DIREKTE TRAFIKKINFORMASJON via sim-kort i navigatørene

TomTom lanserer navigatører med sim-kort som gir direkte informasjon om trafikkflyten.

I første omgang tilbys tjenesten i Tyskland, Frankrike, Nederland, Sveits og Storbritannia.

– Målet er at den skal lanseres over hele Europa, men jeg tør ikke si noe om når det kommer til Norden, sier Niklas Casserstedt i TomTom.

TomTom Go x40 Live kopler seg automatisk til TomToms High Definition (HD) trafikktjeneste. Denne inneholder en forsterket versjon av TomToms IQ Routes-teknologi, som baserer seg på historisk informasjon om reisetid på den enkelte veistrekning, spesifisert for hver dag i uken med fem minutters intervall. I tillegg hentes informasjon fra mobilnettet som brukes i beregningen av trafikkflyten.

– Vi samler inn data om hvor abonnentene våre forflytter seg mellom de ulike basestasjonene til mobiloperatøren, og registrerer trafikkflyten slik at brukerne i realtid kan få informasjon om hvor raskt trafikken forflytter seg på de ulike vegene. Dette skjer selvsagt anonymt, og dataene vi henter ut kan ikke spores tilbake til den enkelte bilist, sier Casserstedt.

Dette skal gjøre TomTom i stand til å kalkulere alternative ruter og justere forventet ankomsttid.

Hele tiden oppdatert

– At navigatørene kommuniserer med sentralen vår gjør oss også i stand til å hele tiden gi oppdatert informasjon om fartsbokser, og brukerne kan holde hverandre informert om for eksempel fartsmålinger. TomTom vil dessuten legge inn oppdaterte drivstoffpriser, og brukerne kan bruke Googles Local Search for å finne frem til nærmeste kafe, butikk eller severdighet, sier Casserstedt.

Tjenesten koster 10 euro i måneden i landene der den er innført, og det er ingen bindingstid på abonnementet.

– Hvor viktig er dette i evolusjonen av bilnavigasjon?

– Vi ser dette som et svært viktig steg, der vi går fra dumme bokser som bare forteller om veien fra A til B til enheter som kan gi en intelligent ruteplanlegging og mer avanserte tjenester. Etter det vi kjenner til er det ingen andre som kan tilby det samme.

I første omgang kommer TomTom med sim-kort-løsningen i tre modeller, men Casserstedt tror alle selskapets enheter i øvre sjikt på sikt vil få denne funksjonen.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.7/2008

Powered by Labrador CMS