Årets Mobile World Congress (MWC) i Barcelona bekreftet sin posisjon som verdens ledende utstilling for mobiltelefoner og innholdstjenester. Interessen øker kraftig, og det ser ut til at messeområdet snart blir for lite.

FOKUS PÅ INNHOLD OG TJENESTER

På årets Mobile World Congress (MWC) i Barcelona spilte innhold, tjenester og plattformer en viktigere rolle enn nye modeller av mobiltelefonene.

Utstillingen ser ut til snart å vokse ut av messeområdet i den spanske byen.

Mens fjorårets MWC fokuserte på skjermteknologi, var det i år tydelig hovedvekt på nye tjenester og innhold. Det var overraskende få nye mobilterminaler som ble presentert på årets messe. Produsentene var langt mer opptatt av å fortelle om samarbeidsavtaler og innhold, og ikke minst muligheten det gir for å tjene mer penger.

Ja, for fremtidens fortjenestemuligheter ligger ikke primært i salget av terminaler. Det viktige er hva folk bruker av sine økonomiske midler når de tar i bruk stadig nye tjenester mobiltelefonene har. Fortjenestemulighetene varierer sterkt etter de ulike markedene, og prisnivåene må derfor tilpasses hvert land. Spesielt er forskjellen stor mellom I- og U-land.

Kappløpet

De siste par årene har vært preget av kappløpet mellom Apple og alle de andre når det gjelder plattform, tjenester, applikasjoner og brukervennlighet. Iphone har skapt en ny standard som alle konkurrentene kappes om å nå opp til. I år er det mer snakk om å kopiere, eller helst overgå, Apples brukervennlighet og Iphoneskjermens kvaliteter. Dette har ført til at omtrent alle produsentene presenterer telefoner med samme type skjerm og i hovedsak samme utforming. I så måte har det skjedd en forenkling av produktutvalget. Med få unntak snakker vi om perfekte berøringsskjermer med ikonsymboler for tjenester og egenskaper.

Windows Mobile OS 7

Hvordan kan man fylle mobiltelefonen med samme muligheter og egenskaper som dagens datamaskiner og samtidig oppnå samme brukervennlighet? Dette var utfordringen Microsofts konstruktører kastet seg over da de startet utvikligen av sitt nye operativsystem Windows Mobile OS 7. Systemet er fortsatt under utvikling, og på Microsofts pressemøte i Barcelona ble det opplyst at det ikke vil bli ferdig før til jul. Likevel fikk vi en solid smakebit på hva det nye sytemet vil tilby. Mange har spurt seg om Microsoft med sitt mobile operativsystem blir hengende stadig lenger etter konkurrentene, og da særlig Apple, men Windows Mobile OS 7 ser ut til å gjøre dette til skamme. Så langt er det mange likheter mellom operativsystemet til Apples Iphone og Windows Mobile OS 7, men Microsoft går noen skritt lenger. En av de store forskjellene er å kople sammen all informasjon i mobilen med den personen du skal kommunisere med. Det betyr at mulighetene er tilstede for å gi oversikt over all lagret historikk av epost, tekstmeldinger, foto og kontaktdata. Det er snakk om at mange applikasjoner kan bringes opp samtidig ved hjelp av enkle menyer. Det er også snakk om en personifisering av dine egne data på mobilen slik at du kan bringe opp favoritter på for eksempel bilder, videoer, kart eller nettsteder. I sum gir dette vertikal og horisontal integrering i kombinasjon med egenskaper som skal overgå dagens konkurrerende mobilsystemer.

Tjenester

Som nevnt innledningsvis dreide mye på årets messe seg om mobiltelefonprodusentenes fortjenestemuligheter. Stikkordet for dette er nye applikasjoner som kan føre til kjøp hos brukerne. Nokias Ovi Store som ble presentert i fjor, er eksempel på en forretningsvirksomhet som har gitt det finske konsernet store fortjenester. Millioner av mobiltelefoneiere gjør daglig bruk av Ovi Store, og på årets MWC presenterte Nokia et samarbeid med det amerikanske selskapet Intel osm skal skape nye mulighter for fortjeneste. Vi kommer tilbake til dette under artikkelen om Nokia.

Vider seg ut

Det strømmer stadig nye typer utstillere til MWC. Mobilmessen vokste seg for noen år siden ut av messeområdet i franske Cannes. Nå ser det ut til at det samme kan skje i Barcelona. Leverandører av programvarer og alle slags tjenester for data og mobile nettverk er med på å gjøre messen overfylt. Dette var antakelig en årsak til at en rekke ledenede leverandører som Nokia og LG flyttet siste utstillinger til utenfor messeområdet i år.

MOBILE WORLD CONGRESS

Microsofts toppsjef Steve Ballmer presenterte Windows Mobile OS 7 for verdenspressen i Barcelona. Med det tar Microsoft for fullt opp kampen med Apples operativsystem.
Inne på messen samlet folk seg i stort antall hele tiden for å se og høre presentasjonen av Windows Mobile OS 7.
Microsoft Norges PR-konsulent Nina Gopinder Pannu, som her slapper av med vakker spansk gitarmusikk, skal bidra til å innføre det nye operativsystemet i Norge.
Eksempel på kontaktinformasjon i det nye Windows Mobile OS 7- systemet som er ferdig utviklet til jul.
Til toppen