FLATT OG HVITT hos Philips

Philips satset nesten like mye på å presentere småelektriske produkter som lyd- og bildeutstyr på IFA.

Dermed viste selskapet en side av konsernet som var ny i IFA-sammenheng. Vi konsentrerer oss om det siste.

– For å ta lyd først, fokuserer vi på tre hovedområder på årets messe. Ambisound er fellesbetegnelsen på lydprodukter der vi samler flest mulig funksjoner uten kabler og mange høyttalere. Meningen er å gi god lyd fra kompakte enheter med en alt i ett-løsning, sier nøkkelkundesjef Bjørn Birkeland hos Philips Norge AS.

I tillegg kommer nå to nye produktgrupper kalt Living Sound og Full Sound. Full Sound-produktene er laget for å gjenskape lydkvaliteten du mister når du går fra HiFi til MP3-standard. Living Sound er beregnet på at lydprodukter med små dimensjoner skal få det Philips kaller en livfull gjengivelse i rommet. MCi 500H er et av disse musikkanleggene, og Philips fikk en av årets Eisa-priser for det.

Power to Go

Enkelt sagt er Power to Go en ekstra strømforsyning - et reservebatteri du kan ha med deg til eksempelvis en bærbar datamaskin.

– Meningen er å gi reservekapasitet der du bruker utstyret og det ikke er strømtilkopling. Et slik ekstra batteri for PC gir fire timers ekstra driftstid. Slike ekstra batterier kommer også for mobiltelefoner, opplyser Birkeland.

Klar for RiksTV

Philips har fått godkjent mer enn 20 TV-modeller med mpeg4 for RiksTV.

– I løpet av september kom de første modellene i øvre sjikt med RiksTV-mottaker, og vi er nå i ferd med å få hele modellserien på plass. Det betyr at folk får et stort utvalg fra oss å velge mellom, sier Birkeland.

Den største tekniske nyvinningen på TV-fronten fra Philips i år er at selskapet introdusere LCD-TV med LED bakgrunnsbelysning, som erstatter lysrør. Birkeland legger vekt på at LED-teknologien gjør at man kan få et fullstendig sort bilde og et kontrastforhold som er enda større enn på plasmaskjermer. Årsaken er i følge han at LCD-skjermen gir kraftigere lys enn plasma. Totalt er man på de beste modellene oppe i et kontrastforhold på 2.000.000:1. Philips-apparatet 42PFL9803 fikk en av årets Eisa-priser for disse egenskapene.

Lyd fra egen boks

I fjor presenterte Philips en TV-modell i 9000-serien med separat lyddel, det vil si høyttalere og forsterker i en separat enhet. Birkeland forteller at det nå kommer flere slike modeller.

– Her tenker vi både lydkvalitet og plasseringsvennlighet. Med en slik løsning blir det lettere å plassere selve TV-skjermen på veggen og lydanlegget for eksempel på en hylle under. Det er fire meter kabel mellom skjermen og lydenheten, så det gir stor fleksibilitet, sier Birkeland.

På IFA introduserte Philips annen generasjon av Aurea-modellene. Dette er apparater med bakgrunnsbelysning som har variabel farge og der fargen kan innstilles etter bildets karakter eller tilpasset interiøret i rommet.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008