– Folk er villige til å betale mer for en BD-tittel med topp kvalitet av bilde og lyd, og så opplever vi at prisene i forretningene dumpes til samme nivå som DVD-plater, sier en skuffet Erik Zmuda, seniorrådgiver i Film & Kino.

BD BILLIGERE ENN DVD

Innkjøpsprisene på Blu-ray-plater (BD) er nå lavere enn for DVD, viser en undersøkelse i videobransjen.

I løpet av de tre første årene BD har vært i markedet har prisene sunket raskere enn i DVD-platens barndom. I dag er innkjøpsprisen på en BD-plate i gjennomsnitt lavere enn for en DVD-plate. Det viser en undersøkelse fra videobransjen gjengitt i fagbladet Farojournalen. I 1998 var innkjøpsprisen til handlere og kjeder gjennomsnittlig 143 kroner for en DVD-plate. Da BD-platen kom på markedet i 2007 var gjennomsnittsprisen 159 kroner. I april i år kostet en DVD-film i gjennomsnitt 115 kroner, mens BD lå tre kroner lavere, altså på 112 kroner. Dette er oppsiktsvekkende all den tid BD-platene fortsatt er mye dyrere enn DVD fra handler til forbruker. Seniorrådgiver Erik Zmuda i Film & Kino er fortvilet over den lave innkjøpsprisen for BD. Til Farojournalen uttaler han:

– Historien begynner å gjenta seg. Vi kan tilby fantastiske produkter som "alle" vil ha men som ødelegger for seg selv prismessig hele veien. Det er utrolig skuffende. Folk er villige til å betale 250 kroner for en god BD-tittel, og så dumpes prisene mange steder i store tilbudskasser. Det er trist å se BD-nyheter solgt til 99 kroner hos enkelte kjeder.

I følge Zmuda vil det gå tre til fire år før salget av BD-plater kommer på samme nivå som DVD. På dette tidspunktet mener han BD-plater vil være utrolig billig i salg. Han mener saken er en ond sirkel det er vanskelig å komme ut av når det gjelder fortjeneste for videobransjen.

Faghandlerne blir tapere

Zmuda sier videre at faghandlerne kan bli de store taperne i bransjen. Først og fremst fordi de ikke kan konkurrere med storinnkjøperne på pris. Som eksempel nevner han kjeden Wall-Mart som har 40 prosent av videoomsetningen i USA. Wall-Mart selger filmene til meget lave priser og advarer mot at ikke alle på sikt kan selge film med tap. Han mener også at utviklingen er et bevisst valg fra distributørenes side.

– Man burde i stedet konsentrere seg om å gjøre BD-formatet mer attraktivt. Det hadde vært smart å slippe BD-versjonene et par uker før de vanlige DVD-platene. Dette kunne også få ytterligere fart i salget av BD-spillere mener han.

Villige til å betale mer

Salgssjef Gustav Wedel Jarlsberg i WDHE (Walt Disney Studios Home Entertainment) sier til Farojournalen at det ikke ligger noen dramatikk i endringen av BD-prisbildet. Han er samtidig enig med Zmuda.

– Vi ser at det er nyheter som fungerer best på BD. Det tyder på at forbrukerne er villige til å betale en relativ høy pris når produktene er ferskvare, sier Jarlsberg.

Satser på BD

– Vi merker ikke så mye til forskjellen i innkjøpspris som videobransjen oppgir til Farojournalen. Uavhengig av innkjøpsprisene satser vi sterkt på Blu-ray. Målet er å ha et bredt utvalg av BD-filmer i alle forretningene våre, sier Georg Husebæk, kategorisjef for underholdning hos Expert Norge AS.

Andelen av BD-plater i forhold til totalsalget er økende, men Husebæk vil ikke oppgi eksakt mengde for kjeden.

I følge videobransjen er den gjennomsnittlige innkjøpsprisen for en BD-film nå blitt lavere enn for film på DVD-plater.
Til toppen