Søren Majlund viser frem Citation 200. Foto: Jan Røsholm

HARMAN UTVIDER CITATION-SERIEN

Harman Kardon utvider Citation-serien med smarthøyttalere, og ønsker nå å dekke et hvert rom og enhver bolig.

Publisert

I tillegg til Citation-serien, utvider Harman-konsernet produktspekteret også innen JBLs hodetelefoner, lydplanker, bærbare høyttalere samt spillhodetelefoner. Sistnevnte er et nytt satsningsområde for Harman.

Citation-familien

– Citation 200 er en helt ny strømmehøyttaler, og har fått et batteri som gir den åtte timers spilletid, sier europasjef Søren Majlund i Harman Lifestyle.

Citation Oais har innebygget klokkeradio og trådløs mobillader. Foto: Jan Røsholm.

Fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på elektronikkmessa CES i Las Vegas i januar. Citation-serien startet med strømmehøyttalere med støtte for Google Assistent, men nå utvides sortimentet med flere produkttyper. Citation 200 vil være tilgjengelig på IFA-messen i september, og spiller musikk i full stereo.

– Vi starter med fargene grå og sort, men i kjent Harman-stil kommer den trolig i flere fargevarianter, sier Majlund.

Citation 200 er designet med en ladestasjon i bunn, og er vannavstøtende etter standarden IPX5. Til høsten kommer enda et tilskudd i Citation-familien; Oais. Dette er en høyttaler som gjør flere ting; den har innebygd klokkeradio, trådløs lading for mobil og kan strømme musikk. En spesialfunksjon gjør det mulig å skru av wifi mens brukeren sover, slik at stråling reduseres. Alle høyttalerne i Citation-familien fungerer som frittstående enheter, eller de kan kobles sammen med andre høyttalere fra serien. Med støtte for ChromeCast og Apple Airplay 2 får man tilgang til strømmetjenester i HD-kvalitet.

– Oasis vil selvfølgelig ha både dab+ og FM-radio, sier Majlund.

Citation Oais er tilgjengelig i butikk til høsten og prisen vil bli 2.000 kroner.

Siste tilskuddet i Citation-familien er lydplanken Multibeam 700. Den har sju høyttalere for å kunne gi omgivelseslyd.

– Planken kan kombineres med Citation Sub, som er vår trådløse og kompakte dypbasshøyttaler. Da låter det godt, sier Majlund.

Citation Multibeam 700 vil koste 5.000 kroner.

JBL Link Music og JBL Link Portable er strømmehøyttalere med innebygget Google Assistant. Foto: Jan Røsholm.

Fargerike små

Nå har vi tatt det grønne skiftet litt lenger, og Flip 5 Eco er produsert av 90 prosent resirkulert plast

Harman Lifestyle har også tatt frem en serie med mindre strømmehøyttalere; JBL Link Music og JBL Link Portable. Begge har støtte for Google Assistent og sender ut lyden i 360 grader. Som navnet sier er Portable flyttbar, da den settes i en lader. Et fulladet batteri gir 8 timers spilletid. Både Link Music og Link Portable finnes i flere farger.

Størrelsesmessig er Link Portable litt større enn lillebror Link Music.

Boombox 2 er den største av de portable høyttalerne til JBL. Foto: Jan Røsholm.

Boombox fra JBL er et produkt som skal gi mye lyd. Nå kommer den i oppgradert utgave, Boombox 2. Ifølge JBL skal Original Pro Sound sikre at Boombox 2 har en sterk bass, tydelige midtpartier og mye topper.

– Dette er den største av våre portable høyttalere, og den kan spille i hele 24 timer, sier Majlund.

Boombox 2 er vanntett og kommer også med en innebygd ladestasjon til andre enheter. Om man ønsker enda kraftigere lyd kan spilleren også kobles sammen med andre JBL-høyttalere med PartyBoost-støtte. Prisen ligger på 5.000 kroner.

Flip 5 Eco er produsert av 90 % resirkulert plast. Foto: Jan Røsholm.

Resirkulert lyd

Fagbladet Elektronikkbransjen har tidligere omtalt JBL Flip 5, og at denne kommer i organisk emballasje. Esken er laget av et maisbasert materiale, som skal kastes i matavfallet.

– Nå har vi tatt det grønne skiftet litt lenger, og Flip 5 Eco er produsert av 90 prosent resirkulert plast, sier Majlund.

Reduksjon av bruk av jomfruelig plast er viktig for selskapet. Flip Eco har 12 timers spilletid, og er vanntett. Den har link-funksjon og støtte for PartyBoost, slik at flere høyttalere kan kobles sammen. Som på den forrige versjonen av Flip 5 er emballasjen fortsatt laget av organisk materiale.

Toppmodellen JBL Club One har spilletid på 50 timer. Foto: Jan Røsholm.

To nye hodetelefonserier

JBL lanserer for første gang en serie hodetelefoner beregnet for spillmarkedet. Den nye JBL Quantum-serien inkluderer totalt syv hodetelefoner med alternativer for både prissensitive nybegynnere - og avanserte viderekomne.

– Spillsegmentet er nytt for oss, blir et meget viktig marked fremover, og vi starter med leveranser i april, sier Majlund.

Prisen starter på 400 kroner for Quantum 100 og går opp til 2.500 kroner for toppmodellen Quatum One.

På CES-messen fikk vi også se en annen serie hodetelefoner.

– Club-serien er flaggskipmodellene våre innen hodetelefoner, de er inspirert av turnerende artister, sier Majlund.

Serien består av Club One, Club 950NC og Club 700BT. Alle er utstyrt med JBL Pro Sound og har stemmeassistanse, både Google Assistent og Amazon Alexa.

Ved å ta av løse høyttalere på enden av lydplanken, blir de bakhøyttalere. Foto: Jan Røsholm.

– Toppmodellen Club One har et avansert støydempingssystem, som gjør at utenforstående støy monitoreres 50.000 ganger i sekundet, og blir deretter dempet og tilpasset brukerens omgivelser, sier Majlund.

Støydempingen skal også ta hensyn til om brukeren har briller eller hår over øret. Spilletiden på hodetelefonen er 50 timer før det må lades. Club-serien vil være tilgjengelig i butikk våren 2020. Toppmodellen Club One vil koste 3.500 kroner, Club 950NC får prisen 2.500 kroner, mens Club 700BT havner på 1.500 kroner.

En vegg av planker

– Vi har gleden av å presentere en helt ny serie med lydplanker, bestående av fire modeller, sier Majlund.

Toppmodellen heter JBL Bar 9.1 True Wireless Surround, og har innbygd Dolby Atmos og DTS:X. Utgangseffekten er på 820 Watt og det er en 10-tommers trådløs dypbasshøyttaler i pakken. På enden av planken er det to avtagbare høyttalere. Disse er festet med en magnetkontakt.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– De to avtagbare høyttalerne er trådløse og plasseres bak i rommet, og blir dermed bakhøyttalere i systemet, sier Majlund.

Batteritiden på de løse høyttalerne er 10 timer, og de lades opp igjen når de settes på lydplanken. Lydplanken har fire høyttalere som peker oppover.

– Dermed lager systemet et Atmos lydbilde, sier Majlund.

Bar 9.1 har støtte for Amazon Alexa, Chromecast, Google Assistent og Apple Airplay 2. Den er tilgjengelig på markedet i løpet av sommeren. De fire nye lydplankene fra JBL heter Bar 2.0 All-in-one, Bar 2.1 Deep Bass, Bar 5.1 Surround og Bar 9.1 TWS.

Powered by Labrador CMS