HØYTEKNOLOGI OG GLATTE FLATER på Milano-messen

Innbygging, høyglanspolerte overflater på møblene, store skuffer og skap med lys og fjernstyring.

Snart kommer kjøkkenskuffer og skap som du kan åpne med fjernkontroll. Når den 110 cm brede skuffen glir ut blir lyset tent på innsiden. Hvis du vil, kan selvfølgelig lyset være tent når skuffen er inne. Dermed blir dekketøyet en del av utstillingen i ditt private kjøkken.

Dette betyr at det kommer skuffer og skap med gjennomsiktige dører som et alternativ til det vi alltid har hatt. Trendene på Eurocucina var blanke flater. Materialvalget er fortsatt stål, litt innslag av aluminium men mest kunststoff trukket over sponplater. Det meste var høyglanspolert. I tillegg til stål og aluminium går hvitt og sort igjen som hovedfarger. Vi så lite til andre farger i Milano. Det eneste var noen som prøvde seg med nyanser i rødt, mest i det dyprøde, og litt i brunt. Når vi snakker om hvitt må vi også nevne nyansen melkehvit, som det vil komme en del av i dører og skuffer. Virkningen blir da halvt gjennomsiktig.

Bredere

Breddemessig er det med a ndre ord langt mellom det som har vært ”norsk standard” til det designere og trendsettere viser på Europas ledende messe for kjøkkeninteriør. Eurocucina har vært preget av kjøkkenmøbler med innslag av store elektriske husholdningsapparater. Nå blir det sistnevnte en stadig viktigere del av kjøkkeninnredningen, også i messesammenheng. Breddestandardene kryper oppover fra 60 cm til 70, 90 og 120 cm. Hvitevarene følger litt med på dette først og fremst med koketopper og superelegante kombiløsninger med gass, induksjon og damp. Vi ser også de første stekeovnene med 90 cm bredde. Det er enklere med kjøl/frys-kombinasjoner der 60 cm skap lett lar seg sette sammen i større bredder. En trend her er kjøl og frys kombinert med vinskap.

Innbygging

Skal vi dømme etter det vi så på årets Eurocucina, er frittstående hvitevarer snart historie. Det var ikke et eneste eksemplar å se av sistnevnte. Nå skal det selvfølgelig legges til at messen primært er myntet på kjøkkeninnredninger i tillegg til bad og oppholdsrom. Men sett i norsk perspektiv vil det fortsatt være mye frittstående utstyr i markedet, særlig når vi tenker på eksisterende boligmasse.

Nedlys

Tradisjonelle lyspærer er snart over og ut. Belysningen, både fra taket og i skapene blir erstattet av nedlys eller avanserte løsninger med dioder. En trend er farget lys i stil med fargene på møbelløsningene eller annet i interiøret. Det betyr blant annet at du kan velge lysfarge i stil med gardiner eller veggflater.

Skyvedører

Hvis du vil skjule skuffer og skap i kjøkkenet ditt, kan du nå få store skyvedører med overflate enten av heldekkende kunststoff eller speil, noe likt det vi er vant til i garderobeskap. Dermed kan du ”gjøre om” kjøkkenet til et rom mer preget av for eksempel spisestue. Ulempene er selvfølgelig at de store dørene tar ekstra plass i rommet og at åpning av skuffer og skap krever flere operasjoner.

Eget utstillingsområde

Inntil forrige Eurocucina i 2006 hadde ikke produsentene av store elektriske husholdningsapparater egne utstillingsområder. Nå har de kommet. Dermed får også denne delen av bransjen markert seg godt med både egne flotte utstillingsflater og med produkter plassert hos utstillere av kjøkkeninnredning.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.4/2008

Powered by Labrador CMS