GoPro Hero 12 Black. Pris: 5.500,- Foto: GoPro

GODE GOPRO-OPPTAK FOR ALLE

– Litt avanserte brukere har alltid fått gode resultater med GoPro-kameraene. Med de nye oppdateringene, er dette noe alle kan få til.

Publisert

Det sier Bent Broklev i Response Nordic. Han har arbeidet med GoPro siden 2015, da Hero 4 nettopp hadde kommet på markedet. Åtte år og generasjoner senere, presenterer han GoPro Hero 12 Black, som koster 5.500 kroner.

– Den store utviklingen ligger i hva du får ut av kameraet, og hvor enkelt dette er via GoPro Quik-appen på mobilen. Samtidig får profesjonelle film- og TV-produsenter, som lenge har brukt GoPro, en viktig oppdatering med automatisk synkronisering av tidskoden ved samtidig opptak med flere GoPro-kamera, sier Broklev til fagbladet Elektronikkbransjen.

Bent Broklev i Response Nordic viser under lanseringen av Hero 12 Black også tidligere generasjoner GoPro-kamera. Foto: Stian Sønsteng

En ny Cmos bildesensor gir 5,3K-opptak med 60 bilder i sekundet, eller 4K med 120 bilder. 5,3K-video skal ifølge GoPro gi 91 prosent høyere oppløsning enn 4K.

– Stillbildene har en oppløsning på 27 megapiksler. Men, de kan like gjerne grabbes fra en video, i 24,7 megapiksler, og det kan være vanskelig å se hvilken løsning man har brukt, sier Broklev.

 

Resultatet er like stødig som med en ekstern gimbal (slingrebøyle)

HyperSmooth 6.0

Actionkameraet har digital videostabilisering med HyperSmooth 6.0.

– Resultatet er like stødig som med en ekstern gimbal (slingrebøyle). På Hero 12 er ytelsen ytterligere hevet med AutoBoost, som gir bedre stabilisering, samtidig som den gir mindre bildebeskjæring. Det horisontale perspektivet holder videoen stødig selv ved full rotering, sier Broklev.

Louise Hoff (t. v.) og Ine Løvseth Hegland i Response Nordic under GoPro-lanseringen 13. september ved selskapets Oslo-kontor i Nydalen. Foto: Stian Sønsteng

Etter opptak kan man velge å generere bilde eller video i høydeformat; da mister man kun ni prosent av bildet sammenlignet med opptak der kameraet er holdt på høykant, ifølge Broklev.

GoPro Hero 12 Black er vanntett ned til 10 meter, selv uten ekstern beskyttelse. Batteritiden er doblet til 70 minutter kontinuerlig video i full oppløsning, med Enduro-batteriet på 1.720 mAh.

– Med en ny og avansert teknologi øker ytelsen også i kalde temperaturer, siden kameraet har termisk avstengning, sier Broklev.

GoPro Hero 12 Black Creator Edition koster 8.400 kroner. Foto: GoPro

Hero 12 har på baksiden en 2,27 tommer stor berøringsskjerm i farger, en 1,4-tommers fargeskjerm i front, samt et led-lys som viser at opptaket er startet.

 

GoPro Quik

HDR-funksjonen (High Dynamic Range) kan brukes både på 5,3K- og 4K-video, samt på stillbilder.

– Er det kundegrupper du mener burde oppdaget mulighetene som ligger i et GoPro-kamera?

– GoPro brukes av nær sagt alle, og ikke bare dem som setter livet på spill. Det var nok noen som var tidlig ute og ikke fikk fullt utbytte av kameraet, kanskje fordi de ikke hadde en kraftig nok datamaskin til å redigere video. Nå trenger du ikke dette utstyret lenger, og det hele er blitt så enkelt at GoPro Quik-appen automatisk genererer ferdige videosnutter du kan dele. I appen kan man også få tilgang til hvilket bildeutsnitt man ønsker, sier Broklev.

For å få full tilgang til mulighetene i Quik-appen, inkludert lagring i skyen, må man betale for et abonnement. Overføring til skyen skjer automatisk via wifi, eller man kan overføre filene til PC via USB-C eller direkte fra mikro-SIM-kortet.

Hero 12 Black kommer også i en Creator Edition til 8.400 kroner, med et Volta-batterigrep med innebygde kontroller, Media Mod og Light Mod, avtakbare vindskjerm og et ekstra led-lys.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2023, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS