Direktør Lars Venning i Dantax Radio ved siden av Raidho D-4.1-høyttaleren. Foto: Jan Røsholm
Direktør Lars Venning i Dantax Radio ved siden av Raidho D-4.1-høyttaleren. Foto: Jan Røsholm

HÅNDLAGET ELEGANSE FRA DANMARK

Toppmodellene fra danske Raidho håndlages i Danmark, men flesteparten havner i Asia.

Publisert

Den danske produsenten Dantax Radio har Raidho-merket på sine eksklusive hifi-høyttalere. Alle komponenter lages i Danmark, og det er ikke spart på noe. Høyttalermembranen har blant annet et diamantbelegg for å optimalisere lyden.

Eneste i verden

Dantax Radio leverer produkter under to merkenavn. Scandsonic er for de lavere prissegmenter, mens toppmodellene har merket Raidho.

– Alle komponentene på Raidho er håndlaget, og vi er de eneste i verden som gjør hele produksjonen i eget hus, sier direktør Lars Venning i Dantax Radio.

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer de i et eget rom på CES, slik at man kan lytte til høyttalerne uten forstyrrende elementer. Raidho D-4.1 har fått et smalt design, og er basert på den litt større D-5.1.

– Vi har tatt det beste fra D-5.1 modellen, og plassert det i et litt mindre kabinett. Den har fire basselementer, to mellomtoner og den velkjente bånddiskant (ribbon tweeter) fra Raidho, sier Venning.

Alle komponentene på Raidho er håndlaget, og vi er de eneste i verden som gjør hele produksjonen i eget hus i Danmark

Men det er fortsatt ingen liten høyttaler. Høyden er 155 centimeter og hver høyttaler veier 64 kilo. Prisen er rundt en million norske kroner for to høyttalere.

– Lyden på disse høyttalerne må bare oppleves, hele høyttaleren er håndlaget, og det er blant annet et diamantbelegg på membranen, alt for å få et mest mulig perfekt lydbilde, sier Venning.

Modell D-4.1 finnes i svart eller valnøtt utførelse som standard, men ønsker kunden en annen farge, kan det spesialbestilles.

Birdseye Maple Burl

Design og utseende er viktig på eksklusive høyttalere. Raidho XT-5 er det nyeste flaggskipet i XT-serien, og ble lansert i USA rett før jul.

– I tillegg til topp kvalitet på lydelementene, har denne høyttaleren fått en overflate av birdseye maple burl finér, noe som gjør den meget vakker, sier Venning.

Han forklarer at dette er lønnetre, men med et spesielt mønster i treverket, som man finner i mindre enn én prosent av lønnetreet. Den spesielle effekten i treverket oppstår dersom treet har blitt skadet, og selv isolerer skaden mens det vokser. Det gir ifølge Venning en meget levende og vakker effekt. Dette er den første modellen fra Raidho som er laget med denne utførelsen. Men som alle andre modeller kan kunden bestille i den fargen og utførelse de ønsker.

– Disse modellene har samtidig fått et helt nytt design, en mer slankere linje, sier Venning.

Prisen på XT-5 serien ligger rundt 400.000 norske kroner. Membranen er belagt med titanium i motsetning til D-4.1 som hadde diamantbelegg.

– Med seks drivere og vår anerkjente bånddiskant, så er dette en høyttaler for de virkelig gode opplevelsene, sier Venning.

Powered by Labrador CMS