MEST FOTONYTT fra Samsung

De fleste nyhetene fra Samsung på IFA var på fotosiden, blant annet lanserte de 13 modeller kompakte digitalkamera.

Årets IFA er en mellom-messe for Samsung når det gjelder lanseringen av nye produkter.

– På IFA er det ofte slik at vi presenterer nye enkeltmodeller, mens de nye seriene første gang blir vist i januar på CES i Las Vegas. Her i Berlin kompletterer vi de ulike seriene. For eksempel introduserer vi nå en 37-tommer i vår LED-serie. Når det gjelder foto og video lanserer vi derimot en større bredde på IFA enn vi noen gang har gjort, sier norsk salgssjef for lyd- og bildeprodukter, Paal Anders Jansen.

Blant produktene som fikk mest oppmerksomhet hos Samsung var en 80 tommers LED-TV, samt en prototyp på en LED-TV med bare 6,5 millimeters dybde. Men først til foto- og videonyhetene. Produktsjef i denne kategorien, Øyvind Aasen, mener det mest spennende er den nye serien digitalkamera med to LCD-skjermer.

– Vi er de første som tilbyr dette, med en halvannen tommers skjerm plassert ved siden av objektivet. Skjermen gjør det enklere å ta bilder av seg selv, og man kan spille av en liten tegnefilm som gjør det lettere å få oppmerksomhet fra barna når man fotograferer, sier Aasen.

Han trekker også frem modellen ST1000, med DLNA, blåtann, trådløst nettverk og GPS.

– Brukermulighetene her er mange, men de mest åpenbare er muligheten til å vise bildene trådløst og enkelt på TVen samt at man på et kart kan se hvor bildene er tatt, sier Aasen.

Samsung lanserer også et lite videokamera med full HD og 10 MP stillfunksjon.

Den perfekte julegave

– Vi tror U10 vil bli den perfekte julegave, med de gode spesifikasjonene og en pris på 1.800 kroner, sier Aasen.

Samsung viste også i år 3D-TV på IFA, men selskapet har ingen konkrete lanseringsplaner. Jansen tror det er lenge til 3D-TV blir en volumdriver.

– Dette er fjerde gang vi viser 3D på IFA, men produktet ligger ennå i startgropa. Før det blir mer innhold tilgjengelig vil ikke 3D være en volumdriver, men vi ser helt klart at interessen er der blant entusiastene, og 3D er nok kommet for å bli, sier Jansen.

I sortimentet har Samsung i tillegg til sine LCD-TVer med LED-belysning både plasma og LCD. Hva tenker Samsung om de ulike teknologiene?

– OLED er fortsatt under utvikling. I løpet av to-tre år vil vi kanskje komme med noen få modeller på markedet, men da kun i mindre størrelser. Vi kommer til å videreutvikle vår eksisterende LED-teknologi, og prototypen vi viser her på IFA er med sine 6,5 millimeter betydelig tynnere enn de eksisterende på 29 millimeter. Plasma vil alltid ha sin tilhengerskare og utgjør 15 til 20 prosent av markedet, mens LCD med sine fordeler når det gjelder pris og ytelse fortsatt vil stå for størstedelen av volumet, sier Jansen.

Samsungs LED-belyste LCD TVer, som de kun kaller LED, har sidemontert belysning. Jansen forteller at de tidligere har hatt apparater med bakmontert LED, og ser ikke bort fra at disse vil komme tilbake.

– Inntil videre fungerer vår sidemonterte løsning så godt at vi har valgt å fortsette videreutviklingen av denne teknologien, sier Jansen.