MUSIKKENGEL FRA ARENDAL

Biolog Baard Johannessen er mannen bak Music Angel Friendz. Han dro til Kina for å videreutvikle en høyttaler han kom over i Thailand.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har hittil har levert 92.000 høyttalere, for det meste til det norske markedet. Den 10. april kommer en leveranse på 11.000 høyttalere fra Kina, som allerede er solgt. De nye kommer med mikro-USB, hittil har vi levert dem med mini-USB, men de nye kan seriekoples med de gamle, sier Johannessen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er biolog og bosatt på Tromøya ved Arendal. Slik forklarer han at han endte i lydbransjen:

– Jeg er ekspert på gresshopper og brukte denne kunnskapen til å bekjempe multiresistente lakselus. Dette er egentlig livsverket mitt. I 2009 lærte jeg opp oppdrettsnæringen i dette, men de mente jeg ikke kunne ta patent på kunnskapen og ville ikke lenger samarbeide. Derfor måtte jeg finne andre bein å stå på, sier Johannessen.

I løpet av 24 timer lagde de fem prototyper, og da vi koplet dem sammen ga de en sinnsyk høy og god lyd

Fra Thailand til Kina

I februar 2011 dro han til Thailand med årsregnskapene sine, dit regnskapsføreren hans hadde flyttet.

– Jeg gikk innom en butikk for å finne noe jeg kunne lytte til musikk på, og kom over en høyttaler som ga meg en kjempeopplevelse. Den var kantete i formen og kunne ikke seriekoples, men jeg innså at potensialet var stort. Derfor satte jeg meg på flyet til Kina, og kom i kontakt med mannen som hadde etablert fabrikken i 2005. Han fortalte at det ikke var noen interesse for høyttaleren, men tok poenget mitt med én gang da jeg argumenterte med at alle i vesten går rundt med musikken sin på mobiltelefonen. I løpet av 24 timer lagde de fem prototyper, og da vi koplet dem sammen ga de en sinnsyk høy og god lyd, forteller Johannessen.

Innspill fra Leifseth

Sammen gikk han og fabrikken gjennom en lang utviklingsprosess, som blant annen omfattet et nytt hovedkort og redesign av forholdet mellom kabinett og høyttalerramme. Høyttalerne ble også utstyrt med de beste og dyreste membranene.

– Det var viktig for meg at høyttaleren er god å holde i hånda. Jeg var også i kontakt med Alf Leifseth i Expert, og på hans innspill gjorde vi en ekstra jobb med emballasjen. Vi kom frem til en liten og transparent boks som gjør at kunden kan se produktet i alle vinkler, sier Johannessen.

En viktig del av konseptet er at høyttaleren skal være enkel og brukervennlig. Derfor ligger en liten pose og to kabler med i esken. I tillegg til en kort mini-USB til minijack-kabel følger det med en kabelsnelle med mini-USB i den ene enden og USB/minijack i den andre. På de nye høyttalerne er mini-USB erstattet med mikro-USB.

Premiere på Hove

De 2.000 første høyttalerne solgte Johannessen til Hove-festivalen, som også holder til på Tromøya ved Arendal. Omtrent samtidig fikk Music Angel Friendz terningkast seks på klikk.no.

– Da eksploderte salget, kanskje også fordi festivaldeltakerne kom hjem og viste vennene sine høyttaleren de hadde kjøpt på Hove. Da var det viktig at Expert-butikkene over hele Norge hadde den tilgjengelig i september, sier Johannessen.

Smilende forteller han at han også tok med høyttaleren for salg da han presenterte lakselus-teknologien sin på Aqua Nor-messen i Trondheim.

– Messe-deltakerne var nok mest interessert i høyttalerne mine, og jeg var den utstilleren med lengst kø, sier Johannessen.

Vil ha inn subbass

Lakselus- og gresshoppebekjemperen bygde høyttalere da han var yngre, og har etter eget sigende alltid vært interessert i elektronikk og dingser. Nå bruker han svært mye tid på å videreutvikle Music Angel. Han har også nye produkter på gang.

– Vi justerer lydbildet på Music Angel Friendz, dagens variant har litt for skarp diskant. Til sommeren kommer en modell der vi har finjustert hele frekvensområdet, med bedre bass og en varmere lyd. Vi arbeider også med å få plass til en subbass i samme kabinett. Det er en teknisk utfordring, men jeg tror vi kommer i mål også med dette, sier Johannessen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han mener han har vært svært heldig med fabrikken han kom over, og teknologien de har tilgjengelig.

Europeiske ambisjoner

– En periode gikk fabrikken tom for en integrert krets vi bruker på hovedkortet, og vi forsøkte derfor alternative løsninger. Da oppdaget vi at vi har den beste integrerte kretsen av denne typen som er å få tak i, og vi kjøper nesten alt underleverandøren produserer, sier Johannessen.

Han sier at også det integrerte batteriet og den digitale forsterkeren er i særklasse.

– Det er 40 andre fabrikker som har kopiert oss i Kina, men de klarer ikke å konkurrere med oss verken når det gjelder lyd eller batterikapasitet. Ladetiden vår er fire timer, spilletiden opp til 50 timer. I tillegg er den digitale forsterkeren vi bruker svært sparsom på strømmen, sier Johannessen.

Han forteller at han nå bruker dag og natt i arbeidet med Music Angel. Han eier Music Angel Europe, og har som navnet sier europeiske ambisjoner.

– Vi er i dag fabrikkens største kunde utenfor Kina, og er i ferd med å bygge opp musicangel.net som et internasjonalt nettsted.

Les også: Liten høyttaler gir stort salg

Powered by Labrador CMS