Matt Engstrom er kategoridirektør for mikrofoner, hodetelefoner og øreplugger i amerikanske Shure Incorporated. Foto: Stian Sønsteng.

GLIMT FRA CES 2018

Her har vi samlet småglimt fra CES-messen, som den andre uken i januar ble arrangert i Las Vegas.

Publisert

JUSTERER MAESTRO BY GIBSON

James Belok, globalt ansvarlig for Maestro by Gibson, med den nye gitarfargen de slipper i 2018-porteføljen. Foto: Stian Sønsteng.

Gibson Innovations, som er en del av Gibson Brands, begynte i høst å selge sine gitarer for nybegynnere hos Elkjøp. James Belok, globalt ansvarlig for Maestro by Gibson, sier til fagbladet Elektronikkbransjen at de er godt fornøyd med salget før jul. I 2018-porteføljen er det gjort små, men ifølge Belok viktige, justeringer på de eksisterende modellene. – Vi har lyttet til hva kundene og våre egne utviklere har sagt, og blant annet endret tverrbåndene på gripebrettet slik at gitarene blir enklere å spille på. På el-gitarene har vi skåret av en bit på planken, på siden som vender inn mot den som spiller på den, slik at de blir mer behagelige å bruke – og for barna er det også viktig at gitaren takket være dette blir lettere, sier Belok. Gitaren han viser frem på bildet har den nye fargen, som nå kommer både på el- og de akustiske modellene.

Oscar Knaust i Yevo Labs og Happy Plugs med Yevo Humanium, med latefutteral i stål fra illegale våpen. Foto: Stian Sønsteng.

BRUKER VÅPENSTÅL I YEVO 1

Internasjonal salgsdirektør Robert Caputo i Samson Technologies med Go Mic Mobile. Foto: Stian Sønsteng.

Svenske Yevo Labs, som er søsterselskapet til Happy Plugs, har ifølge regional salgsdirektør Oscar Knaust fått stor oppmerksomhet på CES fordi de gir ut en spesialversjon av de trådløse ørepluggene Yevo 1, med stål fra illegale våpen. Det er den svenske organisasjonen IM, som står for Individuell Människohjälp, som kjøper illegale våpen som er konfiskert, og smelter disse om til metallet de kaller Humanium. Yevo Labs kjøper dette metallet av dem, og bruker det i en spesialversjon kalt Yevo Humanium. Dette er det samme produktet som Yevo 1, men ladefutteralet er i massivt stål – samt en ring rundt øreproppene. Prisen er 500 amerikanske dollar, omtrent det doble av Yevo 1, men disse pengene går tilbake til IM.Yevo 1 ble lansert på IFA i 2016, og er foreløpig det eneste produktet fra Yevo Labs. Yevo 1 benytter et lavfrekvent magnetfelt, Near Field Magnetic Induction (NFMI), som kommunikasjon mellom de to pluggene. Ifølge Oscar Knaust er dette en langt tryggere teknologi for menneskehjernen enn blåtann.

Fra venstre Owe Bergsten (Bergsala Holding), Rebecca Ward (Audio-Technica Limited) og Jonas Turitz (Bergsala Handic) med Audio-Technica ATH-S200BT. Foto: Stian Sønsteng.

TRÅDLØS MIKROFON TIL MOBILEN

Erik Miguel Reveles Svalberg i LG Electronics sier deres nye A9-prosessor er en kraftpakke når det gjelder bildebehandling på deres oled-TVer. Foto: Stian Sønsteng.

Det amerikanske selskapet Samson Technologies lanserer på CES en trådløs mikrofonløsning for smarttelefoner; Go Mic Mobile. Internasjonal salgsdirektør Robert Caputo mener dette er et produkt alle som bruker mobiltelefonen til videoopptak har ventet på. Mottakeren festes på baksiden av telefonen, og i esken følger det med en håndholdt mikrofon med innebygd sender. Et komplett sett med kabler til de ulike mobiltelefonene koster 250 amerikanske dollar, og for 100 dollar kan man kjøpe til en ekstra trådløs sender der det følger med en mygg-mikrofon.– Man behøver ingen ekstra programvare, og mottakeren har to kanaler slik at man samtidig kan bruke to mikrofoner. Man kan justere nivået inn, og en hodetelefonutgang gjør det mulig å lytte til lyden som tas opp, sier Caputo til fagbladet Elektronikkbransjen.

VR-brillen Lenovo Mirage. Foto: Jan Røsholm.

VIKTIG HODETELFON FOR BERGSALA

Razers europeiske toppsjef, Marco Chillon (t. h.) og Bent Madsen i Aurora Group foran det nye 2.1-systemet Nommo Pro. Chillon viser Razers mobiltelefon. Foto: Stian Sønsteng.

– Dette er en hodetelefon vi har ventet på, siden den fyller et viktig hull i sortimentet vårt, sier administrerende direktør Jonas Turitz i Bergsala Handic, som er et datterselskap av Bergsala Holding AB.– Dette er en hodetelefon vi har ventet på, siden den fyller et viktig hull i sortimentet vårt, sier administrerende direktør Jonas Turitz i Bergsala Handic, som er et datterselskap av Bergsala Holding AB.Han snakker om Audio-Technica ATH-S200BT, som har blåtann og 40 mm drivere, og en pris å 80 amerikanske dollar.Bergsala-eier Owe Bergsten, sier de har gjort det godt med Audio-Technica siden de begynte å distribuere merket for sju-åtte år siden, og legger til at merket i Japan er større enn Sony når det gjelder hodetelefoner.

RASKERE TV-PROSESSOR FRA LG

Kevin er navnet på den virtuelle romkameraten som skal skremme bort tyver med lyd og lys. Foto: Stian Sønsteng

A9 er navnet på LG Electronics’ nye oled-prosessor. Erik Miguel Reveles Svalberg karakteriserer denne som en kraftpakke.–  Den har en 35 prosent raskere CPU og GPU, samt 50 prosent raskere RAM-minne. Dette gir store og nye muligheter når det gjelder bildebehandlingen. Blant fordelene er en langt bedre støyreduksjon, og at den arbeider med dybdeskarphet på en helt annen måte der hovedmotivet skilles fra bakgrunnen og gir en unik dybdefølelse i bildet. I det hele tatt gir den en et bedre bilde når det gjelder hver enkelt farge og nyanse, sier Svalberg.–  Du nevner en del prosentvise forbedringer. Hvor mange prosent bedre blir bildet med A9-prosessoren?–  Det er vanskelig å si et eksakt tall. Men, mens du tidligere måtte ha et fantastisk materiale for å få et fantastisk bilde – kan du i dag få et fantastisk bilde med et normalt materiale, takket være egenskapene til A9-prosessoren, sier Svalberg.Han sier HFR (High Frame Rate), på norsk høy bildefrekvens, likevel er den største fordelen med A9.–  Dette gir en langt bedre gjengivelse av bevegelser, med en dobling fra 50 til 100 bilder per sekund, sier Svalberg.A9 kommer i LGs oled-TVer fra C-serien og oppover. Selskapet har også utviklet en annen prosessor, A7, som kommer i modellene på nivået under disse.

Yves Le Reun i Euro Communication Equipements med blåtannøreproppene SuperTooth TW1. Foto: Stian Sønsteng.

VR BRILLE FRA LENOVO

Mario Gebhardt i Beyerdynamic med hodetelefonene Aventho, som justerer lydprofilen etter hørselen til brukeren. Foto: Stian Sønsteng.

Lenovo Mirage er VR-brille som lanseres i løpet av våren. Brillen er selvstendig, det er altså ikke noen mobiltelefon tilknyttet. En medfølgende fjernkontroll gir deg mulighet til å navigere mellom blant annet Google og YouTube. I tillegg lanseres et 180-graders kamera. Det har sim-kort, og man  kan dermed strømme direkte til brillen.

Aibo er Sonys nye robothund. Foto: Stian Sønsteng

NYE SPILLHØYTTALERE FRA RAZER

PRODUKT: Philips Hue.

Nommo er navnet på Razers nye serie spillhøyttalere. På CES viser de for første gang toppmodellen Pro; et 2.1-system som er THX-sertifisert. Prisen blir 500 amerikanske dollar.

PRODUKT: Creative Aurvana Trio.

– Aurora er vår partner gjennom mange år, og gjør det godt som distributør i et svært viktig marked for oss, sier Razers europeiske toppsjef, Marco Chillon.

PRODUKT: Sony HT-SF200.

VIRTUELL ROMKAMERAT MOT TYVERI

PRODUKT: Sony WF-SP700N.

Det Zürich-baserte oppstartsselskapet Mitipi har laget det de kaller en virtuell romkamerat; Kevin. Med lyd og lys skal den simulere at noen er hjemme, for å skremme bort uønskede besøkende.

PRODUKT: Razer HyperFlux.

HELT TRÅDLØSE ØREPROPPER FRA SUPERTOOTH

PRODUKT: HP Spectre x360 15.

–  Etter hvert som markedet for håndfri-høyttalere i bil ble borte, siden dette nå følger med i de fleste nye biler, måtte vi finne på noe nytt. Siden vi fra begynnelsen på 2000-tallet har vært eksperter på blåtann, valgte vi å utvikle våre helt trådløse ørepropper – med nettopp denne teknologien, sier Yves Le Reun til fagbladet Elektronikkbransjen.Han er visepresident for salg og markedsføring i franske Euro Communication Equipements, og viser på CES den første utgaven; TW1.–  Den oppgraderte blåtannversjonen gir en stabil kommunikasjon mellom ørene. Vi har lagt vekt på musikkytelsen, og har brukt en driver på 14 mm. For at proppene skal være behagelige å bruke, går de ikke helt inn i øret, men de festes til øret med en liten silikon-bøyle, sier Le Reun.

PRODUKT: Viewsonic PX727-4K.

JUSTERER LYDEN ETTER HØRSELEN

PRODUKT: Sennheiser CX 6.00BT.

Blåtannhodetelefonene Aventho fra tyske Beyerdynamic sjekker hørselen på brukeren, og justerer lyden slik at den skal oppleves slik den en gang var.–  Det er selvsagt at vi får individuelt tilpassede briller. Nå tilbyr vi kundene det samme når det gjelder lyd, sier Mario Gebhardt til fagbladet Elektronikkbransjen.Han er direktør for hodetelefoner i Beyerdynamic, og forteller at hodetelefonene sammen med en app bruker seks minutter på å analysere hørselen til brukeren. Siden husker hodetelefonene resultatet, og bruker denne profilen uavhengig av hvilken kilde man spiller fra.–  Hørselen blir svekket etter hvert som man blir endre, og ved hjelp av avanserte algoritmer gir vi kundene tilbake lydopplevelsen de hadde før aldringsprosessen startet. Likevel mener vi at produktet er aktuelt for folk fra 20 år og oppover, sier Gebhardt.

Selvkjørende racerbil med toppfart på 320 km/t. Foto: Jan Røsholm.

MØT ROBOTHUNDEN AIBO

3D-skriver fra 3DPanospace. Foto: Jan Røsholm.

Sony kommer med en ny, og naturlig nok langt mer avansert versjon av sin robothund Aibo. Den har kunstig intelligens, kjenner igjen de ulike menneskene den møter, og tilpasser samhandlingen basert på tidligere erfaringer.

Gibson Bass+.

PHILIPS HUE

PRODUKT: Creative Nova.

PRODUKT: Philips Lighting lanserer oppdateringer og forbedringer på det trådløse belysningssystemet Hue. De har samtidig oppdatert applikasjonen. Den nye Hue Entertainment-programvaren gjør at de med Hue Color lysskilder og V2-bridges kan synkronisere belysningen med spill, film og musikk. I andre kvartal 2018 kommer Hue Sync. Dette programmet kan kjøres på alle enheter med Windows 10 eller MacOS High Sierra. Programmet skal kunne lage lysshow til alle typer spill, film og musikk som kjøres fra enheten. Den oppdaterte Philips Hue 3.0-appen skal bli enklere å bruke ved at den gir tilgang til siste brukte scener og skal gi mulighet for å gruppere lys med valg for temperatur og farge. Appen skal også gjøre det enkelt å sette opp systemet og integrere annet Hue-tilbehør. Til sommeren skal Philips Lighting utvide Hue-systemet med en utendørsserie.

PRODUKT: Samsung NW700 Sound+.

CREATIVE AURVANA TRIO

PRODUKT: HP Envy x2.

PRODUKT: De nye øretelefonene Aurvana Trio kommer med to balanserte armaturelementer og et høyttalerelement av biocellullose. Dette skal sammen gi detaljert, livaktig lyd og presis bass. Armaturmodulene skal bestå av diskanthøyttaler og en mellomtonehøyttaler. Basselementet er 10 mm stort og biocellulosen skal gi varm lyd ved at den presses gjennom finmasket naturfiber. Frekvensområdet til Aurvana Trio er fra 5 Hz til 40 kHz og impedans er på 16 ohm. Øreproppene har AuraSeal-design som skal sikre lydisolasjon og forhindre lyd fra omgivelsene med opptil 98 prosent. Dette skal også være Creatives første hodetelefoner med avtakbare kabler. Dette skal gjøre det mulig å tilpasse lydkvaliteten ved bruk av kabel etter eget ønske. Etui, flyadapter og silikonpropper i tre størrelser medfølger. Pris: 2.500,-

PRODUKT: Creative Sound BlasterX AE-5.

SONY HT-SF200

PRODUKT: SteelSeries Rival 600.

PRODUKT: Lydplanken HT-SF200 har innebygd sub woofer, S Force Pro Front Surround og støtte for Dolby Digital Codec. Dette skal sammen gi følelse av lyd i hele rommet med dyp bass og klare stemmer. Alt-i-ett lydplanken har et design som skal passe de fleste typer interiør. HT-SF200 er liten på størrelse, noe som gjør at man får flere muligheter for plassering enn ved siden av eller foran TVen. Den kan enkelt plasseres på en hylle eller et bord. Tilkopling til TV skjer via HDMI ARC, Optical eller blåtann. Lydplanken kan også koples til andre enheter via blåtann. Kommer i fargene sort og kremhvit. Tilgjengelig i månedsskiftet februar/mars. Pris: 2.400,-

PRODUKT: Sony MDR-1AM2.

SONY WF-SP700N

PRODUKT: Sony UPB-X700.

PRODUKT: De nye treningsøreproppene fra Sony er helt trådløse. De kommer med støykanselleringsteknologi og skal være helt sprutsikre med IPX4-sertifisering. Med Ambient Sound-modusen aktivert bestemmer man selv hvilke lyder fra omgivelsene man vil høre når man trener utendørs. WF-SP700N kommer med Sonys Extra Bass-lyd og egne EQ-innstillinger som stilles via en app. Batteritiden skal være på tre timer og ladeetuiet har to fulle ladinger som sammen gir batteritid på ni timer. Øreproppene kommer i fargene rosa, gul, sort og hvit. Pris: 1.900,-

PRODUKT: Libratone Track+.

RAZER HYPERFLUX

Samsung The Wall, med mikro-led-teknologi. Her i 146 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

PRODUKT: Den nye teknologien fra Razer, HyperFlux Wireless Power Technology, skal lade musen direkte fra musematten. Dette skjer ved at et magnetisk felt fra matten overfører strøm til musen og gjør batteri overflødig. Siden batteriet er borte blir spillmusen like lett som mus med kabel, 96 gram. Razer lanserer en mus og musematte med den nye teknologien; Razer Mamba HyperFlux og the Razer Firefly HyperFlux. Musen har, blant annet, 5G optisk sensor med oppløsning på 16.00 dpi, ni programmerbare hurtigtaster, mekaniske brytere som skal tåle mer enn 50 millioner klikk og sporing på 450 tommer per sekund. Det følger med kabel for spill uten musematten med HyperFlux. Musemattens mål har lengde på 355 mm, bredde på 282,5 mm og høyde på 12,9 mm. Kabellengden er på 2,1 meter. Den har Razer Synapse 3 innebygget som gir deg mulighet for 16,8 millioner fargevalg. Begge blir tilgjengelige for salg i løpet av første kvartal 2018.

Matt Engstrom er kategoridirektør for mikrofoner, hodetelefoner og øreplugger i amerikanske Shure Incorporated. Foto: Stian Sønsteng.

HP SPECTRE x360 15

Med denne ringen fra franske Enhancia skal man i hvilket som helst musikkprogram kunne prege tonene ved å bevege hånden. Foto: Stian Sønsteng

PRODUKT: HPs kraftige PC Spectre x360 15 er designet for å lage, redigere og strømme 4K og 3D-innhold. Maskinen kommer i to versjoner. En med o8. generasjon Intel Core  i7 8705G-prosessor med Radeon  RX Vega M-grafikk som skal gi 12 timers batteritid og ladetid på 50 prosent i løpet av 30 minutter. Den andre versjonen har oQuad core 8. Intel Core-prosessorer med NVIDIA GeForce MX 150-grafikk som skal gi opptil 13,5 timers batterilevetid. Med hurtigladeteknologi skal man kunne lade 90 prosent på 90 minutter. Chassiset er aluminium CNC-maskinert med vinkelprofil på 19,5 mm. Vekten er på 2,09 kilo. Høyttaleren er plassert over tastaturet for bedre lydgjengivelse og det er lagt til numerisk tastatur. Berøringsskjermen er på 15,6 tommer med 4K UHD-oppløsning og glasset er av type Corning Gorilla Glass 4 som er slitesterkt og ripebestandig. HP Spectre x360 15 har også et IR-kamera som støtter Windows Hello og fingeravtrykksleser.

PR-sjef Claus Fonnesbech i Jabra med de tre nyhetene Elite 65t, Elite 65t Active og Elite 45, der de to førstnevnte er helt trådløse. Foto: Stian Sønsteng.

VIEWSONIC PX747-4K og PX727-4K

Pauline Eveno i franske Syos lager munnstykker for saksofoner på 3D-printere, og har i Las Vegas med seg Eddie Rich som spiller sammen med Boys II Men. Foto: Stian Sønsteng.

PRODUKT: To nye modeller 4K UHD-projektorer fra Viewsonic. PX747-4K og PX727-4K har lysstyrke på henholdsvis 3 500 og 2 200 ANSI Lumens. De nye projektorene skal basere seg på den nyeste XPR-teknologien. Dette kombinert med HDR-støtte skal gi bildekvalitet med oppløsning på 8,3 millioner piksler. DLP DMD-teknologien fra TI som benyttes, skal være den samme som i 90 prosent av verdens kinoer med digitale projektorer. Dette skal sikre nøyaktig og varig fargegjengivelse samt høy kontrast. PX747-4K skal gi et klart og detaljert bilde uten at man trenger å slå av lyset. Den egner seg godt for filmer, sportssendinger og spill. PX727-4K er beregnet for brukt i stuen Den skal basere seg på et RGB-fargehjul som skal ha mer enn 96 prosent dekning av Rec.709-standarden produsert for kino. Begge projektorene har HDMI-porter og HDCP 2.2-støtte som gjør det mulig å vise 4K UHD-innhold fra enheter som 4K Blu-ray-spillere, PS4 Pro, Chromecast eller TV-dekodere. Pris for begge modellene: 13.800,-

PRODUKT: Lenovo Thinkpad X1

SENNHEISER CX 6.00BT

PRODUKT: Samsung CJ791 QLED.

PRODUKT: Nytt blåtann-hodesett fra Sennheiser med vekt på 14 gram. Med Bluetooth 4.2 og Qualcomm apt-X skal man kunne høre ukomprimert, trådløs musikk som sammen med Sennheisers høyttalersystem skal gi klar, detaljert lyd og dyp bass. Hodetelefonene har støtte for Qualcomm apt-X Low Latency som skal synkronisere med det visuelle om man vil bruke de når man spiller eller ser film. Det er også mulig å kople sammen to enheter samtidig, for eksempel telefon og datamaskin. CX 6.00BT har integrert mikrofon med støyreduksjon, seks timers batteritid og kan lades opp med to timer i løpet av ti minutter. Full ladetid skal være1,5 time. Hodetelefonene leveres med øreplugger i fire størrelser.

PRODUKT: Sony SRS-XB41, SRS-XB31, og SRS-XB21.

FØRERLØS RACERBIL

PRODUKT: Samsung Family Hub.

Nå kommer de første selvkjørende racerbilene. Bilen på bildet er 4.8 meter lang, 2 meter bred og veier 1000 kilo. Med to radarer, seks kamera og 15 sensorer rundt hele, vil nok selv Teodor Felgens El Tempo Gigante bli parkert. Toppfarten er 320 km/t.

PRODUKT: Sony HT-ZF9.

SKRIV UT TEGNINGEN DIN I 3D

PRODUKT: LG HU80K

3DPanospace viser frem en profesjonell 3D skriver som lanseres i løpet av sommeren. I tillegg til et innbygget bibliotek med 40 000 modeller klare for utskrift,har PRO modellen også en helt ny funksjon. Har du en tegning på papir, så vil programvaren gjøre om til 3D, og du kan skrive direkte ut. Den forrige modellen ONE som er rettet mot forbrukermarkedet vil i følge Ted Muchow bli tilgjengelig på Elkjøp innen kort tid.

PRODUKT: Jabra Elite Active 65t.

NYE BLÅTANNHØYTALERE 

PRODUKT: Creative Super X-Fi

Gibson Innovations lanserte en rekke nye lydprodukter på CES. BASS + finnes i en rekke farger, er støtsikker og vanntett (IPX 7).Navnet spiller på + - knappen, som gir ekstra BASS og mer lyd. Høytalerne finnes i tre forskjellige størrelser. 

PRODUKT: Linksys WRT32XB.

CREATIVE NOVA

PRODUKT: Airthings Wave Plus.

PRODUKT: Smarthøyttaleren Nova skal være et lys- og lydspa. Creative Nova er en dobbeltforsterket wifi- og blåtann-høyttaler med fem elementer. Høyttalerens design og utforming gjør at den lett kan tas med og tilpasses de fleste interiører. Nova har også fått Amason Alexa-kompatibel stemmestyring og stemmegjenkjenning.

PRODUKT: Sony Xperia XA2.

SAMSUNG NW700 SOUND+

PRODUKT: Creative X-Fi Sonic Carrier.

PRODUKT: Lydplanken NW700 Sound+ er veggmonterbar og videreutviklet fra MS650 Sound+. Lydplanken har fått et nett design med bredde på 53,5 mm. Dette gjør at den er 41 prosent smalere enn sin forgjenger og egnet for veggmontering. NW700 Sound+ har Distortion Cancelling-teknikk som skal gi en klar og kraftig lyd. I tillegg skal den ha fått kraftigere bass og et mer samlet lydbilde. Planken har tre forskjellige lydmodus; Standard Mode, Surround Mode og Smart Mode. Siste med automatisk justering av volum og surroundeffekter. NW700 Sound+ har innebygd sub woofer.

PRODUKT: Sony Xperia L2.

HP ENVY X2

PRODUKT: Datamaskinen skal være konstruert for kontinuerlig bruk med et tynt, lett og slitesterkt design. Berøringsskjermen er av type WUXGA og er på 12,3 tommer. Glasset er ripebestandig med Corning Gorilla Glass. Envy x2 skal være optimalisert for redigering og multi-oppgaver. Den har 7. generasjon Intel Core TM Y-serie prosessor med opptil 256 GB PCIe SSD-lagring. For lagring av presentasjoner og multi-oppgaver har man opptil 8 GB LPDDR3-minne. Envy x2 skal ha opptil 17 timers batteritid, Windows 10 Home, er synkronisert med ConnectedModern Standby samt mulighet for tilkopling av et LTE-Advanced alternativ med Intel XMM LTE-modem. HP Envy x2 er kompatibel med Windows Ink-penn.

CREATIVE SOUND BLASTERX AE-5 

PRODUKT: Sound BlasterX AE-5 er det nyeste lydkortet fra Creative for audiofile spillentusiaster. Kortet kommer med hodetelefonforsterker til PC og integrert RGB-kontroll. I følge Creative er dette verdens første lydkort med Xamp. Xamp er en spesialdesignet hodetelefonforsterker på 600 Ω som skal forsterke hver kanal for seg. Dette skal gi en ren og kompromissløs lyd. Utgangsimpedansen på 1 Ω skal egen seg for til alt fra 16 Ω øretelefoner til 600 Ω studiohodetelefoner. Den innebygde RGB-styringskontrollen og Auroras rektive lyssystem skal gi spilleren mulighet til å kombinere, tilpasse og synkronisere lydprofil med andre Sound BlasterX-produkter. Forsterkeren er på 122 dB 32-bit / 384 kHz.

STEELSERIES RIVAL 600

PRODUKT: Spillmusen Rival 600 kommer med TrueMove3+ dobbel optisk sensor. Den primære sensoren skal registre 1:1-sporing for alle følsomhetsinnstillinger mellom 100 og 12.000 CPI. Med trueMove3 SROM skal dette gi bedre nøyaktighet og redusering av responstiden. Den sekundære sensoren skal registrere lift-off-avstanden. Dette skal sikre at det ikke registreres bevegelser i spillet når musen løftes eller flyttes til et annet sted. Denne sensoren skal kunne justeres separat helt ned til 0,5 mm. For ergonomisk og gos komfort har Rival 600 soft-grip-overflate og silikongrep i sidene. Det er åtte separate lodd for justering av vekt og balanse samt separat tilpassing av syv knapper og RGB-belysning med åtte soner med SteelSeries Engine. Pris: 900,-

SONY MDR-1AM2

PRODUKT: MDR-1AM2 er hodetelefonene som etterfølger MDR-1A. De skal ha fått flere nye funksjoner og forbedret tilpasset kresne musikkelskere. MDR-1AM2 skal være kompatible med opptil 100kHz frekvensavspilling, designet for stor variasjon i musikkstiler. Hodetelefonene har fått en nyutviklet 40mm HD-driverenhet med aluminiumsbelagt LCP-membran. Membranen skal gi fordeler til de høye frekvensene i høyoppløst lyd. Det skal også være mulig å kople opp hodetelefonene med 3,4 mm jack og en ny 4,4 mm balansert tilkopling kompatibel med Sony Walkman. Designmessig skal MDR-1AM2 være lettere og mindre enn sin forgjenger. Øreklokkene er laget i syntetisk skinn for god komfort. Baksiden er lukket slik at musikken forsegles og forstyrrelser holdes ute. Kommer i to farger; sort og sølv. Pris: 2.300,-

SONY UPB-X700

PRODUKT: Sonys Blu-ray-spiller kommer med 4K Ultra HD. UBP-X700 har også støtte for HDR10. Spilleren skal gi bredere fargespekter, bedre kontraster og skarpere bildedetaljer. Sammen skal dette gjøre opplevelsen mer virkelighetsnær og gi kinofølelse hjemme. Med støtte for HDR10 skal HDR-bildet optimaliserer i overføringen fra spiller til TV-skjerm for bedre detaljgjengivelse. Pris: 2.800,-

LIBRATONE TRACK+

PRODUKT: Libratone har lansert Track+, trådløse ørepropper med adaptive noise canceling CityMix II. Støyreduksjonen skal være justerbar i fire trinn som reguleres på en knapp på kontrollpanelet, eller man kan få automatisk justering til omgivelsene. Designet skal være lett, ergonomisk og komfortabelt med svettesikkert materiale i øreproppene. Øreproppene kommer i fem forskjellige størrelser, slik at man kan finne best mulig passform. Track+ kommer i fargene sort og hvit. Batteritiden skal være på åtte timer med en times opplading.

MICRO-LED FRA SAMSUNG

På sitt pressemøte mandag lanserte Samsung at de vil lansere verdens første modulære TV-teknologi, kalt The Wall. Denne består av små brikker som kan settes sammen, på bildet vist i 146 tommer. Den ikke-organiske teknologien trenger ingen bakbelysning, og er ifølge Samsung fremtiden innen TV, med det beste innen sortnivå og kontrast. Selskapet legger ikke skjul på at de ser dette som en sterk konkurrent til oled, ikke minst når det gjelder lysstyrke, sortnivå og kontrast. Sony har på de to seneste CES-messene også vist mikro-led. Det er ikke sagt noe om når The Wall kommer på markedet.

SHURE OPPGRADERER ØREPLUGGER OG MIKROFON

Matt Engstrom er kategoridirektør for mikrofoner, hodetelefoner og øreplugger i amerikanske Shure Incorporated. Fra 2010 til i dag har de lansert en produktlinje med isolerte øreplugger, der kabelen til selve pluggene kan skrus av og skiftes ut, og de avhengig av hvilken kabel som brukes kan spille på en analog, digital og trådløs enhet.– Neste uke kommer vi med en blåtannkabel, som selges separat for rundt 300 kroner, og kan brukes sammen med de eksisterende ørepluggene. Fra våren vil denne også følge med i esken når man kjøper en ny øreplugg fra oss, sier Engstrom til fagbladet Elektronikkbransjen.Shure kommer også med en fjerde kabel, som kategoridirektøren kaller en premium oppgradering.– Denne kommer med plugg for Apples Lightning og USB-C, og konverterer det digitale signalet til analogt, og har en innebygd forsterker som optimaliserer signalet for våre øreplugger. Denne vil koste 99 USD, sier Engstrom.Shure har i et par år hatt mikrofonen MV88 for salg. Denne har lightning-plugg, og er beregnet på bruk med Apples håndholdte enheter.– Brukt sammen med Shures app, har denne gitt høyoppløste lydopptak. Brukt. Sammen med en videoapp, har derimot lyden blitt komprimert. Neste uke oppgraderer vi vår egen app, slik at både lyd og bilde tas opp høyoppløst - og lydfila lagres i wav-format.

RING FOR KEYBOARDISTER

Det franske oppstartsselskapet Enhancia viser på CES-messen i Las Vegas en ring som gjør det mulig å endre lyden som blir spilt på et hvilket som helst keyboard i et hvilket som helst musikkprogram, ved å bevege hånden.En av grunnleggerne, og administrerende direktør i selskapet som er basert i Grenoble, Damien Le Boulaire, sier til fagbladet Elektronikkbransjen at produktet snart kommer for salg. Han vil ikke avsløre navnet på produktet, og hvor mye det vil koste.

JABRA MED ALEXA OG MER FOKUS PÅ LYD

Danske Jabra lanserer på CES tre nye øreplugger. PR-sjef Claus Fonnesbech Claus Fonnesbech sier til fagbladet Elektronikkbransjen at den viktigste nyheten er Elite 65t.– Denne er helt trådløs, uten kabel mellom pluggene, og kommer også i en Active-versjon. Det tredje produktet er Elite 45e med kabel mellom pluggene og åtte timers batteritid, sier Fonnesbech.Prisen for de tre modellene er 1.700, 1.900 og 1.000 kroner. Førstnevnte kommer for salg i januar, de to siste i april.Fonnesbech sier Jabra har vært nummer én i Europa på helt trådløse øreplugger, og nummer to i USA etter Apple.– Hvordan er lydkvaliteten på de nye modellene sammenlignet med de tidligere?– Man vil nok oppleve den som bedre, siden produktene er videreutviklet. Sports-modellene inneholder mer teknologi, som pulssensoren, som nok har påvirket lyden litt. I de nye modellene er lyden forbedret, både for musikk og tale, og vi tilbyr dessuten integrasjon med stemmestyringen Alexa. For å få denne sertifiseringen fra Amazon må du bevise at du har en optimal stemmekapasitet, sier Fonnesbech.

SAX-MUNNSTYKKER PÅ 3D-SKRIVERE

Eddie Rich, som har spilt saksofon med Boys II Men i tre år på et av hotellene i Las Vegas, er ambassadør for det franske selskapet Syos - som er en forkortelser for Shape Your Own Sound. Pauline Eveno er en av grunnleggerne, og administrerende direktør i selskapet som har hovedkontor i Paris.– Vi startet i august 2016, og lager munnstykker helt tilpasset den enkelte musikeren. De fyller ut et spørreskjema på våre nettsider, og får i løpet av noen dager tilsendt munnstykket. Hvis de ikke er fornøyd, lager vi nye munnstykker helt til de har det som passer dem perfekt. I snitt sender vi ut to munnstykker til hver kunde, sier Eveno til fagbladet Elektronikkbransjen.Hun sier de fleste kundene er profesjonelle, men at det også er amatører som får laget sitt tilpassede munnstykke.– Det kan være bare en millimeter eller to som skiller det perfekte munnstykket fra et annet. Kundene må derfor ha spilt en del, for å kunne fortelle oss hva de ønsker, sier Eveno.– Er det mulig å beskrive forskjellen på lyden før og etter du fikk munnstykket fra Syos?– Hovedforskjellen er at det med dette munnstykket er blitt mye lettere å spille. Lyden som kommer ut av hornet er mye nærmere det jeg har i hodet når jeg spiller, sier Rich.Prisen for et munnstykke er i Frankrike 300 euro inkludert skatt. Syos har seks ansatte, og Eveno sier de ser på muligheten til å utvide virksomheten til for eksempel klarinetter og trompeter.– Vi ser på muligheten til å utvide virksomheten, til å foreksempel tilby produktene våre via detaljhandelen, sier Eveno.

LENOVO THINKPAD X1

PRODUKT: Serien utvides med de nye modellene X1 Tablet, X1 Carbon og X1 Yoga. Alle tre få støtte for Dolby Vision HDR. Dette skal gi bedre lysstyrke, kontraster og farger. Mikrofonen, av type 360o Far-Field Communication, lar deg utføre stemmekontroll via Alexa. Her kan man kontrollere smarthus-teknologi, spille musikk og oppdateres på nyheter. Man kan også delta i samtaler samtidig som man gjør andre ting. Stemmen skal kunne fanges opp fra opptil fire meter. ThinkPad X1 Tablet skal gi full PC-ytelse og har fått avtakbart design. Den har fått Intel 8th Gen Intel Core-prosessorer. Nettbrettet har ny 13 tommers 3K-skjerm kompatibel med HDR, ThinkPad-tastatur og lang batteritid. ThinkPad X1 Carbon og ThinkPad X1 Yoga blir tilgjengelig i januar mens ThinkPad X1 Tablet blir tilgjengelig i mars.

SAMSUNG CJ791 QLED

PRODUKT: Med QLED-skjermen CJ971 utvider Samsung Curved Monitor-serien. Dette skal være den første buede skjermen om kommer med Thunderbold 3-tilkopling. Skjermen er på 34 tommer og er designet for spill, underholdning og arbeid. CJ791 skal justere strømkilde og prosessorhastighet for å kunne gi god bildekvalitet og komfortabel brukeropplevelse. Gjennom Thunderbolt 3-kabelen kan brukerne kople til og docke skjerm og PC uten flere tilkoplinger. Koblingen skal gi hastighet på opptil 40 gigabyte per sekund, noe som skal være opp mot fire ganger større hastighet enn ved USB-tilkopling. Thunderbolt 3-grensesnittet skal også gi opptil 85 watt strøm til bærbare datamaskiner.

SONY SRS-XB41, SRS-XB31, OG SRS-XB21

PRODUKT: De tre nye, trådløse høyttalerne i Extra Bass-serien kommer med partyeffekter og kraftig bass. Høyttalerne skal kunne gi en tredimensjonal musikkopplevelse og via Live Sound-modusen skal man få følelsen av å høre på levende musikk. Modusen skal spre lydsignalene både vertikalt og horisontalt. Dyp og kraftig bass skal egne seg godt for musikk i sjangrene EMD, grime og hip hop. Høyttalerne skal være vann- og støvavstøtende. I tillegg er de robuste slik at man kan ha de med på farten som i skibakken, på stranden eller ved bassenget. Funksjonen Party Booster skal gi interaktive muligheter som ved at man berører høyttaleren kan man genere lyd- og lysreaksjoner samt at man kan bruke høyttaleren som et instrument. Sony SRS-XB41, SRS-XB31, og SRS-XB21 blir tilgjengelige i april, kommer i fem forskjellige farger og har 24 timers batterilevetid. Pris SRS-XB41: 2.400,-. Pris SRS-XB31: 1.700,-. Pris SRS-XB21: 1.250,-

SAMSUNG FAMILY HUB

PRODUKT: Den nye generasjonen av Family Hub-kjøleskapet som lanseres på CES-messen gir deg oppskrifter basert på innholdet du har i kjøleskapet ditt. Oppskriftene blir basert på matvarebeholdningen kombinert med valgte matinnstillinger, holdbarhetsdato og diettbegrensninger. Appen gjør at men kan se innholdet i kjøleskapet uansett hvor man er.Kjøleskapet skal også tilby utvidet underholdningstilbud ved tilgang til millioner av sanger gjennom ulike musikkstrømplattformer og liveradioer med AKG Premium Quality Sound Speaker. Med Bixby stemmekontroll og integrasjon med Samsungs SmartThing økosystem skal man kunne kontrollere og overvåke tilkoplede enheter direkte fra Family Hub-skjermen. Man skal også kunne gi beskjeder, se hvem som er ved inngangsdøren, justere romtemperaturen og sjekke baby-callen.

SONY HT-ZF9

PRODUKT: Sony lanserer sin første lydplanke med 3.1-kanals Dolby Atmos. Med Vertical Surround Engine skal den skape et tredimensjonalt lydbilde. HT-ZF9 har også støtte for DTS:X. Sammen skal dette gi en følelse av å bli omslutteet av lyden og gi en kinoaktig lyd hjemme. Har man ikke tilgang på Dolby Atmos- eller DTS:X-innhold mikser lydplanken 2-kanals stereolyd opp til 7.1.2-kanals kvalitet. Sony HT-ZF9 blir tilgengelig våren 2018.

LG HU80K

PRODUKT: LG viser sin første 4K UHD-hjemmeprojektor på CES. Projektoren skal være kompakt og i bærbar størrelse. 4K UHD-projektoren skal kunne skape en 50 tommers skjerm med 2500 lumen og oppløsning på over 8 millioner piksler ved XPR videobehandling. Dette skal gi en god hjemmekinoopplevelse. Projektoren støtter også HDR-innhold. Den speilfrie l-formede motoren skal gjøre det mulig å vises gode bilder uavhengig om den er plassert på gulv, montert på vegg eller henger fra tak. Med webOS 3.5 smartTV-grensesnitt vil man kunne få tilgang til strømmetjenester som tilbyr 4K-innhold. Det er også standard tilkoplingsmuligheter som inngang for USB, Ethernet og HDMI samt støtte for trådløs tilkopling av eksterne enheter som tastatur og mus.

JABRA ELITE 65T OG ELITE ACTIVE 65T

PRODUKT: Jabras tredje generasjon trådløse ørepropper skal være utviklet for stabil tilkopling og ha opptil 15 timers batteritid med ladeetui.De nye øreproppene, som kommer i to versjoner, har fått fire mikrofoner som kombinert med et optimalisert akustisk kammer skal gi avansert lyd og stemmeforbedring i alle miljøer. Elite 65t er designet for hverdagsbruk. Ladeetuiet gir fem timer brukstid i en ladning. Man kan også justere lyden ytterligere med en equalizer i Jabra Sound+-appen. Øreproppene kommer i fargene titaniumsort, kobbersort og gull beige. Elite Active 65t har de samme egenskapene som Elite 65t men er beregnet for bruk i treningssammenheng. Øreproppene har integrert akselerometer i Jabra-appen og er sertifisert for svette, vann og støv. Kommer i fargene kopperblå og kopperrød. Begge versjonene kommer med støtte for stemmestyring, også Amazon Alexa on-the-go som skal gi brukerne tilgang til Alexa direkte fra øreproppene. Pris Jabra Elite 65t: 1.700,-. Jabra Elite Acitve 65t blir tilgjengelig i april. Pris: 1.900,-

CREATIVE SUPER X-FI

PRODUKT: Basert på Creatives X-Fi-teknologi kommer SuperX-Fi som blir lansert som lydens 3D-holografi for hodetelefoner. Dette beskrives som at lydopplevelsen fra flerhøyttalersystemet i en kino komprimeres og innkapsles i et sett med hodetelefoner. Super X-Fi skal behandle store mengder data gjennom algoritmer for å tilpasse lyden til hver enkelt lytter. Teknologien skal kartlegge hundrevis av antropologiske egenskaper ved hjelp av bildegjenkjenning og analyse i sanntid. En kunstig intelligens skal deretter tilpasse dynamikken i hodetelefonene og syntetiserer lyden ved hjelp av et flerdimensjonalt kart over den ønskede akustikken. SXFI-kortets syntetisering skaper lydholografien som skal være tilpasset fysikken til hver enkelt bruker. Systemet skal være enkelt å bruke ved at man fotograferer hodet med mobilen og velger hodetelefonmodell.

LINKSYS WRT32XB

PRODUKT: Linksys lanserer ny spillruter som skal være skreddersydd for Xbox One. Sammen med Rivet Networks har de bygget en ruter som skal gjenkjenne og prioritere spilltrafikk på hjemmenettverket. Ruteren, som bygger på WRT32X, har Killer Prioritization Engine integrert. Denne skal automatisk registrere når spillkonsollen er aktivert for så å prioritere datatrafikken fremfor andre enheter tilkoplet ruteren. Dette skal forhindre lagging og redusere pingtider med opptil 65 prosent for raskere responstid. Det nye brukergrensesnittet og programvaren skal også være skreddersydd for spill. Linksys WRT32XB har AC3200 MU-MIMO nettverksteknologi med nettstandarder 802.11a/g, 802.11n, 802.11ac. Frekvensbånd er 2.4 og 5 GHz, som kan kjøres samtidig. Prosessoren er av type 1.8 GHz dual-Core og minnet er på 512MB DDR3 RAM / 256 Flash. Ruteren har en USB 3.0 port og en kombinert eSATA/USB 2.0- port.

AIRTHINGS WAVE PLUS OG HUB

PRODUKT: Det norske firmaet Airthings lanserer en løsning for overvåkning av radon og innendørs luftkvalitet. De to produktene Wave Plus og Hub skal gi full oversikt uansett hvor man er via varslinger. Løsningen inkluderer et web-dashboardogen mobil-app. Dentrådløse og batteridrevne Wave Plus skal være den første luftmåleren som også måler radon. I tillegg måler den karbondioksid (CO2) og flyktige organiske forbindelser (VOC), samt temperatur, lufttrykk og fuktighet. Via Airthings Dashboard får brukerne tilgang til data og tips for hvordan man kan bedre luftkvaliteten, optimalisere ventilasjonen og spare energi. Aithings Wave Plus og Airthings Hub blir tilgjengelig fra annet kvartal. Pris Wave Plus: 2.700. Pris Hub: fra 700,-  

SONY XPERIA XA2

PRODUKT: Xpera XA2 er Sony nye mobiltelefon i super-mellomklassen. Telefonen skal ha samme frontkamera som XZ-serien og støtte for 4G- og Wifi-samtaler. Frontkameraet på 8MP skal kunne ta bilder i 120 grades supervidvinkel. Hovedkameraet Kameraet på 23 MP med Sonys ½,3 tommer Exmor RS mobilsensor og ISO på opp til 12.800 skal gi god bildeforbedringsfunksjonalitet og så under dårlige lysforhold. Kameraet har også støtte for 4K videooptak. Skjermen er på 5,2 tommer og mobilen låses opp med en integrert fingeravtrykkssensor på baksiden. Xperia XA2 leveres med Android 8.0 Oreo operativsystem, Snapdragon 630 mobilplattform, støtte for Dual SIM og støtte for nettjenester som Voice over LTE og Voice over Wifi. Batteriet er av type 3 300 mAh med støtte for Smart Stamina ladeteknologi. Designet er kantløst med ramme av anodisert aluminium. Tilgjengelig i fargene sølv, svart, blå og rosa. Pris: 3.500,-

CREATIVE X-Fi SONIC CARRIER

PRODUKT: Hjemmekinosystemet X-Fi Sonic Carrier kommer nå med støtte for DTS:X i tillegg til eksisterende TS-muligheter. Lydplanken, som skal gi strømlinjeformet og kraftig lyd, skal være enkel i bruk. Lydsystemet kommer med drivere i 15.2-konfigurasjon samt 1000 W RMS. DTS-støtten skal komme i en snarlig fastvareoppdatering. DTS:X skal gi surroundlyd ved å plassere lyden der den ville ha forekommet naturlig i rommet. Dette skal gi et livaktig og flerdimensjonalt lydbilde.

SONY XPERIA L2

PRODUKT: Xperia L2 lanseres med frontkamera på 8 MP med 120 graders super-vidvinkel egent for selfies. Telefonen, som kommer i butikk i februar, har hovedkamera på 13 MP, 5,5 tommers HD-skjerm og 3 300 mAh-batteri. Den leveres med Android 7.1.1 Nougat, støtte for Dual SIM samt støtte for nettjenester som Voice over LTE og Voice over WiFi. Prosessoren er av type MT6737T Quad-Core 1,5 GHz og telefonen har 32 GB flashminne med mulighet for microSD opp til 256 GB. Leveres i svart farge med reflekterende sider i loop surface-design. Pris: 2.300,-

Powered by Labrador CMS