DESIGN FRA MIELE

Den tyske hvitevaregiganten er godt representert på Eurocucina-messen, og har i stor grad fokus på designelementene i nylanseringene fra Italia.

Publisert Sist oppdatert

Blant de største nyhetene fra Miele var deres nye ArtLine-serie, selskapets første kjøkkenprodukter helt uten håndtak.

– For oss er utstillingen her i Milano vel så mye om hva vi gjør på design som på teknikk. Sistnevnte er jo alltid viktig for oss, men i kjøkkenbransjen er det viktig at ting ser bra ut. En av de store nyhetene våre på Eurocucina går nettopp på design. Vi kommer med produkter i en helt ny grafittigrå farge, og en ny serie helt uten håndtak. Selv ovnene har kun tøtsjbetjening, sier administrerende direktør i Miele Norge, Dag Steenfeldt-Foss, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kommer til høsten

Vi har hatt en del norske kjøkkenleverandører her nede i dag, og de sier alt skal være håndtakløst nå, så den nye serien er blitt tatt veldig godt i mot

ArtLine kommer også i sort og hvitt, og dekker ovner, damp- og kombiovner, mikrokombiovner, kaffeautomat, platetopper, vakuumskuff, vinskap, kjøleskap og oppvaskmaskiner.

– Vi har hatt en del norske kjøkkenleverandører her nede i dag, og de sier alt skal være håndtakløst nå, så den nye serien er blitt tatt veldig godt i mot. Produktene kommer til Norge til høsten, og det blir nok en litt eksklusiv distribusjon. Vi kommer til å sette noen krav til at serien blir utstilt og vises i et miljø som vi liker, sier norgessjefen.

– Er det noen tekniske nyvinninger i den nye serien?

– Funksjonene er mer eller mindre de samme som de har vært, her er det primært designet som er nytt. Vi har noen andre nyheter på produkter, men disse innbyggingsproduktene har stort sett de samme løsningene som tidligere, sier Steenfeldt-Foss.

En av nyhetene er induksjonstopper med TempControl, en funksjon som sørger for at stekepannen til en hver tid holder helt korrekt temperatur.

– Vi har bygd inn sensorer i selve platetoppen som måler både temperaturen i stekepannen og i induksjonstoppen, og som greier å automatisk justere temperaturen slik at den holder seg helt stabilt. Da har vi tre temperaturer som default, 160, 200 og 220 grader. Det gjør at du kan steke speilegg som ligger en halvtime i pannen og likevel er perfekte, alle pannekakene blir helt like, og biffen får helt riktig temperatur gjennom hele prosessen, sier han.

Første nivå på 160 grader er ideelt for å steke egg, fisk og dypfryste produkter, nivå to er tilpasset biffsteking, mens wokking og pannekakesteking gjøres på nivå tre.

Vin på toppen

Miele viste også fram nye løsninger på vifter og avsug, og kommer for første gang med benkeavsug.

– Det handler om design, nå har man større frihet til å konfigurere kjøkkenet. Dette er ikke et enkeltstående produkt du handler inn, men noe du gjør når du bygger nytt kjøkken, sier Steenfeldt-Foss.

Også på vinskap har Miele en liten nyhet å komme med.

– Vi har hatt mange ulike vinskap, og utfordringen er jo ofte å plassere disse i kjøkkenet. Folk vil gjerne ha vinskapet sitt der, både fordi det er lett tilgjengelig og for å vise fram vinen. Miele har alltid hatt store frittstående skap, og for noen år siden kom vi med innbygging. Det nye er nå et skap som er integrert i overskapet, og som er 45 cm høyt, 60 cm bredt og rundt 30 cm dypt. Det kan lagre rundt 18 flasker, sier han. 

Miele har også fått nye frittstående kjøleskap, i samme ArtLine-serie.

– Designet er egentlig veldig enkelt, helt glatt og rent. Man kan få disse med håndtak, men igjen er det mest populært med glatte fronter, sier Miele-sjefen.

– Innbygging mer og mer populært, hvordan tror du disse nye designede frittstående skapene vil gjøre det?

– Delvis vil de nok være erstatning for eldre frittstående skap, men vi selger også en del skap på design i nye kjøkken. Vi har også en litt artig variant av dette, hvor hele fronten er bekledt med tavle-material, så man kan skrive huskelister, eller dekorere helt selv, sier han.

Skapet har Mieles PerfectFresh-teknologi, og forbedret temperaturkontroll.

– Disse skapene er veldig godt isolerte og styrer temperatur og fuktighet på en måte som gjør at matvarer kan ligge opp til fem ganger så lenge som vanlig, litt avhengig av hva slags produkter det er snakk om, sier Steenfeldt-Foss.

Fokus på damp

Dampovner og sous vide-løsninger var det mye av på årets Eurocucina, og Miele er intet unntak.

– Vi kommer med en vakuumskuff, den kan brukes til sous vide, men vakuumering er jo også veldig godt egnet til andre ting, som oppbevaring av mat, rester, eller forberede måltidet på forhånd, slik at du kjapt kan sette sammen måltidet når gjestene kommer. For å gjøre sous vide-prosessen må man ha en dampovn eller en egen maskin, sier han.

Steenfeldt-Foss mener man får like godt sous vide-resultat i Mieles dampovner som i et eget vannbad.

– Vi har jo alltid en ekstern dampgenerator som genererer dampen utenfor kokerommet, slik at vi ikke har noe tørt varmeelement i selve ovnen. Da får vi en løsning som vi mener er like god som sous-vide-maskin. Det essensielle er at man har et fuktig miljø og god kontroll på temperaturen helt på graden, sier han.

Miele har også hatt suksess med sine amerikanske hvitevarer, og nå skal konseptet tas tilbake til Europa.

– Vi snakker her om store produkter, gjerne med gass. De er laget i Europa av Miele, men da for å konkurrere på det amerikanske markedet, som har andre standardstørrelser. Disse ovnene lanserte vi i USA for ett år siden og det har vært veldig vellykket, og nå har vi bestemt oss for å lage en europeisk versjon. Disse lanseres i Europa antakelig første halvår 2017. Det selges noen sånne amerikanske ovner allerede i dag, så jeg tror vi kan tror vi kan selge noen titalls av disse i året, sier Steenfeldt-Foss.

Eget vaskemiddel

En annen nyhet som kommer fra tyskerne i høst, er oppvaskmaskinen G 6000 EcoFlex.

– Den er enda mer energieffektiv, på A+++-20%, noe jeg tror er alene om. Noe av hemmeligheten er at vi varmer det andre skyllevannet med det forrige. Det ferdig oppvarmede vannet går inn i en egen krets, som varmer opp det nye. Det andre er innredningen, hvor vi har fått nye, smarte løsninger, sier Miele-sjefen.

Den nye maskinen har også fått et hurtigprogram som gir skikkelig vaskeresultat på 58 minutter.

– Da bruker vi varmt vann hurtig, og har utviklet egne vaskeampuller med såpe som løser seg opp veldig fort, sier han.

– Vil man kunne kjøpe disse i dagligvarehandelen?

– Nei, de vil du få hos våre forhandlere, og på vår nettbutikk. Vi har ikke noe håp om å få disse ut i dagligvarehandelen, sier Steenfeldt-Foss.

– Hvor viktig er Eurocucina som messe, i forhold til IFA og CES?

– Eurocucina blir bare viktigere og viktigere. Her er vi nok ikke så opptatt av å lansere tekniske nyheter her, der er IFA et bedre forum, men som design og innredning uten tvil den viktigste messen i Europa, sier han. 

Dere har ikke så stort fokus på smarte hvitevarer her på messen?

– Du vil se hos oss og andre at vi er veldig opptatte av at det skal være en ekte forbrukerverdi, ikke bare en fiffig greie. Vi har ingen store lanseringer på smarte hvitevarer her på messen, det kommer eventuelt mer på IFA. Men vi er i gang med fjernstyring og overvåkning, og for eksempel automatisk vaskedosering via kommunikasjon mellom maskinen og en mobil enhet, sier norgessjefen.

Powered by Labrador CMS