Nordmenn kjøper ørepropper og hodetelefoner til ulike bruksområder. Foto: Harman

TRÅDLØST POPULÆRT PÅ LYD

Nordmenn kjøpte litt færre hodetelefoner i 2023, og størstedelen av markedet er trådløst.

Publisert Sist oppdatert

Etter et meget høyt salg av hodetelefoner og ørepropper i 2020 og 2021, mye grunnet økt bruk av hjemmekontor, fortsetter salget å falle litt tilbake. Antall hodetelefoner faller tre prosent fra 720.000 til 700.000 enheter i 2023, mens antall ørepropper faller fra 1,1 til én millioner enheter.

 

Flere bruksområder

– 2020 var første gang vi hadde med salget av ørepropper i vår forbrukerundersøkelse, og det er viktig å påpeke at det inkluderer alle typer propper, fra de enkleste til de mer avanserte med støykansellering, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Last ned tabellene her

De aller fleste nordmenn velger å kutte tråden når de kjøper nye propper og hodetelefoner. I 2022 var 75 prosent av de solgte hodetelefonene og 85 prosent av øreproppene trådløse. I 2023 har andelen økt til henholdsvis 88 prosent for hodetelefoner og 87 prosent for propper.

Tilbakemeldingen fra bransjen er at vi kjøper ulike typer ørepropper og hodetelefoner til ulik bruk

Vi kjøpte noe færre strømmehøyttalere i fjor. Foto: Sony

Flere nylanseringer, færre mobiler med mini-jack-inngang og forbedret batterikapasitet bidrar til at flere velger å kutte kabelen også på de trådløse øreproppene.

– Nordmenn har tradisjonelt reist mye, og bruker gjerne støydempende klokker på fly. Tilbakemeldingen fra bransjen er at vi kjøper ulike typer ørepropper og hodetelefoner til ulik bruk, som for eksempel dedikerte treningspropper, sier Ottemo.

Salget av lydplanker er en av få kategorier som øker i 2023. Foto: Samsung

Stabilt musikk-salg

Blåtann-høyttalere har vært en populær kategori de siste årene, men i 2023 ser vi at salget faller med nesten ti prosent, fra 260.000 til 235.000 enheter.

– Tidligere har vi gjort en undersøkelse for å se hvor mange digitale assistenter som Amazon Alexa og Google Home som ble solgt i Norge. De tre siste årene ser vi at assistentene har flyttet inn i andre produkter, som blåtannhøyttalere, hodetelefoner og kjøleskap, dermed blir ikke undersøkelsen like nøyaktig. Vi går derfor ikke ut med separate salgstall for denne kategorien, sier Ottemo.

Bransjetallene ble lagt frem torsdag 15. februar 2024. Se video på Facebook.com/elektronikkbransjen.

Salget av hodetelefoner faller noe i 2023. Foto: Harman
Powered by Labrador CMS