Ferdigmontert er utfordringen for Garmin

For Garmin-importør Belanor AS er biler og båter med ferdigmontert GPS-utstyr den største utfordringen.

Belanor AS importerer og distribuerer elektronikk for båt, bil og friluftsliv, blant annet Garmin-merket. Utfordringen for importører av slike produkter er at det stadig blir importert flere modeller av biler og båter med ferdigmontert navigasjonsutstyr.

- Den største trusselen for omsetningen vår er forhåndsmontert utstyr, men vi satser stort på ettermarkedet og salg av elektroniske kart for dette utstyret, sier daglig leder Per Anders Dalaasen.

På CeBIT var de godt representert og viste frem mange nyheter. En av Garmins nyheter på CeBIT var kombinasjonsmodellen GPSmap 276, som er egnet både til bil-, båt- og friluftsbruk. Det pågår en diskusjon om det er gunstig å bygge inn alle funksjoner, først og fremst fordi ulik bruk stiller ulike krav til skjermstørrelse, ytre dimensjoner, vekt og strømforbruk. Dalaasen vil markedsføre denne modellen som en av de mange Garmin-produktene i Norge, og han mener navigatøren kan være en god løsning for brukere som ønsker en navigasjonsenhet til all slags bruk.

Flerfunksjoner

C550 er en av de nye bilmodellene. Den er basert på Navteq-kart, og leveres med kart over Vest-Europa. Menyen og stemmen er på norsk. Modellen har harddisk og støtter blåtann. Det betyr at den kan kommunisere med mobiltelefon. Fra navigatøren kan du dermed få oversikt over telefonboken. Med telefonens mikrofon og navigasjonsenhetens høyttaler har du et håndfrisett.

Moderne navigasjonsenheter kan nå enda mer enn å gi deg kartinfomasjon og veibeskrivelse. En av Garmins nyheter på CeBIT var Nuvi 360. I tillegg til navigasjon har den MP3-spiller, reiseguide og valutakalkulator. Med reiseguide menes blant annet at navigatøren kan oversette ord innen ni ulike språk. I tillegg er det restaurantguide og ulike typer tips for turister. Som lagringsmedium benyttes SD minnekort.

Treningshjelp

Nå kan du forhåndsdefinere treningsturen din med ønsket distanse, tid og tempo. Garmin presenterer nå håndleddsprodukter som skal gi hjelp til egen trening. En av de nye modellene heter Forerunner 205. Den forteller både grafisk og med alarmer om du henger med underveis. Skjermen viser relevant informasjon, og lagrer treningsdagbok i opptil to år. Modellen kan tilkobles PC, har norsk meny og er vanntett.