LG SATSER PÅ OLED OG 4K

LG kommer i butikk med sine IFA-lanseringer allerede før jul, og viste fram både Oled og 4K-produkter.

Publisert Sist oppdatert

LG satser knallhardt på TV-markedet, og lanserer to store nyheter på IFA.

– Oled er kanskje det vi er mest stolte over å ha lansert her nede. Bransjen har snakket om teknologien lenge, og vi har vist fram 15 og 31 tommer her på IFA tidligere, men nå har vi altså kommet med vår 55-tommer som er bekreftet å komme i butikk i fjerde kvartal, sier Christian Nilsson, produktspesialist i LG, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kommer flere størrelser

Vi vet at blant annet Sony også kommer med en 84-tommers 4K-TV her på IFA, men den vil være nokså mye dyrere

Han snakker varmt om bildekvaliteten på den nye LG 3D Oled 55EM9600.

– Oled tar det beste fra plasma og LCD og kombinerer dette. Og skjermen er bare fire millimeter tykk - hele greina med stand og alt veier bare ti kilo, sier Nilsson.

–  LG har valgt en litt annen Oled-teknologi en for eksempel Samsung?

– Vi har gått for det vi kaller «white rgb». Det er en litt annerledes teknologi, hvor vi har lagt til en hvit piksel i tillegg til rbg-pikslene. Det er billigere og enklere å produsere, du får et bedre bilde og bedre betraktningsvinkel. Og det er enklere å lage ulike skjermstørrelser, sier produktspesialisten.

Nilsson bekrefter at LG vil komme med Oled-skjermer i flere størrelser etter hvert.

– Det er litt avhengig av hvordan 55-tommeren blir mottatt. Dette er jo ikke noe superbillig produkt, prisen kommer til å ligge rundt 9000 euro, og hva den endelige prisen blir i Norge, Danmark og Sverige vet vi ikke – antakelig rundt 80 000 kroner. Den kommer allerede 2012, så får vi se hvordan markedet reagerer, men planen er å slippe en eller to størrelser til i 2013, og i 2014 vil vi ha en stor serie med Oled-paneler, sier han.  

– Hvem er målgruppen for dette produktet?

– Det er ikke Ola Nordmann, for å si det sånn. Det er dyre produkter og det finnes vel to kategorier – såkalte «early adopters» som skal ha den siste teknologien uansett, og de som har veldig mye penger som skal kunne si at «jeg har Oled hjemme, det har ikke du». Det vi være en smal nisje nå i starten, men når det kommer flere størrelser om ett eller to år, vil nok prisen også synke noe, sier Nilsson.  

LG 3D Oled 55EM9600 har også passiv 3D, er som nevnt 4 millimeter tykk (eller tynn, om en vil), og har en responstid på 0,02 ms. Til sammenlikning har de raskeste LCD-TV-ene 0,2 ms responstid. Dette er selvsagt også en smart-TV, med de funksjoner det tilsier.

4K i november

LG og Sony kniver om å kalle sine 4K-TV-er verdens største, og begge to klokker inn på 84 tommer. LGs modell heter Ultra Definition 3D-TV 84LM960V, og de utålmodige trenger ikke vente lenge på at TV-en skal komme i salg.

– Vi er tidlig ute. 4K-TV-en kommer allerede i starten av november, og den kommer til å koste 129 000 kroner, sier Nilsson.

Han tror heller ikke 4K blir noe volumprodukt med det første.

– Dette er også et av produktene vi ikke tror det vil selges alt for mange av i starten, men LG vil vise at vi er forkant av den teknologiske utviklingen. Og kjøper du denne bør du ha både plass og en god TV-benk – her holder det ikke med Ikea. TV-en veier nesten 90 kilo, sier Nilsson.

Fjernstyr med nettbrettet

TV-en har en oppløsning fire ganger så høy som det i dag kalles Full HD, med åtte millioner piksler. Det er en så høy tetthet at det er umulig for det menneskelige øyet å skille ut de enkelte pikslene fra en normal betraktningsavstand.

Oppløsningen er på 3840x2160 piksler, og LG bruker sine Triple XD Engine og Resolution Upscaler Plus-teknologier for prosessering. Den har full 3D-kompabilitet og leverer 3D-filmer i 1080p-oppløsning.

– Vi vet at blant annet Sony også kommer med en 84-tommers 4K-TV her på IFA, men den vil være nokså mye dyrere. Vi har også applikasjoner du kan laste ned til ditt nettbrett eller mobiltelefon, for eksempel kan du med LG Magic og Second TV, som lar deg flytte TV-bildet til din mobil og så kan du se videre på den spennende fotballkampen, Tromsø mot Vålerenga for eksempel, hvor som helst i huset, sier produktspesialisten.

Powered by Labrador CMS