PANASONIC ER OGSÅ LYD

Panasonic sendte nylig sine produktspesialister fra Japan på europaturne for å fortelle om forbedringer på produktene i 2012.

Publisert Sist oppdatert

– Panasonic har i mange år vært store på lyd, i Technics-æraen som nå er faset ut. Vi føler at våre lydprodukter har havnet litt bak i fokus, bak varemerker som Vierra og Lumix. Derfor vil vi forsøke å sette lydproduktene tilbake på markedet igjen, fortalte Christer Ericsson hos Panasonic Norden, da han var på Oslo-besøk i sommer.

I fokus var Micro HifiSystem PMX5, hjemmekinoanlegget SC-BTT590 og den nye toppmodellen av Blu-ray-spillere DMP-BDT500.

Tetsuya Itani er assisterende sjef for Home AV Business Unit i Panasonic. Han har 32 års erfaring i firmaet. Han har jobbet med utviklingen av CD, LaserDisc, DVD, BD og 3D. For tre år siden ble lyd- og bildeavdelingen slått sammen i Panasonic.

Jeg har merket at i Europa vet folk flest mest om oss som videofirma

Ikke bare video

– Jeg har merket at i Europa vet folk flest mest om oss som videofirma. Jeg er lei meg for det, fordi vi jobber mye med utviklingen av lydproduktene, og vi har unik ny teknologi for de nye småsystemene. Vi føler oss sikre på at vi er nummer én også på lyd og bilde på BD-spillere, sa Itani, før han presenterte årets nye BD-spillertoppmodell DMP-BDT500.

Blant forbedringene er at man også kan lage «falsk» 3D-bilde fra innhold avspilt fra nettet (for eksempel fra YouTube). Lyden via HDMI er forbedret. High Clarity Sound Plus gir bedre lyd når du spiller for eksempel bare en CD. Videosignalet inneholder prosessering som påvirker lydkvaliteten, dette kan nå slås av.

3DBD og forsterker

Shuhei Yamasaki fortalte om kompakthjemmekinosystemet SC-BTT590. Dette er en kombinert Blu-ray 3D-spiller og forsterker, med et 5.1.-høyttalersystem. TrustedReviews.com gir anlegget ni av ti mulige poeng i en test våren 2012. «Et meget imponerende Blu-ray-system,» heter det i testen, som understreker det Panasonic nettopp skryter av på egen hånd: at selv minihjemmekinoer som dette, kan gi en fullverdig lydopplevelse. Under pressemøtet i Oslo fikk journalistene selv høre hvorledes dette forholdsvis rimelige 5.1-anlegget kan gi merkbart bedre omgivelseslyd med noe som kalles 3D Cinema Surround, en videreutvikling av Cinema Surround Plus fra 2011. I alt gir det følelsen av å lytte til 25 virtuelle høyttalere, sier Panasonic.

KOMMER 4K PÅ BLU-RAY?

– Vi er i dialog med Blu-ray Disc Association (BDA) om 4K-systemene, men så langt er studioene negative til dette, sier Tetsuya Itani hos Panasonic.

4K-skjermene og projektorene kommer på markedet også for oss vanlige forbrukere. Til nå er det kun kinobransjen som har hatt disse systemene. Men når 4K også blir vanlig for skjermer i hjemmet, hva da med videoleveringen?

Noen mener at et fysisk medium fortsatt har livets rett, grunnet den enorme oppløsningen og datamengden som kreves for 4K.

– Studioene i Hollywood er bekymret for at 4K-monitorpenetrasjonen ikke er der, så de vil vente til det blir flere monitorer. Dermed er vi i samme situasjon som da HD kom. Vi hadde skjermene i flere år før vi fikk innholdet i samme kvalitet. 4K krever mye komprimering. Det krever fire ganger av kapasiteten vi har nå. En BD har maks 50 GB, mens 4K vil kreve 200 GB – i et firelags system. Mange er negative til en diskløsning for neste generasjon video. Men vi er positive, fordi vi vil kunne lage dette også for Ultimate High Definition, såkalt 8K.

Powered by Labrador CMS