LG kommer med en rekke ny TV-modeller under årets digital CES-messe. Foto: LG

STØRSTE OLED-SLIPP FRA LG

LGs premium TV-modeller får helt nytt panel, en ny prosessor og enda flere størrelser når sør-koreanerne viser fram sin nye TV-linje under årets digitale CES-messe.

Publisert Sist oppdatert

LGs 2021-lansering av TVer er ifølge selskapet selv det mest omfattende utvalget oled-modeller hittil fra LG.

Det er flere teknologi-nyheter i LGs nye TVer. I år introduserer LG en helt ny panelgenerasjon kalt oled Evo, som skal kunne oppnå 20 prosent høyere lysstyrke enn forrige generasjon. Som med det meste av ny teknologi vil det nye bildepanelet koste mer enn vanlige oled-skjermer og kommer dermed foreløpig kun i LGs G1-serie.

− Vår forpliktelse til å heve listen for bransjen og øke verdien for forbrukerne, kommer tydelig fram i LGs oled-serie for 2021. Med LG oled evo, vår mest avanserte panelteknikk hittil, spiller våre siste OLED-TVer i en helt egen liga og gir et nytt nivå til seeropplevelsen som vi er sikre på at er eksepsjonell, sier Park Hyoung-sei, administrerende direktør i LG under selskapets virtuelle pressekonferanse.

WebOS 6.0 har fått et nytt og ryddigere startskjermbilde, raskere tilgang til apper og mer personlige anbefalinger. Foto: LG

Ny prosessor og operativsystem

Det sitter også en ny videoprosessor under panseret på de nye modellene i Z1, G1- og C1-seriene.

Fjerde generasjon Alpha 9 skal bruke AI-teknologi og maskinlæring for å oppnå bedre oppskalering og generelt skarpere bildekvalitet. Den skal kunne analysere bildet, definere hva som er i bakgrunn og forgrunn og optimalisere fortløpende. Prosessoren har også en ny versjon av LGs AI Sound Pro, som kommer med to store nyheter i 2021; virtuell 5.1.2-miksing av kringlyd skal gi en bedre lydopplevelse med TVens innebygde høyttaler, mens «auto volume leveling» sørger for et jevnt volumnivå når du bytter mellom kanaler eller forskjellige strømme-apper.

Park Hyoung-sei, administrerende direktør i LG og CES-sjef Gary Shapiro snakket om fremtidens TV-trender under den digitale messen. Foto: LG

Brukergrensesnittet har også fått en oppdatering, og WebOS 6.0 har fått et nytt og ryddigere startskjermbilde, raskere tilgang til apper og mer personlige anbefalinger.

LGs Magic Remote har fått nytt og mer ergonomisk design, og smarte funksjoner som mikrofon til stemmestyring, snarvei-knapper for Netflix, Amazon og Disney+ og «Magic Tap», som lar brukeren dele innhold mellom TV og mobilen, kun ved å «tæppe» sistnevnte mot fjernkontrollen.

LG OLED C1 er arvtageren til den populære CX-serien fra 2020, og får et nytt design utvendig og kommer for første gang i størrelser opp til 83 tommer. Foto: LG

Magic Explorer, er en ny og forbedret versjon av LGs Magic Link som gir brukeren nyttig informasjon knyttet til det som vises på skjermen, slik at du kan lære mer om skuespillere, lokasjonene og andre interessante ting i filmene og TV-seriene du ser på.

‒Den nyeste versjonen av vårt brukervennlige TV-operativsystem webOS 6.0, representerer den viktigste oppdateringen siden vi introduserte webOS for første gang i 2014, sier Hyoung-sei.

Budsjett-oled kommer

LG gikk ikke i detalj på spesifikasjonene under sin TV-lansering, men LG OLED Z1 blir selskapets nye flaggskipmodell med 8K-oppløsning, WebOS 6.0 og den nye Alpha 9 Gen 4 prosessoren i 77- og 88-tommer.

Med LG oled evo, vår mest avanserte panelteknikk hittil, spiller våre siste OLED-TVer i en helt egen liga

LG OLED G1 blir den første serien med LGs nye oled evo bildepanel. Dette ser ut til å bli LGs 4K-toppmodell for 2021, og er arvtageren til GX-serien med det LG kaller Gallery Design. Dette blir den første modellen med oppgradert OLED Evo-panel, og kommer i 55, 65 og 77 tommers skjermstørrelse. Serien har et slankt design med egen innfelling for veggbrakett, som gjør at den kan monteres helt tett inntil veggen.

Nye Gallery Stand 2 et nytt monteringsalternativ til Gallery Design-festet, for de som ønsker mer fleksibilitet i hvordan de setter opp TVen. Foto: LG

LG OLED C1 er arvtageren til den populære CX-serien fra 2020, og får et nytt design utvendig og kommer for første gang i størrelser opp til 83 tommer. Den har også selskapets nye Alpha 9-prosessor, og kommer i størrelsene 48, 55, 65, 77 og 83 tommer.

LG OLED B1 har tradisjonelt har vært et rimeligere alternativ til C-modellene, og kommer også i en ny variant i 2021. får også en ny variant i år. Den skal ha mye til felles med C-serien, men må klare seg med den svakere Alpha 7-prosessoren. Serien kommer i 55, 65 og 77 tommer.

Den nyeste versjonen av vårt brukervennlige TV-operativsystem webOS 6.0, representerer den viktigste oppdateringen siden vi introduserte webOS for første gang i 2014

LG introduserer også en helt ny budsjettserie, LG OLED A1. Dette blir en nedskalert modell der bildepanelet er begrenset til 60 Hz oppdateringsfrekvens, og hvor HDMI-inngangene kun støtter den gamle 2.0 standarden. Om kjøperen er villig til å fire på disse kravene, ventes det at A1-serien vil komme i butikk til et prispunkt hvor man tidligere ikke har kunne kjøpt en oled-TV.

Frir til gamerne

TVene er også designet med gamere i tankene. LGs 2021-modeller er utstyrt med nye funksjoner og egenskaper som «game optimizer» som gir tilgang til alle spillrelaterte innstillinger på ett sted.

Responstiden er på ett millisekund, TVene har lavt inputlag og fire HDMI 2.1-porter. TVen kan også automatisk velge de beste bildeinnstillingene for deg utifra hvilket spill du spiller, enten det er skytespill, rollespill eller strategispill. De nye modellene kommer med G-Sync, Freeesync og VRR (variabel oppdateringsfrekvens.

LG kommer med en rekke nye monitorer, her UltraFine EP950. Foto: LG

LGs smart-TVer får Google Stadia i 2021, og det planlagte samarbeidet med Google skal være på plass i siste halvdel av året. Når Stadia kommer til Google TV, vil LG være den første TV-produsenten med innebygd støtte for Stadia-spill via webOS, ifølge selskapet selv.

LG vil støtte 4K og 5.1-surroundlyd for Stadia Pro-brukere, og gjør det mulig å spille populære Stadia-spill som Cyberpunk 2077, NBA 2K21, Assassin’s Creed: Valhalla og Watch Dogs: Legion med bare en Stadia-kontroller. Ingen ekstra nedlasting av maskinvare eller spill er nødvendig.

LG planlegger å lansere den nye tjenesten som en nedlastbar app fra LG Content Store på LGs smart-TVer i løpet av andre halvdel av 2021 i land der Stadia er tilgjengelig.

UltraGear-monitorene har en grå-til-grå-responstid på ett millisekund og retter seg mot spillmarkedet. Foto: LG

— Å tilby støtte til Stadia på LGs TVer er en av våre forpliktelser overfor kundene for å vise at vi møter forventningene om at spill blir en stadig viktigere funksjon blant eierne av LGs TVer. Stadia endrer måten folk får tilgang til favorittspillene sine på, og ved å tilby webOS-kompatibilitet blir vi tidlig involvert i plattformen, sier Lee Sang-woo, senior visepresident for innholdstjenester i LG Electronics.

Micro Led i 163 tommer

Samsung har de siste par årene vist fram TVer og konsepter som bruker Micro Led, og i år kommer LG med sin første TV med teknologien.

LG Magnit er en moduloppbygd Micro Led-skjerm som kan settes sammen i ulike størrelser helt opp til 163 tommer.

Micro Led er en ny skjermteknologi som i likhet med oled bruker små lysdioder som styres individuelt, men der oled har organiske lysdioder, bruker Micro Led ikke-organiske lysdioder som potensielt kan gi mye høyere lysstyrke enn oled. Ifølge LG skal deres nye TV ha en lysstyrke opp mot 1.200 nits, og et kontrastforhold opptil 150.000:1.

LG Magnit er en moduloppbygd Micro Led-skjerm som kan settes sammen i ulike størrelser helt opp til 163 tommer. Foto: LG

Micro Led bygges opp av moduler og kan dermed ha ulike høyde- og breddeformat, og LG tilbyr spesiallagde veggfester som tillater montering i ønsket konfigurasjon.

Ferdig montert skal Magnit fungere som en vanlig TV, med brukergrensesnittet WebOS og videoprosessoren Alpha 9 som sitter i LGs øvrige høyende TV-modeller.

Micro Led-teknologien er ennå i en tidlig fase, og det betyr et høyt prispunkt. LG Magnit er nok i utgangspunktet rettet mot bedrifter, meg LG sier de også vil som tilby den til forbrukere. Hva prisen på 163-tommeren de viste fram digitalt på CES vil bli er ikke klart, men at prispunktet blir høyt er det ingen tvil om.

Skjermer til spill og jobb

LGs nye og oppgraderte Ultra Series-skjermer for 2021 skal kapitalisere både på hjemmekontortrenden og at stadig flere kjøper seg gaming-utstyr.

De siste skjermene i UltraGear-, UltraWide- og UltraFine-seriene er utviklet med gamere, digitale kreatører og profesjonelle brukere i tankene.

LGs nye UltraGear-spillmonitorer, 27GP950, 32GP850 og 34GP950G, har nano IPS-paneler og en grå-til-grå-responstid på ett millisekund, og retter seg mot spillmarkedet.

Den nye 27-tommers UltraGear 4K UHD-skjermen 27GP950, skal gi en kjapp og responsiv spillopplevelse med en oppdateringsfrekvens på 144Hz, overklokkbar til 160Hz. Skjermen støtter også HDMI 2.1 Variable Refresh Rate, for jevnere bevegelser og muligheten til spille 4K-spill på opptil 120Hz enten på PC eller siste generasjons spillkonsoller

40WP95C Ultra Wide har et 40-tommers buet nano IPS-panel. Foto: LG

LG 32GP850-skjermen er etterfølgeren til fjorårets 27GL850-modell. Det 31,5-tommers Quad High Definition nano IPS-panelet har en oppdateringsfrekvens på 165Hz, overklokkbar til 180Hz. UltraGear-skjermen er Nvidia G-Sync-kompatibel og har HDR-støtte.

LG 34GP950G er en CES Innovation Award 2021-vinner og og har et 34-tommers UltraWide QHD Nano IPS-panel med 21:9-format og en oppdateringsfrekvens på 144Hz, overklokkbar til 180Hz. Denne skjermen støtter Nvidia G-Sync Ultimate, det høyeste nivået av G-Sync-ytelse som offisielt er sertifisert av Nvidia.

Stadia endrer måten folk får tilgang til favorittspillene sine på, og ved å tilby webOS-kompatibilitet blir vi tidlig involvert i plattformen

I LGs UltraWide-linje vant 40WP95C en CES Innovation Award, og skal gjøre det enkelt å multitaske. Modellen har et 40-tommers buet nano IPS-panel med 5K2K UltraWide-oppløsning (5.120 x 2.160) og 21:9-format. Den har i tillegg HDR 10-støtte og Thunderbolt 4.

Også beregnet på innholdsprodusenter og kreative yrker er LG UltraFine Display Oled Pro 32EP950. 4K-skjermen er på 31,5 tommer, og har et kontrastforhold på 1.000. 000:1, mens selvstending dimming av de over åtte millioner pikslene skal eliminere den distraherende glorieeffekten kan oppstå på HDR-LCD-skjermer. For praktisk tilkobling til et bredt spekter av enheter, har skjermen støtte for USB Type-C med 90W-lading, to Display-porter, en HDMI-port og tre USB-innganger.

Nye ovner og kjøleskap

LGs InstaView dør-i-dør-kjøleskap har fått en rekke oppgraderinger og designforbedringer, blant annet et 23 prosent større glasspanel i døren. Foto: LG

LG lanserer nye smarte hvitevarer med fokus på hygiene og funksjonalitet, og sier de vil tilføring litt ekstra luksus til hverdagen

En dispenser som fjerner bakterier ved hjelp av UV-lys, et «craft «ice»-system for drinkene dine og en ovn med air fry- og air sous vide-funksjoner og InstaView-teknologi er noen av hvitevarene LG presenterte på CES.

LGs InstaView dør-i-dør-kjøleskap har fått en rekke oppgraderinger og designforbedringer. Årets modeller er utstyrt med et 23 prosent større glasspanel i døren, slik at det blir enklere å se hva som er inni. De har også blitt utstyrt med UVnano-teknologi, som bruker UV-lys for å fjerne bakterier. Kjøleskapet har fått nyheten LG «craft ice», en funksjon som først ble introdusert i selskapets større kjøleskap i fjor og som produserer helt runde, fem centimeter store isbiter som smelter sakte og dermed holder drinkene kalde enda lengre.

De nye modellene har LGs dør-i-dør-teknologi, som gjør det mulig å få tilgang til dagligvarer i framre del av døren. Dette bidrar til et lavere energiforbruk ettersom mindre varme fra omgivelsene kan komme inn i kjøleskapet.

Det nye InstaView-kjøleskapet forventes å lanseres i Norden i løpet av første halvdel av 2021.

LG tar InstaView-teknologien videre i sin nye air sous vide-ovn, som lar kunden styre både temperatur og luftstrøm. Foto: LG

LGs nye «furniture concept appliances» gjør det mulig å tilpasse både farger og materialer på hvitevarene så det matcher resten av interiøret i hjemmet. Materialene som er tilgjengelige inkluderer rustfritt stål, glass, metall og Fenix. Sistnevnte er et nytt materiale utviklet av italienske Arpa Materiale, som skal hindre fingermerker samtidig som det er både holdbart og behagelig å ta på.

Produkter i den nye serien med hvitevarer forventes å lanseres i utvalgte markeder i løpet av første halvdel av 2021, men det er foreløpig ikke klart om de nordiske landene blir en del av dette.

LGs nye «furniture concept appliances» gjør det mulig å tilpasse både farger og materialer på hvitevarene så det matcher resten av interiøret i hjemmet. Foto: LG

LG tar InstaView-teknologien videre i sin nye air sous vide-ovn. Som navnet antyder, kommer ovnen med en funksjon som kontrollerer både temperatur og luftstrøm, og temperaturen kan stilles til alt mellom 38 og 96 grader. Dermed er det mulig å langtidssteke mat i opptil 48 timer uten behov for vanndamp.

InstaView-funksjonen gjør at du kan kakke fingrene to ganger på ovnsdøren for å skru på det innvendige lyset og se maten som tilberedes. Den støtter LG ThinQ som lar deg holde styr på ovnen via smarttelefonen din.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2021, som ble distribuert 19 april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS