SÆREGNE STØVSUGERE fra Dyson

Støvsugerne fra Dyson har en særegen design og litt spesielle tekniske løsninger. De blir på flere måter et alternativ til konkurrentene sine.

Da firmaets grunnlegger, James Dyson, i 1979 kjøpte en støvsuger som på det tidspunktet var plassert på topp 10 over de beste i markedet, ble han frustrert over hvor dårlig den virket. Spesielt var han overrasket over hvor raskt posen ble tilstoppet av støv og maskinen begynte å tape sugestyrke. Det hjalp også lite å tømme posen fordi stoffet i posen hadde absorbert et tynt lag av støv som selv etter tømming svekket sugeevnen. Dyson mente dette var en fundamental feil som støvsugerprodusentene ikke var klar over. Han startet med å utvikle en støvsuger som skulle fungere skikkelig.

Syklon

Dyson hadde tilfeldigvis besøkt et sagverk og sett hvordan sagflis ble fjernet fra luften ved hjelp av store industrielle sykloner. Dette prinsippet mente han kunne fungere i en støvsuger i mindre format. Etter fem års arbeid og mer enn 5.000 modellforsøk, lyktes han i å lage en støvsuger som ikke blokkeres av støv og dermed taper sugestyrke. Han reiste rundt i Europa for å finne noen som ville produsere støvsugeren hans. Selv om de store konsernene så at Dysons støvsugerteknologi var god, var ingen av dem villige til å investere i den ettersom det ville få konsekvenser for deres salg og produksjon av støvsugerposer. På midten av 80-tallet fikk han endelig kontakt med det japanske firmaet Apex og underskrev en avtale. I 1986 startet produksjonen av den første poseløse støvsugeren, G-Force. Den første støvsugeren med eget merkenavn het Dyson DC01 og ble den mest solgte støvsugeren i England.

– En ekte hår- og smussfjerner

På årets Elektrofil-messe viste Dyson to modeller, DC16 Animal og DC23 Allergy Parquet.

– Den minste maskinen, DC16 Animal, er oppladbar og en ekte hår- og smussfjerner fordi den har et munnstykke med motorisert børste. De fleste ledningsfrie støvsugere mister fort sugestyrken fordi beholder og filter blir stoppet og motoren ikke er så kraftig. DC16 Animal mister ikke sugestyrken. Litium-ion-batteriet gjør at maskinen suger med konstant kraft i seks minutter, sier nøkkelkundeansvarlig Douglas Waddington.

Han legger også vekt på at batteriet lader opp inntil tre ganger raskere enn de fleste andre håndholdte støvsugere i markedet.

DC16 Animal har Dysons syklonteknologi. I tillegg til børstemunnstykket følger et kombinasjonsmunnstykke og et fugestykke med maskinen.

Bakterienivå

Dyson DC23 er en ny støvsugerserie med vekt på kraftig sugeevne men med små dimensjoner og enkle å rydde vekk. DC23 har teleskopisk rør for oppnå en lang rekkevidde. Også denne maskinen har syklonteknologi. Syklonteknologien gir støvet en sentrifugalkraft på 500 G. Til sammenlikning er 8 G sett på som den kraftigste sentrifugalkraften en menneskekropp kan påvirkes av. Støvet blir slynget vekk fra luftstrømmen inne i maskinen, slik at sugestyrken er konstant hele tiden. En såkalt Core separator er konstruert for at maskinen skal kunne fange opp støvpartikler helt ned til 0,5 mikrometer. I følge produsenten skal maskinen kunne trekke ut av luften partikler helt ned til bakterienivå.

Powered by Labrador CMS