Philips sier ”eureka!” om sin nye Aurea-TV

– Flaggskip-TVen Aurea vil gjøre kundene oppmerksomme på hvor fint Ambilight-teknologien øker seeropplevelsen.

– Undersøkelser viser at farger og kontraster oppleves som bedre med Ambilight, selv om bildet er det samme, sier produktsjef for lyd og bilde Pär Josefsson.

Han mener Aurea tar Ambilight til et nytt nivå, takket være de 126 lysdiodene som er plassert i selve TV-rammen.

– Både lyset i rammen og den tradisjonelle Ambilight-belysningen bak TVen styres av fargene i TV-bildet. Dette gjør at bildet oppleves som større, sier Josefsson.

Han innrømmer at det har vært vanskelig å demonstrere Ambilight slik man har ønsket. Philips tilbyr derfor en avskjerming til butikkene.

– Det er også nytt at vi har tatt i bruk LED-lamper i Ambilight. Dette er kraftigere lamper som gir klarere farger også i et lysere miljø, som det ofte er i en butikk, sier Josefsson.

Aurea kommer i butikkene den 28. september, i første omgang på en 42 tommer LCD TV. Prisen i Norge blir cirka 40.000 kroner.

Plasmafritt

– Det er nesten plasmafritt hos Philips på IFA. Hvorfor?

– Vi tror mye på LCD, og utvikler stadig teknologien. Når det gjelder toppmodellene våre ser man ikke lenger de negative effektene LCD har slitt med. Bevegelsene i bildet er skarpe og sortnivået er svært godt. Det finnes selvsagt ting vi fortsatt vil jobbe med, men vi er i dag kommet svært langt på LCD, sier Josefsson.

15 av Philips 40 TV-modeller er utstyrt med Ambilight. Sortimentet er nå delt inn i tre serier; 5000, 7000 og 9000.

– Allerede i 5000-serien tilbyr vi et riktig godt bilde med bildeforbedringsteknologien Pixel Plus HD, bra skarphet og farge. I 7000-serien har vi i tillegg god bevegelseskompensasjon, men bare i standardoppløsning da dette krever stor prosessorkraft. I september kommer enkelte modeller i 7000-serien med tokanals Ambilight. 9000-serien inneholder alle typer bildebehandling, også for 1080p, samt Ambilight. Aurea-modellen inngår i 9000-serien, sier Josefsson.

Han anslår at en av fem Philips-TVer som selges har Ambilight.

– Hva skjer med prisene hos Philips?

Mer avansert

– Vi følger resten av bransjen. Etter hvert som prisene går nedover, lanserer vi stadig mer avanserte modeller med et høyere prisnivå, sier Josefsson.

Han forteller at tilbakemeldingene fra kundene som har besøkt Philips på IFA har vært svært gode.

– Vi kommer med et nytt sortiment i en utførelse som virkelig appellerer til folk, og mange setter pris på at vi i større grad har begynt å bruke materialer som metall og glass.

– Hvem produserer panelene for Philips?

– Vi bruker ulike leverandører, og kjøper disse som en komponent i apparatene. Det kan være fra vår egen fabrikk, eller fra andre.

– Har Philips vært flinke nok til å videreutvikle LCD?

– Det synes jeg virkelig. I fabrikken som vi har sammen med LG produseres paneler med den seneste teknologien. I tillegg legger vi til vår egen bakbelysning og bildebehandling, som til slutt gir det fantastiske Philips-bildet.

Potensial i MP3

Når det gjelder MP3-spillere har Philips en vesentlig høyere markedsandel i Europa totalt enn i Norge. Nordisk salgsdirektør Magnus Nilsson mener dette er et flott utgangspunkt.

– Det ligger et stort potensial i det norske markedet som vi ønsker å utnytte. Vi kommer til å introdusere flere mode ller, og vi er spesielt sterke på skjermsiden. De enkleste modellene kan vise plateomslag, de mest avanserte kan vise video med 30 bilder per sekund på en 3,5 tommers skjerm. Når det gjelder mpeg3- og mpeg4-spillerne våre, bruker vi Microsoft Windows for å synkronisere spillerne – dette gjør dem enkelt kompatible med de fleste datamaskiner, sier Nilsson.

Han forteller at de små mediespillerne, bærbare DVD-spillere og TVer er en raskt voksende og lønnsom del av Philips’ virksomhet.

– Hvorfor skal en kunde velge Philips fremfor en av de store konkurrentene i denne kategorien?

Uten PC

– Produktene er enkle å bruke, man trenger ikke installere noen egen programvare i datamaskinen, de ser svært fine ut og man får mye for pengene, sier Nilsson.

Philips’ Streamium-anlegg har tidligere hatt et proprietært system, men den nye versjonen kan koples direkte til en vanlig nettverksruter.

– Tanken med de første versjonene var at brukeren ikke skulle være avhengig av en datamaskin for å lagre musikken sin og dele den mellom rommene i hjemmet. Siden er folks bruk av musikk endret, og de fleste ønsker i dag å kunne spille av musikken de har lagret på datamaskinen. Derfor kan man ikke bare lagre musikken lokalt på Streamium, men også trådløst spille av musikken man har på PCen, sier Nilsson.

Philips lanserer også en enklere modell beregnet på dem som ikke ønsker å dele musikken mellom flere rom.

Ambisound

– Denne gjør det enkelt å trådløst spille av musikken man har liggende på ulike enheter, sier Nilsson.

Ambisound skal gjøre det samme for lydsiden til Philips som Ambilight har gjort for TV.

Vi har høye forventninger til denne kategorien. Mange kjøper en flat-TV, og ønsker seg bedre lyd uten kabelstrekk og møbleringsutfordringer. Denne enheten plasseres under TVen, og gir en fantastisk virtuell flerkanalsfølelse. Den har innebygd DVD-spiller, radio og forsterker, og det følger med en ekstra basshøyttaler. Anlegget er også egnet til ren musikkavspilling, sier Josefsson.

Etter at de i flere år har vist prototyper på Blu-ray-spillere, slipper Philips i år sin første modell i butikkene.

– Vi lanserte en modell tidligere, men den kom feil ut i pris så den kansellerte vi. Nå er tiden moden, og i november kommer vår første spiller butikkene. Vi har tilført spilleren vårt intuitive menysystem, med en fjernkontroll som også kan styre TVen, sier Josefsson.