FJERNSTYRER KAMERAET MED MOBILEN

Samsung er først ute med fjernstyring av kameraet med mobiltelefonen.

Mange venter på at kameraprodusentene kommer med trådløst nettverk og nedlastbare applikasjoner. Samsung har vært dyktigst i klassen når det gjelder kompaktmodeller med innebygd WiFi. Deres nye modell, SH100, er det mulig å styre med mobiltelefonen.

– Applikasjonen til Android-telefoner kan lastes ned gratis. Første generasjon virker kun på Samsungs egen Galaxy S, men det kommer en oppdatering i mai som gjør at den også kan brukes på andre mobiltelefoner, sier produktsjef Gunnar Wahlbeck.

Applikasjonen gjør det mulig å se kameraets søkerbilde på mobilskjermen, zoome og ta bilder. Man kan også laste opp bilder til Facebook, video til Youtube eller sende bilder på epost via et trådløst nettverk eller gjennom en Galaxy S. SH100 kommer i butikkene i mars, til 1.700 kroner.

En annen nyhet, er kompaktkameraet WB210 med 21 mm vidvinkel.

– En liten vidvinkelkonverter øker zoom-omfanget fra 24-288 millimeter, til 21 millimeter, sier Wahlbeck.

– Den stjeler litt lys?

– Ja, det blir lysstyrke 3,5 i stedet for 2,9.

Kameraet kommer i handelen i mars til 2.000 kroner.

NX11 erstatter NX10

– Hvor viktig salgsargument er den ekstra vide vinkelen?

– Mange har bruk for denne muligheten, både i trange omgivelser og når man skal da landskapsbilder. Kameraet har også en kraftig tele. Samsung forsøker alltid å finne innovative og smarte løsninger, som våre doble skjermer og vår svært lyssterke optikk, sier Wahlbeck.

En tredje kameranyhet er WB700, med 18 ganger zoom (24 til 430 mm).

– Kameraet er veldig kompakt, det har 14 MP, HD-video, optisk bildestabilisering, tretommers skjerm og helt manuelle innstillinger. Lysstyrken er 3,2 til 5,8. Kameraet retter seg mot dem som er på reise og ikke vil dra med seg et systemkamera, som likevel vil ha en bra vidvinkel og tele. Dette er et populært segment, sier Wahlbeck.

Kameraet vil koste 2.500 kroner.

Samsung kom med GPS på WB650, som ble lansert i fjor. SH100 har også GPS med hjelp av en Galaxy S. Wahlbeck sier de ikke har flere GPS-lanseringer i ermet det første halve året.

På Photokina lanserte Samsung NX10. Allerede nå kommer oppfølgeren, NX11.

– Dette er en oppgradering av NX10, kjent for i-Function der tid, blender, hvitbalanse og ISO-tall styres med fokusringen. På NX11 har man fått en panoramafunksjon, håndgrepet er forbedret. Kameraet leveres med det nye 18-55-objektivet, sier Wahlbeck.