VENTER ØKT NASKING FØR JUL

Norske juletyver stjeler for 730 millioner kroner, i følge en undersøkelse utført for varesikkerhetsselskapet Checkpoint Systems.

Selv om butikktyverier oftest blir begått av kvinner, er den typiske juletyven en 25 år gammel mann. Mer enn halvparten av alle tyverier i detaljhandelen i løpet av førjulstiden utføres trolig av menn, heter det i en pressemelding fra selskapet.

– Noen kan bli overrasket av den forventede økningen i kriminalitet i førjulstiden dette året siden antallet butikktyverier jevnt over har sunket.Men vi går inn i en vanskelig økonomisk tid på året med forbrukere som stiller spørsmål om de kan takle ettervirkningene av den økonomiske nedgangen. Det vil stimulere til en sterk økning i antallet tyverier de neste ukene, sier daglig leder i Checkpoint Systems Norge, Eirik Øhlschlägel, i meldingen.

I følge den europeiske undersøkelsen har kvinnelige naskere en tendens til å stjele varer med høyere pris. Totalt sett er det gjennomsnittlige europeiske beløpet det stjeles for per gang i denne perioden 103 euro, eller rundt 840 norske kroner. Checkpoint Systems venter at det i tiden frem til jul i Europa vil bli stjålet varer for nærmere 50 milliarder norske kroner, i Norge for 730 millioner norske kroner. Dette er en økning på 1,8 prosent sammenlignet med i fjor, i følge undersøkelsen ”Shoplifting for Christmas 2010”, utført av Centre for retail research.

Også butikkansatte stjeler

I undersøkelsen heter det at også butikkansatte vil gi seg selv urettmessige julegaver. På europeisk nivå vil i overkant av 13,8 milliarder norske kroner vil gå tapt på grunn av tyveri av varer og kontanter, samt falske transaksjoner foretatt av ansatte, heter det i meldingen.

Når man ser på antall stjålne varer er kjente film- og TV-titler, DVD-bokser, Ipad, iPhone, spillutstyr, klokker og kjendisers selvbiografier blant de mest stjålne produktene til jul. Sorterer man listen etter verdi, kommer alkohol, dameklær, tilbehør som smykker og skjerf, parfyme og ferdige gavepakker øverst på listen.

Øhlschlägel mener forhandlere må være på vakt mot butikktyveri i oppkjøringen til jul.

– Et fantastisk arbeid er blitt gjort det siste året, og det vil være trist å se alt som er lagt ned av innsats bli kastet bort i tiden mot jul. Dagens varesikrings- og svinnhåndteringsløsninger gjør det mulig å feste alarmetiketter til varene allerede i produksjonsleddet for å unngå at butikkpersonell trenger å bruke tid på dette i butikken, sier Øhlschlägel i pressemeldingen.

Det globale svinn- og butikkyveribarometeret (The Global Retail Theft Barometer) slo nylig fast at europeere opplevde tyverier for 33,4 milliarder euro mellom juli 2009 og juni 2010, en nedgang på 4,4 prosent sammenlignet med året før. I samme periode utgjorde det norske svinnet til sammenlikning 3,5 milliarder norske kroner, en nedgang på 3,8 prosent i forhold til året før.

Powered by Labrador CMS