Jeff Derderian, leder for produktutviklingsgruppen i Sonos, med Move. Til høyre den helstøpte glassfiberenheten der mid-tweeteren sitter, og foran den bølgete platen som reflekterer diskanten ut og opp. Foto: Stian Sønsteng

TA MED SONOS MOVE PÅ FARTEN

– Vi har endret strategi fra å fylle hjemmet til å fylle alle steder med brilliant lyd. Move er det perfekte produktet til å markere dette.

Publisert

Det sier Jeff Derderian, som leder produktutviklingsgruppen i Sonos, når vi møter ham i Berlin under IFA-messen den første uken i september.

Move er den første batteridrevne utendørshøyttaleren til Sonos. Den har to klasse D digitale forsterkere, én diskant og én mid-woofer. Batteriet skal tåle 900 ladesykluser, og kan skiftes ut. Pris: 4.000,- Foto: Sonos.

Move er en ladbar høyttaler som spiller på det tråløse nettverket hjemme, eller via blåtann når man tar den med.

– Så lenge jeg har vært i Sonos har folk etterspurt utendørs- og bærbare høyttalere. Tidligere i år kom vi med våre passive utendørshøyttalere, nå kommer vi med Move.

– Hvorfor har dere ventet så lenge?

– Vår strategi de første 15 årene til selskapet var å fylle alle hjem med musikk. Det er mange rom i hjemmene, så vi har prioritert dette. Uteområdet er det siste rommet, sier Derderian til fagbladet Elektronkkbransjen.

– Er nå det riktige tidspunktet for dette?

– Absolutt!

 

– Ville det vært riktig også for tre år siden?

Automatic Trueplay

– Noe av det vi har utviklet for Move bygger på vår tidligere teknologi. Automatic Trueplay er et perfekt eksempel på dette. Her kombinerer vi den manuelle Trueplay-funksjonen, der man konfigurerer lyden ved hjelp av en app, med alt arbeidet vi har lagt ned i stemmestyring. Dette gjør at høyttaleren bruker de innebygde mikrofonene til automatisk å justere lyden etter omgivelsene. Dette kunne vi ikke gjort for tre-fire år siden, sier Derderian.

– Kan du si litt mer om hvordan Automatic Trueplay fungerer?

– Vi vet hvilken lyd som går ut av høyttaleren, og bruker stemmestyrings-mikrofonene på en litt annen måte til å registrere refleksjonene som kommer tilbake til høyttaleren. Dette sammenligner vi med flere tusen akustiske registreringer vi har samlet inn, fra ulike omgivelser, for å velge hvilken innstilling equalizeren skal settes i, sier Derderian.

– Har dette så mye å si hvis du er utendørs, uten særlige refleksjoner fra omgivelsene?

– Absolutt. Ingen refleksjoner gir også informasjon om hvilken innstilling vi skal bruke, også hvilket underlag høyttaleren står på. Som selskap gir vi lydopplevelser, basert på programvaren. Våre produkter er storartet, men det er programvaren som gir liv til dem, sier Derderian.

Move har to klasse D digitale forsterkere, én diskant og én mid-woofer, slik som for eksempel Sonos One, men Derderian understreker at Move har en unik konstruksjon.

Sonos’ toppsjef Patrick Spence lanserte Move-høyttaleren under et arrangement i Berlin under IFA-messen. Foto: Stian Sønsteng.

Diskanten slår nedover

// Høyttaleren bruker de innebygde mikrofonene til automatisk å justere lyden etter omgivelsene

– Innendørs fyrer du av diskantelementet fremover, og det er OK siden du har vegger som reflekterer lyden. Hvis du er utendørs, uten refleksjoner, mister du de høye frekvensene. Derfor er diskanten i Move vendt nedover, mot en bølget plate som reflekterer lyden ut. Vi laget 62 versjoner av denne platen før vi fant den riktige fasongen, og den slår også oppover, siden vi så at mange plasserte høyttaleren lavere enn ørehøyde. Vi har konstruert høyttaleren slik at all lyd går fremover, slik at man ikke behøver å spille for naboen, og designet på Move gjør at man intuitivt forstår i hvilken retning lyden går, sier Derderian.

Når det gjelder mid-wooferen er dette elementet rettet fremover. Det sitter i et helstøpt glassfiberelement, siden tidligere dropptester viste at tradisjonelle løsninger som var skrudd sammen ikke tålte så mye.

Hjemme koples Move til det trådløse nettverket, og når man er uten for rekkevidden til dette brukes blåtann. Med i esken følger en ladebase.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Vi ga noen i vår testgruppe høyttaleren uten denne basen, og over alt så vi at de glemte å plugge i ledningen. Med ladebasen tror vi høyttaleren alltid vil være ladet når folk skal ta den med ut. Sonos’ produkter er designet for å vare lenge, og vi ville ikke at batteriet skulle være en begrensende faktor. Batteriet som sitter i Move varer rundt tre år, eller 900 ladesykluser, og etterpå kan man bestille et nytt batteri og selv enkelt bytte det ut, sier Derderian.

Powered by Labrador CMS