VIL FØRE ARVEN FRA TANDBERG VIDERE

Multiromsystemet Ixion er produsert ved Tandbergs tidligere fabrikk på Notodden, og har innebygd løsning for lydoverføring i strømnettet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er den mest ambisiøse satsningen innen high end forbrukerelektronikk i Norge i nyere tid, sier gründer Tom Austad.

Han er administrerende direktør i det norske selskapet T-Radio, som 20. november lanserte Ixion Maestro under et arrangement på Kunstnernes hus i Oslo. I første omgang slippes Maestro hos Elkjøp, med en pris på 10.000 kroner. På nyåret kommer nettverkshøyttalerne Solo:2, som er utviklet for å dele lyden fra Maestro i flere rom, med overføring av lyden via strømnettet. Prisen på denne blir 3.000 kroner. Solo:2 er en toveis aktiv høyttaler, den er like høy som Maestro, 22 centimeter, men noe slankere.

– Det er enkelt å sette opp multiromsystemet på inntil sju soner; man setter i stikkontakten og definerer enheten kun med ett klikk fra hoved-displayet, sier Austad til fagbladet Elektronikkbransjen.

Systemet er utviklet av blant andre tidligere Tandberg-ingeniører, og Bård Eker står bak designet

Fabrikk nr. 6

Han har jobbet i tre år med utviklingen av Ixion. Austad har blant annet bakgrunn fra Tandberg, og har hatt med seg tidligere Tandberg-ingeniører i utviklingsarbeidet. Ixion er produsert for T-Radio på Notodden av selskapet Westcontrol, i Tandbergs tidligere radiofabrikk nr. 6.

– Vi har først og fremst hatt fokus på kvalitet og forenkling. Med dagens teknologi og nye medievaner trenger vi ikke lenger mange ledninger, oppkoblinger og komponenter for å få tilgang til kvalitetslyd. Vi har også vært opptatt av å få frem den norske kvaliteten i alle ledd. Systemet er utviklet av blant andre tidligere Tandberg-ingeniører, og Bård Eker står bak designet, sier Austad i en pressemelding.

Han mener Ixion er et banebrytende og forenklet multiromsystem, basert på en unik teknologi og en åpen plattform, og kaller det for en solid konkurrent til Geneva, Bose og Sonos.

Ios og Android

– Maestro spiller både FM og dab/dab+, og er bygget på en helt unik teknologi som gjør brukeren uavhengig av andre komponenter. Du kan likevel spille av musikk fra Spotify, Wimp og Tunein-applikasjoner, og det er mulig med avspilling fra flere brukere på samme tid. Den kan også fjernstyres fra Ios- og Android-baserte smarttelefoner eller nettbrett via wifi, sier Austad.

Han sier målet var å produsere en hifi lydenhet i verdensklasse som kan fylle rommet med digital lyd fra en relativt beskjeden fysisk størrelse.

– Kvaliteten ligger selvsagt i at vi er tett på alle ledd. Vi har likevel klart å legge oss på et konkurransedyktig prisnivå sammenlignet med tilsvarende lydsystemer og dockingkomponenter, mener Austad ifølge pressemeldingen.

Han etablerte T-Radio i 2011. Selskapet er finansiert av private investorer og har fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Den tekniske plattformen er bygd over Linux og Android, og lyden distribueres til andre rom via strømnettet over T-Radios nyutviklede algoritmer som ifølge Austad skal gjøre dette på en enkel og robust måte.

Uanstrengt og fyldig

Appen som finnes både for Ios og Android kan brukes til full fjernkontrollen for å velge radiokanal, spille Spotify eller Wimp, kontrollere volum og EQ-innstillinger. Den gir også brukerne tilgang til å styre avspilling av musikkbiblioteket fra en DLNA-kompatibel enhet.

Ixion Maestro har to dual Klasse-D forsterkere som skal gi en uanstrengt og fyldig lyd og fylle rommet med høyoppløst digitallyd gjennom tre spesialdesignede høyttalerelementer. Digital Signal Processing (DSP) fra Analog Devices skal optimalisere kontrollen av bass og diskant, slik at Ixion Maestro yter et lydbilde som kjennetegner en betydelig større enhet, ifølge pressemeldingen. Resultatet skal være et massivt lydbilde med detaljert high end klarhet, høye toner og dyp bass.

Ixion Maestro har en høyoppløst fargeskjerm og en rekke tilkoblingsmuligheter, inkludert stereo RCA-inngang, digital optisk inngang, 3,5 mm jackinngang, 3,5mm hodetelefonutgang, antenneinngang, LAN og USB, blåtann og wifi (2,4/5GHz).

Powered by Labrador CMS