- Bytt antennekabelen på flatskjermer

Flatskjermer med jordet strømkontakt brukt mot kabelnett/telenett kan føre til kraftige elektriske støt, varmgang og økt brannfare. Faren kan avverges ved å bytte antennekabel.

- Problemet oppstår ikke på flatskjermer med ujordet strømkontakt, heter det i en melding fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- En del av de nye flatskjermene er utstyrt med jordet kontakt. Dersom disse skjermene kobles til et kabelnett, er det stor fare for at jordingssystemene til strøm og kabelnett kobles feil sammen via flatskjermen. Det oppstår da en form for overspenning som kan være farlig ved berøring. Spesielt utsatt er selve vegguttaket og overgangen mellom uttaket og antennekabelen, heter det i meldingen. DSB skriver videre:

- I tillegg til berøringsfaren øker også brannfaren, da både kabler og andre komponenter i skjermen kan bli utsatt for overspenning og varmgang.

Tilsvarende problem kan oppstå på PC-er med TV-kort som kobles mot kabelnett/telenett.

Bytt antennekabel

DSB anbefaler kunder som har kjøpt flatskjerm med jordet kontakt, og som bruker skjermen mot et kabelnett, å bytte til en antennekabel med innebygd trafo (galvanisk skille).

- En ny antennekabel vil være en billig forsikring i forhold til skadene som kan oppstå, sier sjefingeniør Hans Lie i DSB.

Han presiserer at det er viktig at strømledningen ikke er koblet til når antennekabelen skal byttes, for at man skal unngå elektrisk støt.

- For flatskjermer som er koblet til privat antenne eller privat satellittanlegg og som har jordet kontakt er faren for overspenning liten, men vi anbefaler også disse til å bytte antennekabelen sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

Powered by Labrador CMS