ER DET RART VIDEOBRANSJEN SLITER?

KRONIKK: ”Man of Steel” er der. ”White House Down”. De nyeste TV-seriene. Absolutt gratis! Tilgjengelig i en brukervennlig applikasjon.

Publisert Sist oppdatert

Det er på tide Hollywood våkner. Virkelig. Nok snakk nå. Reager! Gjør noe.
Både kinobransjen og videobransjens folk må bare følge opp og slutte med protestene. Vi lever i 2013! Vindu? Hvilket vindu?
Det nytter ikke med lovlige klikkevideotjenester, når de ulovlige etterhvert er så gode at de får alt annet til å blekne.
Hvordan kan en kino konkurrere med noe som er på en applikasjon lenge før en film er kinolansert?
Hvordan skal en videogramutgave være et alternativ, om den ikke har noe mer og bedre enn en strømmetjeneste kan tilby?
På en hvilken som helst Ipad eller ditto konkurrent med et annet OS, kan man strømme filmer fra ulike applikasjoner, gitt at man har «jailbreaket» enheten - det vil si gjort den åpen for å laste ned ikke-autoriserte applikasjoner.

Netflix blekner

Hvordan skal en videogramutgave være et alternativ, om den ikke har noe mer og bedre enn en strømmetjeneste kan tilby?

Flere personer har vist meg en filmstrømmingstjeneste som får Netflix til å blekne. Her er det ikke noe snakk om vinduer.

Aktuelle kinofilmer er i appen, som både ser bedre ut og har funksjonalitet på linje med Netflix. Strømme til AppleTV kan den også.

Av hensyn til bransjen skal jeg unngå å fortelle hva akkurat denne appen heter, men den er fordømt imponerende. Det finnes garantert mange andre tilsvarende også, uten at jeg har gjort nok research ennå innen området.

De jeg kjenner som bruker applikasjonen, føler seg verken som nettkriminelle eller lovbrytere, selv om de i lovens forstand er det. De er vanlige folk, som går på kino, kjøper en DVD eller Blu-ray i ny og ne, og ser på TV eller YouTube. Og det er så lekende lett, så enkelt, å få en slik tjeneste på et lesebrett/nettbrett.

Fristet til å prøve

Hvem som helst kan klare det!
Fildeling, piratkopiering, nedlasting. Hvem vil vel gidde det når det er så enkelt å bare strømme en film eller TV-serie, der du sitter i sofaen, senga eller på TV-rommet?

Men, White House Down er jo ennå ikke engang kinovist i Norge. Jeg må medgi at selv jeg er fristet til å se filmen på denne måten. Sånn er verden blitt. Så vi får håpe at Hollywood ikke bruker nye fire-fem år på å forstå at filmvinduene ikke står i fare for å kollapse. De er allerede kollapset! Dette har vært en vedvarende situasjon i mange år. Alle filmer bør og må lanseres samtidig, i alle formater, snarest råd. Hvis ikke vil «piratsaken» til slutt bli så utbredt at så å si alle forbrukere blir lovbrytere.

Betaler gjerne

For det er klart; man betaler jo gjerne et beløp for en lovlig, solid tjeneste. Selv ikke denne – for å si det rett ut – imponerende appen jeg henviser til, har absolutt alle kino- eller Blu-ray-nyhetene. Men det har jo definitivt ikke Netflix eller andre TVOD-tilbydere heller. Og etter avtalene de må inngå å dømme, er det lenge til de får det - om noen gang.
Men jeg tror nok denne appen med tid og stunder får det. En slik kvalitetstjeneste, lovlig, må Hollywood bare komme opp med eller muliggjøre.

Powered by Labrador CMS