Harald J. Andersen er direktør for Virke Handel. Foto: Virke
Harald J. Andersen er direktør for Virke Handel. Foto: Virke

TREDOBLET NETTHANDEL FRA UTLANDET

– Mens hele Europa går i motsatt retning, beholder norske myndigheter en ordning som i praksis er en subsidiering av utenlandske nettgiganter.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding. Han mener dette går på bekostning av norske arbeidsplasser.

– Stadig flere av nordmenns handlekroner går ut av landet. Det er vanvidd, sier Andersen i meldingen som gikk ut før regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre i budsjettforhandlingene ble enige med KrF og Venstre om revidert budsjett. Etterpå uttaler Andersen dette i en ny pressemelding:

– Som fryktet gjør regjeringspartiene og KrF ingen grep for å stoppe den hurtigvoksende handelslekkasjen og tapet av arbeidsplasser i handel og næringsmiddelindustri. Virke handel er svært skuffet over budsjettavtalen, sier Andersen.

Nye tall viser at nordmenns netthandel fra utlandet nesten har tredoblet seg fra 2011 til 2017. Virke Handel raser mot at regjeringen opprettholder momsfritaket på pakker fra utlandet under 350 kroner.

Tall fra Norges Bank, SSB og Virke Analyse viser at utenlandshandelen på nett økte 281 prosent fra 2011 til 2017. I samme periode økte netthandelen i norske nettbutikker med 101 prosent, heter det i pressemeldingen fra Virke. 

15 mill. pakker fra Kina

Posten oppgir at de i 2017 mottok totalt 15 millioner pakker fra Kina. Nesten alle er oppgitt til å ha en verdi under 100 kroner. Ifølge Tolletaten oppdages det jevnlig juks med verdideklareringen for å få pakker under 350-kronersgrensen, heter det i pressemeldingen.

– Det er ikke bare den avgiftsfrie grensen på 350 kroner som gjør at norsk handel taper konkurransen mot utenlandske nettaktører. De taper også fordi mange utenlandske nettaktører selger varer som inneholder ulovlige stoffer, og som ikke forholder seg til norske regler om helse, miljø og sikkerhet, sier Andersen.

– Når EU og våre naboland tar dette på alvor, først og fremst av hensyn til forbrukerne, er det helt uforståelig at ikke Norge gjør det samme. Det gjøres lite kontroll med ulovlige varer, for eksempel giftstoffer i leketøy, tekstiler og kosmetikk. I Sverige og Danmark har de i det siste satt økt søkelys på omfanget av ulovlige varer, særlig fra Kina. Av hensyn til helse, miljø og sikkerhet, kan vi ikke la dette fortsette, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS