Kjøpte varmepumpe og lever av luft og kjærlighet

Siden de investerte i varmepumpe for fem år siden, har May og Hans Høydal spart 10.000 kroner i fyringsutgifter hvert eneste år.

– Vi lever av varm luft og kjærlighet, spøker May og Hans Høydal.

– Før fyrte vi med strøm og ved, men da vi ble klar over hvor mye det var å spare ved å få montert en luft-til-luft-varmepumpe, slo vi til. Vi var litt skeptiske til å begynne med om det virkelig var mulig å få ned strømforbruket så mye, men det stemte faktisk nærmest på krona, forteller Hans.

Siden varmepumpen har gitt både helsemessige og økonomiske gevinster, legger ikke May og Hans skjul på at de har fått bedre livskvalitet. De vil ikke trekke det for lang t, men 10.000 kroner ekstra i året bidrar selvsagt positivt og var til god hjelp da de bestemte seg for å kjøpe feriehus i Tyrkia.

Bra for fibromyalgien

I tillegg opprettholdes det en jevn temperatur i huset, noe som er viktig for May som sliter med fibromyalgi. Takket være nettopp den jevne temperaturen klarer hun å fungere bedre i dagliglivet.

Forhandleren av varmepumpen fortalte familien at de med en luft/luft-varmepumpe fra Carrier får tilbake tre til fire ganger så mye energi som de tilfører. Når familien på det aller kaldeste bruker én kW for å drive anlegget, yter varmepumpa mellom tre til fire kW. I praksis fungerer dette slik at det hentes energi fra uteluften, selv om det er 20 minusgrader. Denne går gjennom en kompressor hvor energien forvandles til varme. Deretter blåses den varme lufta inn i huset gjennom en innedel som man styrer via fjernkontroll.

Kjent teknologi

I følge Klima & Varmeteknikk er teknologien utviklet gjennom mange år, og det skal finnes varmepumper i Norge som har gått i over 30 år uten annet enn vanlig service. Velger man et kjent merke og en autorisert installatør, risikerer man i følge leverandøren ingen overraskelser. På nettstedet til Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) finnes en oversikt over deres medlemmer. Den amerikanske produsenten Carrier var først ute med denne type teknologi for en mannsalder siden.

I Al Gores etter hvert så berømte klimakampanje og film anbefaler han folk til å anskaffe varmepumpe. Dette alene vil redusere strømforbruket til oppvarming med cirka 40 prosent. I Norge støtter regjeringen investeringer i enkelte typer varmepumper, men ikke de enkle og rimelige luft-til-luft-modellene. Årsaken til dette oppgis å være "…at de uansett er så rimelige og effektive at de betaler seg selv i løpet av kort tid…", heter til i pressemeldingen.