FORBANNET ETTER BRANN-UTSPILL

I Alta får oljefylte varmeovner skylden for to boligbranner etter jul. – Jeg blir lyn forbannet, sier Martin Vinje som representerer DeLonghi i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Kast dritten! uttalte de tre representantene fra eltilsynet, brannvesenet og politiet som utgjør branngruppa i Alta, til altaposten.no den 7. mars.

Dagen etter fikk Martin Vinje anledning til å imøtegå artikkelen.

– For Guds skyld ikke kast ovnen, er overskriften, og Vinje følger opp:

Vi trenger ikke bare normer for elektriske produkter, men pinadø også for samfunnsinformasjon

– Jeg blir forferdet av utspillet. Jeg har holdt på med dette i 40 år og ennå ikke sett en brann som kan tilskrives en oljeovn. Dette er fantastiske fine varmekilder. De er helt trygge. Ja, en oljeovn fylt med medier kan punktere og sprute olje. Det er noe svineri, og setter flekker. Men det har ingenting med brann og gjøre, sier Vinje til Altaposten.

Overfor fagbladet Elektronikkbransjen uttrykker Vinje frustrasjon over utspillet fra branngruppa i Alta:

– Vi trenger ikke bare normer for elektriske produkter, men pinadø også for samfunnsinformasjon, sier Vinje.

Bransjeansvar

Han mener påstandene ikke har hold noe sted, og at de skaper angst hos folk.

– Det fører til at befolkningen gjør ting som eksponerer dem for en større risiko, for eksempel at de kjøper en plastvifteovn med glødende varmeelement. Disse burde vært solgt med fotlenke! Man har en inkompetanse, som trolig skyldes et velmenende innspill fra DSB for noen år siden. En oljefylt ovn fra en trygg leverandør er antageligvis et av de tryggeste elektriske produktene - uansett kategori, mener Vinje.

Han understreker at bransjen har et ansvar for å engasjere seg for å trygge forbrukernes sikkerhet, siden 30 til 40 prosent av alle boligbranner i Norge skyldes elektriske apparater.

– Da blir man lyn forbannet når myndighetsrepresentanter arbeider mot dette. Meg bekjent er det ennå ikke en brann forårsaket av oljen fra en oljeovn. Disse produktene blir, som andre elektriske apparater, eksponert for lysbueproblematikk, sier Vinje.

Powered by Labrador CMS