Sonys nyeste mobil-flaggskip er selskapets første telefon med 5G-støtte. Foto: Sony

SONY VIL MED I KAMERAKAMPEN

Sonys siste flaggskipmobil henter mye teknologi fra selskapets digitalkamera, og vil være med i kampen om bildetronen.

Publisert

Allerede i navnet på Sonys nye toppmodell skjønner man at selskapet satser på kameraopplevelsen. Oppfølgeren til Xperia 1 har fått tilnavnet mk II, på samme måte som Sonys digitalkamera. 

– Vi skulle egentlig hatt en stor presselansering på Mobile World Congress i Barcelona, men siden messen ble avlyst tar vi presentasjonen i Oslo, sier Cedric Guttormsen, norsk salgssjef i Sony Mobile, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Første 5G-mobil fra Sony

Line Holm Hansen, nordisk PR-ansvarlig i Sony Nordic og Cedric Guttormsen, norsk salgssjef i Sony Mobile, presenterte Sonys siste mobiler i Oslo i stedet for på MWC-messen i Barcelona. Foto: Marte Ottemo.

I mars i fjor kunngjorde Sony at selskapet slo sammen kamera- og bildedivisjonen, lyd- og hjemmeunderholdning og mobildivisjonen til en business-enhet, og det skal nå gjenspeile seg i produktene.

– Sony er et underholdningsselskap som både produserer innhold innen musikk og film og lager maskinvare i alle kategorier, så vi er inne i hele økosystemet. Vi har identifisert noen felles interessegrupper på tvers av siloene, og alle våre nye mobiler kommer med en 21:9-skjerm, sier Guttormsen.

Nye Xperia 1 II kommer i sort eller lilla når telefonen treffer det norske markedet i juni. Foto: Sony.

Første mobil ut som drar nytte av de sammenslåtte divisjonene er Xperia 1 II.

– Sony Mobile og Sony Electronics er nå slått sammen, og det vises også i navnet på den nye Xperiaen. Dette er Sonys første 5G-mobil, og har også ultrarask autofokus med teknologi fra Sonys Alpha kamera. Det er en vesentlig forbedring fra forgjengeren, sier Guttormsen.

Xperia 1 II har hentet teknologi fra kameradivisjonen hos Sony, og har fått tre ulike objektiver samt en dybdesensor i sitt nye oppsett. Foto: Sony.

Autofokus-teknologien lar brukeren ta 20 bilder i sekundet med kontinuerlig fotografering, med AF/AE3-kalkuleringer 60 ganger i sekundet og sanntids øyefølging for både mennesker og dyr.

Det betyr at enheten til stadighet sporer det utvalgte objektet for å fange øyeblikket med det riktige fokuset og eksponeringen, selv i utfordrende situasjoner hvor objektet beveger seg raskt.

Xperia 1 IIs hovedkamera har tre objektiver på 16mm, 24mm og 70mm, samt en «time of flight»-sensor, som er en led-sensor som måler dybde basert på lys som sendes ut og kaster tilbake fra et objekt. Alle objektivene har en oppløsning på 12 megapiksler.

Dette er Sonys første 5G-mobil, og har også ultrarask autofokus med teknologi fra Sonys Alpha kamera

– Xperia 1 II har også fått en dobbel fotodiode-sensor, og bildebrikke på 1/1.7 tommer med 50 prosent høyere sensitivitet enn forgjengeren. Autofokus dekker rundt 70 prosent av sensoren, og telefonen kommer preinstallert med appen Photo Pro for proff redigering. Det er lett-versjonen av programmet som følger med Alpha-kameraene, og er beregnet på de som virkelig er fotografiinteresserte, sier Guttormsen.

Også Xperia 1 II tar opp video i 4K, og støtter nå opptak i 21:9 4K HDR, med opptak i 24/25/30/60 bilder per sekund. Tar du oppløsningen ned til 2K, får du støtte for 120 bilder i sekundet med HDR.

Sony har tatt tilbake støtten for minijack-inngang på sine siste modeller. Foto: Sony.

Spesialtilpasset spilling

– Vi reintroduserer nå også 3.5mm minijack-støtte i Xperia 1 II, ikke minst fordi det gir mulighet for å koble til ekstern mikrofon når du gjør videopptak. Telefonen har også ekte stereohøyttalere i front som gir 360 graders lyd, foreløpig kun strømmetjenesten Deezer og Tidal som har god nok kvalitet til å støtte formatet, sier Guttormsen.

Skjermen på Sonys nye flaggskip er som hos forgjengeren i 21:9-format, og er en 6,2 tommer stor oled-skjerm med 4K HDR-støtte.

– Med 21:9-formatet slipper du sorte kanter oppe og nede når du ser film på mobilen, men gjør det også enklere å multitaske. Du ser mer i høyden og slipper å scrolle, og er også bra for delt skjerm. Med multividu-bytting kan du nå enkelt kan skifte mellom vinduer uten å måtte lukke begge skjermene, sier salgssjefen.

21:9-skjermen skal også komme til sin rett for de som spiller mye på mobilen, og flere spill som for eksempel Fortnite er tilpasset skjermformatet.

Også midtsjikts-telefonen Sony Xperia 10 har fått en mark II-oppgradering. Foto: Sony.

– Nå kommer også Call of Duty tilpasset skjermen, og da ser du faktisk mer av spillet enn du vil gjøre på andre mobiler, sier Guttormsen.

Xperia 1 II har full støtte for Playstation-kontrolleren Dualshock 4 med direkte tilkobling, og salgssjefen sier ingen andre mobilprodusenter får tilgang på all funksjonalitet som ligger i kontrolleren, selv om denne lar seg koble til via blåtann til andre modeller.

Under panseret sitter Qualcoms siste 865 Snapdragon-prosessor, og det 4.000 mAhs batteriet støtter trådløs lading. Med hurtiglading fyller du batteriet til 50 prosent på 30 minutter, og telefonen har Gorilla Glass 6 på begge sider.

Sony Xperia L4 er den rimeligste modellen i selskapets nyeste lansering, og vil koste rundt 2.000 kroner når den kommer på markedet i april. Foto: Sony.

Xperia 1 II kommer i sort og lilla, og vil være i butikk i juni. Prisen er ennå ikke klar, men Guttormsen antyder et prispunkt rundt 11.000 kroner.

To nye modeller

Vi reintroduserer nå også 3.5mm minijack-støtte i Xperia 1 II, ikke minst fordi det gir mulighet for å koble til ekstern mikrofon når du gjør videopptak

Også midtsjikts-telefonen Sony Xperia 10 har fått en mark II-oppgradering.

Med multiskjerm-teknologi kan du både sjekke kartet og avtale møtested uten å måtte skifte vindu. Foto: Sony.

Nye Xperia 10 II er utstyrt med et trippellinsekamera med henholdsvis en 12 megapiksel-linse og to 8 megapiklser-linser, og den samme brennviddekombinasjonen som på Xperia 1: ekstra bred vidvinkel (16 mm), vidvinkel (26 mm) og telefoto (52 mm)

– Modellen har et litt enklere kameraoppsett enn Xperia 1 II, men vi har hentet mye fra tidligere toppmodeller og også Xperia 10 II kan filme i 4K, sier Guttormsen.

I likhet med Xperia 10, har Xperia 10 II en 6-tommers skjerm i 21:9-format, og har fått en ny og tynn oled-skjerm.

Xperia 10 II er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 665-prosessor, og Sony har også her gått tilbake til støtte for 3.5mm mini-jack.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Xperia 10 II leveres i svart og hvit med Android 10, og blir tilgjengelig i Norge fra april 2020 til en pris på rundt 3.500 kroner.

Den siste lanseringen fra Sony er Xperia L4. Også her er den 6,2 tommer store skjermen i 21:9-format, mens trippelkameraet kan skilte med en 13 megapikslers hovedlinse, fem megapikslers vidvinkel-linse og et to megapikslers dybdekamera. Også Xperia L4 kommer til norske butikker i april i fargene blå og sort, til et prispunkt rundt 2.000 kroner.

Powered by Labrador CMS