SEMIAUTOMATISK ENTUSIASTMASKIN

Isak Föjerstam med De'Longhi La Specialista Touch. Foto: Stian Sønsteng

– Det nyeste medlemmet i serien, De'Longhi La Specialista Touch, er en semiautomatisk espressomaskin med flere nye funksjoner og forbedringer.

Publisert

Det sier Isak Föjerstam, når vi i juni møter ham på Elkjøps opplæringsmesse Campus. En viktig nyhet er den nye berøringsskjermen, som skal gjøre det enda enklere å bruke for eksempel Cold brew-funksjonen.

– I motsetning til tidligere modeller i La Specialista-serien, er den nye maskinen utstyrt med en intuitiv berøringsskjerm som veileder brukeren gjennom hvert steg. Det gjør det nå enda enklere å lage både varme og kalde drikker, inkludert kaldbrygget kaffe – eller cold brew – på under fem minutter, sier Föjerstam til fagbladet Elektronikkbransjen.

Det gjør det nå enda enklere å lage både varme og kalde drikker

Han sier De'Longhi La Specialista Touch, som de andre modellene, har en automatisk dampstav, med innebygd temperatursensor.

– Du kan bruke den manuelt, eller sette den i automatisk modus. Da kan du stille inn ønsket temperatur og skumnivå, og maskinen vil skumme melken automatisk til valgt temperatur og tekstur, sier Föjerstam.

La Specialista Touch har fått en ny berøringsskjerm. Foto: De'Longhi

 

Søt, rund og mild

Dampstaven slipper ut varm damp under trykk, som gjør at melken både varmes opp og får en luftig, kremet konsistens, godt egnet til cappuccino, latte og andre melkebaserte kaffedrikker.

La Specialista Touch har også støtte for Cold Brew, noe som skiller den fra tidligere modeller.

– Hvordan fungerer denne?

– Den brygger kaffen med vannet slik det er i tanken, uten å varme det opp. Det betyr at espressoen ekstraheres over lengre tid, for å kompensere for manglende varme. Resultatet er en kald espresso med en søtere, rundere og generelt mildere smak, sier Föjerstam.

 

De'Longhi La Specialista Touch. Foto: De'Longhi

Økt interesse

Han sier La Specialista Touch gir brukeren flere muligheter for tilpasning enn noen gang tidligere i serien.

– Du kan justere forinfusjonstid og bryggetemperatur i mer presise grader, og generelt gjøre flere innstillinger enn tidligere. Den har også en oppdatert tamping-guide, som hjelper deg å finne riktig doseringsmengde i filteret, ved hjelp av integrerte markeringer, slik at du tamper i riktig vinkel.

– Hvilken interesse er det for denne typen maskiner?

– Den er fantastisk. Espressokategorien vokser, både for helautomatiske og halvautomatiske maskiner. Dermed vokser også den mer nisjepregede kundegruppen av espressoentusiaster, som først og fremst ser på denne typen maskiner, sier Föjerstam.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2025, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS