IKKE SPEILLØST FORELØPIG

I nær fremtid har Canon ikke planlagt å lansere speilløse systemkameraer. Men dagens kameraer kan gjøres mindre, medgir produktspesialistene.

Et av de viktigste spørsmålene vi satt igjen med etter årets Photokina var hva Canon og konkurrenten Nikon vil gjøre med utviklingen av dagens speilreflekskameraer. Som kjent har andre fabrikanter, i første rekke fra elektronikkbransjen men også kameraprodusenten Olympus, lansert speilløse systemkameraer. Den største fordelen med de speilløse kameraene er at det er mulig å redusere de ytre målene og vekten vesentlig. Det har gjort at systemkameraet i størrelse og vekt nærmer seg de avanserte kompaktkameraene. Et annet viktig moment har også vært de nye såkalte pannekakeobjektivene som gjør at disse kameraene kan gli ned i en jakkelomme eller en liten dameveske.

Ikke signaler

Derfor var forventningene store til om Canon på Expo 2010 ville signalisere lansering av speilløse systemkameraer. Det kom ikke, verken fra konsernets president Fujio Mitarai eller produktspesialistene fra Canons Europakontor.

– Undersøkelsene våre viser at brukere av speilreflekskameraer er mer opptatt av kameraets størrelse enn om det er speil eller ikke. Derfor setter vi store ressurser inn på å lage speilreflekskameraer som er mindre, men som fortsatt har speilløsningen, sier produktspesialist Richard Shepherd fra Canons europakontor.

Et hovedspørsmål fra Canon-ledelsen er om folk flest nødvendigvis vil ha et mindre speilreflekskamera eller om de i stedet vil ha et avansert kompaktkamera.

– Bortsett fra speilet og de egenskapene det gir kameraet blir kvaliteten på denne typen og avanserte kompaktkameraer mer og mer like. Undersøkelsene viser at folk setter bildekvalitet som viktigste kriterium når de skal kjøpe et avansert kamera, sier Shepherd.

Han medgir imidlertid at det er en grense for hvor lite et speilreflekskamera kan bli. Men legger til med et smil at det vil være mulig å gjøre speilet mindre enn på dagens kameraer. Kanskje dette er løsningen på Canons fremtidige speilreflekskameraer.

Stillbilde og video

Stillbildekameraene er også i ferd med å bli familiens videokamera. Richard Trestain, som er teamleder for kompaktkameraer i Canons Europakontor, sier at det med video i et stillbildekamera alltid vil by på kompromisser.

– Selv de enkleste kompaktkameraene våre kan gjøre videoopptak med full HD-kvalitet. Det skjer en veldig rask utvikling på dette feltet, men systemkameraene vil selvfølgelig alltid ha en viss fordel, først og fremst på grunn av optikken, sier han.

Han legger også vekt på at det ikke er noen forskjell på lagringskapasiteten i og med at kompaktkamera og speilrefleks bruker samme minnekort. Han er enig med sin kollega at bildekvalitet er viktigste kriterium hos kamerakjøperne.

– Uansett er kompaktkameraene i G-serien vår blant de mest avanserte i markedet av denne typen. Dette er jo lommekameraer som både er et ideelt valg for viderekommende amatører og et nummer to kamera for profesjonelle, sier Trestain.

Del bildene

Trestain er også ansvarlig for andre forbrukerprodukter som bordskrivere og skannere. Han signaliserer at på dette feltet kommer det mange nyheter i nær fremtid. På Expo 2010 viste Canon blant annet en liten bordskriver med avanserte tekniske finesser som for eksempel trådløs bildeoverføring og design som gjør at den kan passe på et stuebord.

– For meg er bildedeling et viktig tema. Du tar bilder med kompaktkameraer, skriver de ut på miniskriveren og sender dem trådløst til bliderammen i rommet. Samtidig har du vakre papirbilder du kan gi bort der og da eller montere i album, sier Trestain.