Ordfører i Lillestrøm kommune Jørgen Vik, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og administrerende direktør i Telia Norge Stein-Erik Vellan åpner Telias 5G-nett i Norge. Foto: Marte Ottemo

TELIA ÅPNER 5G PÅ LILLESTRØM

Med ordføreren i Lillestrøm og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland på laget åpnet Telia 5G-nettet for kundene.

Publisert

Telia Norge åpnet 12. mais sitt 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo for kundene. I løpet av 2020 utvides 5G-dekningen i Oslo, samtidig som nettet åpnes i Trondheim og Bergen.

Telia har uttalt at de skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023, og allerede i løpet av neste år er ambisjonen at opptil halve befolkningen skal ha 5G-dekning.

– Dette er en merkedag i Telias og våre kunders historie. I en tid hvor vi virkelig ser betydningen av vår digitale grunnmur for å holde samfunnshjulene i gang er vi utrolig stolte over å kunne åpne vårt 5G-nett for kundene med Lillestrøm som første sted ut, sier Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge, på pressekonferansen.

Første etter koronakrisen

Velland sier han som tidligere landslagsspiller i bakset er spesielt fornøyd med å ligge langt foran svenskene i utbyggingen av det kommersielle nettet.

Administrerende direktør i Telia, Stein-Erik Velland får hjelp av Vitaly Slettvold i Droneverkstedet til å kjøre opp en drone for å overvåke en byggeplass live via 5G. Foto: Marte Ottemo.

Distrikts- og digitaliseringesminister Linda Hofstad Helleland tok scenen på Norges Varemesse på Lillestrøm, og fortalte at arrangementet var hennes første fysiske møte siden koronakrisen.

– Siste møtet var før jeg ble stengt ned på hjemmekontor var åpningen av Telenors 5G-nett i Trondheim. At neste offentlige opptreden skulle bli åpning av Telias 5G-nett passer altså bra, sier Helland.

Dette handler om konkurransekraft for landet vårt. Neste generasjons mobilnett åpner for fremtidens digitale tjenester

Telia har siden januar 2020 bygget ut sitt nasjonale 5G-nett. På Lillestrøm har et 40-talls basestasjoner blitt oppgradert med den nyeste mobilteknologien levert av Telias samarbeidspartner Ericsson.

– Dette er en viktig dag for Lillestrøm kommune. Vi er blant de første i landet som tar i bruk den nye 5G-teknologien. Vi har et næringsliv som kan utnytte teknologien og skape nye løsninger. Også innbyggerne vil få glede av mulighetene som teknologien gir, blant annet kan vi bruke den store kapasiteten i 5G-nettet til datainnsamling, og dermed få en mer effektiv drift innenfor kommunalteknikk. Teknologien gir også muligheter til nye velferdsteknologiløsninger. Vi går en veldig spennende tid i møte, sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune.

Telia demonstrerte også fjernstyring via 5G-nettet på landbaserte kjøretøy. F.v: Vitaly Slettvold i Droneverkstedet, ordfører i Lillestrøm Jørgen Vik, Telia-sjef Stein-Erik Velland og distrikts- og digitaliseringsminster Linda Hofstad Helleland. Foto: Marte Ottemo.

Halve Norge i 2021

– Dette handler om konkurransekraft for landet vårt. Neste generasjons mobilnett åpner for fremtidens digitale tjenester. Dette bidrar til å sikre at norske mobilnett også i fremtiden vil være blant de beste i verden. Telia har annonsert ambisiøse utbyggingsplaner, og jeg ser frem til at utbyggingen fortsetter slik at 5G-nettet etter hvert åpner flere steder i landet. Mobilnettene er svært viktige for folk, næringsliv og offentlig sektor over hele landet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Ifølge Telia er planen å ha halve Norge på 5G i løpet av neste år. I løpet av 2020 utvides 5G-dekningen i Oslo, samtidig som 5G-nettet åpnes i Trondheim og Bergen. Det skal investeres milliardbeløp hvert år fremover, og den videre 5G-utbyggingen vil skje område for område i hele landet. Et nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023.

Både Samsung og OnePlus stilte sine 5G-telefoner til test for de oppmøtte på Telias pressekonferanse. I midten Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge. Foto: Marte Ottemo

Samtidig med åpningen av 5G-nettet på Lillestrøm, åpner Telia en egen 5G-lab på Norges Varemesse, hvor man vil invitere inn kunder og samarbeidspartnere som ønsker å komme tidlig i gang med å teste 5G og utvikle sine produkter og tjenester basert på den nye teknologien.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2020, som ble distribuert 22. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS