Mobiltelefonen troner øverst på nordmenns ønskeliste i 2017. (Foto: Istockphoto.com)
Mobiltelefonen troner øverst på nordmenns ønskeliste i 2017. (Foto: Istockphoto.com)

HER ER NORDMENNS JULEGAVEØNSKER

Vi nordmenn ønsker oss forbrukerelektronikk til jul. Høyest på ønskelisten står mobiler, nettbrett og smartutstyr.

Publisert

Når det kommer til harde pakker, er det forbrukerelektronikk nordmenn ønsker oss aller mest under juletreet. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Stiftelsen Elektronikkbransjen. Det er sjette året på rad undersøkelsen gjennomføres.

Vi regner med å bruke rundt 5.288 kroner på julegavene i år, mens nordmenn i fjor planla å bruke 5.150 kroner. I 2015 var summen 5.100 kroner, i 2014 var det 5.400 kroner, i 2013 var 5.100 kroner, og i 2012 4.700 kroner.

Den mest populære harde pakken

Det er fortsatt forskjeller mellom menn og kvinners julegaveønsker. 36 prosent av norske menn ønsker seg forbrukerelektronikk, mens 19 prosent av norske kvinner gjør det samme

Det er noe færre nordmenn som ønsker seg julegaver i år enn i fjor. 

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo sier kjøkkenprodukter er kategorien som hopper flest plasser opp på julegavelisten vår, mens nettbrett faller kraftig. (Foto: Stian Sønsteng)
Kommunikasjonssjef Marte Ottemo sier kjøkkenprodukter er kategorien som hopper flest plasser opp på julegavelisten vår, mens nettbrett faller kraftig. (Foto: Stian Sønsteng)

– I 2015 var det en kraftig økning i nordmenn som ikke ville ha gaver til jul, hele 26 prosent svarte de ikke ønsket seg noe. I år 2016 falt denne andelen til 20 prosent, mens det i år igjen er noen flere som sier de ikke ønsker presanger, 22 prosent, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo.

Og vi vil gjerne har forbrukerelektronikk under treet. Det er den mest populære fysiske presangen, bare slått av ønsket om reiser og opplevelser og penger eller gavekort.

Bryter man det ned på kjønn, er forbrukerelektronikk den andre mest populære julegaven blant norske menn, knapt slått av reiser og opplevelser.

– Det er fortsatt forskjeller mellom menn og kvinners julegaveønsker. 36 prosent av norske menn ønsker seg forbrukerelektronikk, mens 19 prosent av norske kvinner gjør det samme, sier Ottemo.

Kvinner vil ha mobil, menn vil ha smarte hjem

Blant de som ønsker seg forbrukerelektronikk til jul, er det mobiltelefoner, smartklokker og -armbånd og kjøkkenprodukter som topper listen. Andelen som ønsker seg nettbrett har falt kraftig fra 2016 til 2017.

– Vi ser at smartklokker og -armbånd holder seg populære, og andelen som ønsker seg kjøkkenutstyr stiger kraftig. Det er likevel mobiltelefonen som er det mest populære ønsket blant nordmenn i år, sier Ottemo.

Her er topp ti-ønskelisten innen forbrukerelektronikk:

2017 2016
Mobiltelefon (11%) Nettbrett (13%)
Kjøkkenprodukter (10%) Smartklokke/-armbånd (10%)
Smartklokke/-armbånd (9%) Mobil (10%)
Nettbrett (7%) Kjøkkenprodukter (7%)
Bærbar PC (6%) Bærbar PC (7%)
DAB-radio (6%) Musikkanlegg (6%)
Smarthjem-produkter (5%) Foto/videokamera (6%)
Personlig pleie-produkter (5%) Virtual Reality-briller (5%)
Spillkonsoll (5%) Spillkonsoll (5%)
Hodetelefoner (5%) Personlig pleie-produkter (5%)

Det er forskjell på hvilke dingser menn og kvinner ønsker seg. Kvinnene setter mobilen, kjøkkenprodukter og smartklokker øverst på ønskelisten, mens menn vil ha smarthjem-dingser, spillkonsoll og nettbrett.

DAB-radio er en ny kategori av året, og her råder likestillingen – 8 prosent av både menn og kvinner vil ha ny radio.

Her er menn og kvinners ønskeliste for 2017:

Kvinner Menn
Mobiltelefon (17%) Nettbrett (9%)
Kjøkkenprodukter (15%) Smarthjem-produkter (8%)
Smartklokke/-armbånd (12%) Mobiltelefon (8%)
DAB-radio (8%) Spillkonsoll (8%)
Bærbar PC (7%) Smartklokke/-armbånd (7%)
Nettbrett (6%) Stasjonær PC (7%)
Hodetelefoner (5%) Kjøkkenprodukter (6%)
Personlig pleie-produkter (5%) Bærbar PC (6%)
Lesebrett (4%) Personlig pleie-produkter (5%)
Hvitevarer (4%) Hodetelefoner (5%)

Vi ser at smartklokker og -armbånd holder seg populære, og andelen som ønsker seg kjøkkenutstyr stiger kraftig. Det er likevel mobiltelefonen som er det mest populære ønsket blant nordmenn i år

Det er også noen regionale forskjeller på hva vi ønsker oss til jul. I Nord-Norge er det mobil, TV og stasjonære PCer som ligger på topp, mens i Akershus og Oslo er kjøkkenprodukter mest populært, det samme gjelder i Trøndelag. I Hedmark og Oppland ønsker folk seg bærbar PC og VR-briller, mens Sør- og Østlandet vil ha smartklokker og -armbånd under treet. I Agder, Rogaland og på Vestlandet er mobilen på topp på ønskelisten.

Det er noen regionale forskjeller på folks julegaveønsker også. VR-briller ligger ganske lavt på ønskelisten i hele landet, men i Hedmark og Oppland ønsker hele 14 prosent seg dette i julegave. (Foto: Istockphoto)
Det er noen regionale forskjeller på folks julegaveønsker også. VR-briller ligger ganske lavt på ønskelisten i hele landet, men i Hedmark og Oppland ønsker hele 14 prosent seg dette i julegave. (Foto: Istockphoto)

Hele landet er derimot enige om hva som kjennetegner en fin julegave, nemlig at de er gitt med omtanke, mens rundt 40 prosent setter pris på at gaven er nyttig. At den følger ønskelisten havner på plass nummer tre både for menn og kvinner.

Powered by Labrador CMS