RETRO-DESIGN OG HODETELEFONER

Med merkenavn som Harman Kardon, JBL og AKG i porteføljen er det et vidt spekter av produkter Harman presenterer på årets IFA.

Publisert Sist oppdatert

Harman holder sin IFA-utstilling i telt midt på messeområdet, utenfor hallenes ståk og mas. Fagbladet Elektronikkbransjen tok en prat med daglig leder Frank Bruun i Harman Neby for å høre hva som er nytt fra selskapet.

Bruun og resten av Harman Neby-gjengen er godt plassert i Harmans lukkede messeområde.

– Vi er en partner i Harman-systemet, og er den eneste distributøren globalt som møter på Harmans egne interne møter. Vi jobber helt annerledes enn en vanlig distributør, tett inn i systemene. Slik er det også på messen her. Vi er en del av Harman-systemet her, men tar vare på våre norske kunder eller hjelper til med de svenske og danske, sier Bruun til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi nærmer oss nå 100 000 enheter på AKG. Da er vi nest største på hodetelefoner i Norge – og det er viktig

Vokser på hodetelefoner

Bruun forteller at Harman Kardon er den desidert største delen av forretningen, men andre merker er på vei opp.

– Vi nærmer oss nå 100.000 enheter på AKG. Da er vi nest største på hodetelefoner i Norge – og det er viktig, sier han.

– Det er mye fokus på hodetelefoner og tilbehør på årets IFA, hvordan har dere opplevd dreiningen i markedet?

– For to-tre år siden solgte vi mest store, stygge – eller pene som vi liker å kalle dem – bokser, som store høyttalere. Den biten har snudd og multimediesegmentet er blitt stadig viktigere, både gadgets og hodetelefoner, sier Bruun.

Han forteller at HarmanNeby også ser på hjemmeunderholdningsmarkedet med fokus på små høyttalere og design som viktig framover.

Bredt produktspekter

Harman viser fram hele 56 nye produkter på årets IFA-messe, og Bruun trekker fra en morsom liten sak som en av sine favoritter.

– JBL Soundfly er verdens første trådløse høyttaler. Du plugger den rett i strømkontakten og så kan du strømme musikk via AirPlay eller Blåtann, sier han.

Det er likevel klart at det er de store boksene Bruuns hjerte banker aller kraftigst for.

– I fjor ble det bestemt at vi skulle kjøre en reproduksjon av den gamle JBL Studio-serien, og hele serien er hentet opp igjen og reprodusert. Toppmodellen 4365 er en høyttaler til 130 000 og vi har allerede solgt 10 par i Norge. I tillegg har vi 10 par til i bestilling med 3-4 måneders leveringstid, sier Harman/Neby-sjefen, som forteller at det kun er innmaten som er noe oppgrader, ellers er alt originalt.

Harman Kardon har også kommet med en ny reciever-serie med tre ulike modeller: AVR170, AVR270 og AVR370. Sistnevnte er toppmodellen, med en listepris på 15 000 kroner. De nye modellene har det aller meste integrert, blant annet støtte for trådløs kommunikasjon. Recieverne har støtte for både nettverkstrømming og AirPlay.

Trådløst er tingen

Blant de små hjemmekinoanleggene har Harman Kardons BDS-serie nå kommet i enda bedre utgaver.

Den nye BDS-serien består av fem anlegg, og du kan velge mellom to Blu-ray-anlegg med 3D og 2.1 høyttalersett, eller tre anlegg med 5.1-kanals lyd, hvor en senterhøyttaler og to bakhøyttalere inngår som tillegg i pakken.

BDS 375 med 2.1 kanaler og 2 x 65 w effekt er den enkleste modellen, og har fått både oppgraderte høyttalere og oppdatert design. BDS 477, BDS 877 og BDS 7773W har alle støtte for trådløst nett og strømming via AirPlay, og alle i BDS-serien støtter Harman Kardons Truestream trådløse strømming over Bluetooth.

Anleggene kommer i butikk i september/oktober, ifølge Bruun.

Nye hodetelefoner

Som tidligere nevnt er hodetelefoner en viktig del av produktmiksen til HarmanNeby, og det var flere nylanseringer på området under årets messe.

AKG kommer med to nye modeller, K618 og K619, som erstatter AKGs klassiske DJ-hodetelefoner. Begge kommer i flere farger, og forskjellen mellom de to er at K619 i tillegg har mikrofon og fjernkontroll på kabelen. Prisen på førstnevnte vil være 799 kroner, mens modellen med mikrofon vil koste 999 kroner. Toppmodellen er likevel K551, med fem centimenters drivere, mikrofon og fjernkontroll og flere fargealternativer. Prisen her vil ligge rundt 2.500 kroner.

Harman Kardon kommer med Blåtannn-modell som er lettdrevne for å virke bra med mobiltelefon. BT-modellen koster rundt 2.000 kroner, og mikrofon og fjernkontroll betjenes via å trykke på den ene øreklokken. Batteriet skal vare i rundt 12 timer, og går du tom for strøm er det enkelt å bare koble til kabelen.  Det kommer også en billigere versjon, CL-modellen, med kabel, som ligger mer oppå øret,. Her er driveren er på fire cm.

JBL kommer også med hodetelefoner denne høsten, og  skiller mellom J55 som ligger oppå øret, og J88 som dekker øret. Begge komme i to ulike versjoner, hvor en "i" i modellnavnet betyr at du får mikrofon og fjernkontroll på kabelen.J55 vil koste 599 kroner, mens J55i vil ligge på 749 kroner. Storebror J88 vil ligge på 999 kroner og J88i vil ligge på 1 199 kroner.

Powered by Labrador CMS