Teknologidirektør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg, lover at selskapet skal bli først med 5G i Norge. Foto: Marte Ottemo.
Teknologidirektør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg, lover at selskapet skal bli først med 5G i Norge. Foto: Marte Ottemo.

TELENOR STARTER 5G-RACET

Operatøren Telenor lover å være først med 5G i Norge, og starter de første testene allerede i vår. Planen er å lansere kommersielt allerede i 2020.

Publisert

– Telenor går sammen med Huawei for å bli først med 5G i Norge. Telenor lover å bli først med 5G i Norge, og 5G vil bli en revolusjonerende teknologiendring. Vi skal starte å teste ut i 2017, og nettet vil lanseres kommersielt rundt 2020, sier Magnus Zetterberg, teknologidirektør i Telenor Norge, på en pressekonferanse under Mobile World Congress i Barcelona.

Avtalen mellom Huawei og Telenor ble signert under messen, og Telenor har klare ambisjoner om å være tidlig ute med den nye teknologien.

Gir nye tjenester

5G vil gi norske mobilbrukere helt nye brukeropplevelser. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

– Vi har sett mange spennende konsepter her på messen, blant annet dronelevering, selvkjørende biler og busser og mye mer. Årsaken til at vi trenger 5G-nettet til dette, er at den nye teknologien ikke bare gir høyere hastigheter, men at forsinkelsen i signalene blir mye kortere. Det er viktig når bilen skal kommunisere med sensorer i veiene eller andre biler rundt seg, sier Zetterberg.

// Telenor lover å bli først med 5G i Norge, og 5G vil bli en revolusjonerende teknologiendring

Han sier de nå vil teste teknologien sammen med kunder og partnere for å se behovene og mulighetene. 

– 5G vil bli svært viktig på flere samfunnsområder. Dette kan være helsevesenet som trenger mange flere nettverkstilkoblede hjelpemidler for å kunne tilby tjenester der de trengs i et lokalmiljø. Et annet eksempel er automatiserte fabrikklokaler med roboter og mennesker i produksjonslokalene, sier Zetterberg.

Trenger flere frekvenser

5G gir også mulighet til å bygge horisontale nett, noe som vil gi nye muligheter for å dekke bransjespesifikke behov.

– Du kan for eksempel ha ett nett for nødkommunikasjon, ett for håndsett og ett for TV-sendinger, sier teknologidirektøren.

For Telenor vil 5G gi en mer effektiv måte å øke kapasiteten i mobilnettet i takt med behovet, men Zetterberg sier det må store investeringer til.

Telenors teknologidirektør Magnus Zetterberg (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen under pressemøtet på MWC 2017. Foto: Telenor
Telenors teknologidirektør Magnus Zetterberg (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen under pressemøtet på MWC 2017. Foto: Telenor

– Nytt spektrum nødvendig for å oppnå Gb/s-hastigheter, og lavbånd er avgjørende for rask dekning. Behovet for spektrum i 700-nettet er brennende, sier han.

Powered by Labrador CMS