VIL VÆRE ENKLE OG SMARTE

Smart device, simple world. Dette var kinesiske Huaweis slagord for konsernets første store opptreden på Mobile World Congress.

De presenterte produktene i konseptet Ideos.

– Vi skal gjøre det enkelt. Ideos-produktene og våre nye løsninger for mobilt bredbånd er intuitive, enkle å bruke og tilbyr brukerne avanserte løsninger med sømløs tilgang til ulike trådløse teknologier, sa markedsdirektør Victor Xu i Huawei Device på det internasjonale pressemøtet til konsernet.

Han lovet at kineserne skal være ledende for å tilby forbrukerne avanserte smarttelefoner til riktig pris.

Ideos X3

Huaweishovednyhet er X3 smarttelefon med Android2.2 operativsystem som kan oppgraderes på nett. Dette skal være en modell som gir mye for pengene og er meget energivennlig. Telefonen er 12,5 millimeter tykk, veier under 70 gram og har en HVGA berøringsskjerm på 3,2 tommer. Kameraet har bildebrikke på 3,2 megapiksler.Prosessoren er på 1 GHz.

Ideos S7 Slim er et nytt nettbrett. Som navnet sier, er dette en tynnere versjon av et brett Huawei har lansert tidligere. S7 er bare 12,5 millimeter tykk. Den har skjerm på syv tommer og WGA-oppløsning, kan gjengi HD-video (720p) og Hi-Fi lydgjengivelse. Kommunikasjon med 3G, WiFi og blåtann. Det er web browser 2.0. S7 har operativsystemet Android 2.2, kamera med 3,2 megapikslers bildebrikke og internminne 512 Mb. Foreløpig er hverken nettbrettet eller smarttelefonen X3 prissatt for det norske markedet, men begge modellene vil være i salg her i løpet av våren.

Smart-dongel

Den tredje store nyheten fra Huawei på årets Barcelona-messe var Mobile WiFiSmartpro Modem. Dette er hverken en mobiltelefon eller nettbrett, men kan karakteriseres som et intelligent trådløst modem for internettforbindelse. Den har sim-kort for oppkopling til trådløst nettverk og opererer med standarden HSPA i tillegg til 21 Mbps og 5,76 Mbps. Mot mobilnettet operer den i UMTS, 1900 og 900/850 MHz. Fem ulike dataprodukter kan koples opp til modemet og bruker felles internettilgang gjennom modemets sim-kort.

– Dette er det jeg vil kalle en dongel og altså ingen mobiltelefon. Vi har hatt liknende produkter tidligere, men ser på dette som en stor nyhet, sier Daniel Edlund hos Huawei.

Enheter som kan koples og styres gjennom modemet er eksempelvis spillkonsoll, PC, nettbrett, mobiltelefon eller mediesenter. Modemet er bærbart og kommuniserer med datanettverk hvor som helst. Edlund forteller at Huawei har lansert mobiltelefoner med samme funksjonalitet som dongelen. Han mener at mange ikke kjenner denne typen produkt ennå, men tror den vil bli veldig populær etter hvert når de ser den store nytten den har. Også dongelen, som har produktnavnet E 586, vil komme på det norske markedet i løpet av våren forteller Edlund.

Vil vokse

I følge Edlund regner Huawei-ledelsen med å vokse stort i mange markeder, også det nordiske.

– Vi vil få et bredere produktspekter og gå inn på stadig flere forretningsområder. I Norge er nok Huawei foreløpig best kjent gjennom vårt samarbeid med Telia Sonera om profesjonelt telekomutstyr. Vi bygger ut landsdekkende nettverk for Telenor i 2g, 3G og nå også 4G, sier han.

Produkter til forbrukermarkedet, som mobiltelefoner og nettbrett, er på vei inn. Huaweis organisasjon bygges nå raskt ut, og det blir lagt stor vekt på markedsføringen mot forbrukerne.

– Den tredje delen er det vil kaller HuaweiEnterprice. Vi satser også stort på forretningsmarkedet til eksempelvis kommuner og store bedrifter i Norge. Her tilbyr vi dataswitcher, routerløsninger og video konferanseutstyr. Norden blir så langt et testmarked for dette siste området, sier Edlund.