten vi har sendt Medietilsynet, har vi 300-400 forhandlere som kun selger utstyret, sier Westerhus.

Powered by Labrador CMS