Jarle Karlsrud (t. v.) i Bedre Inneklima og Meacos eier Chris Michael med DD8L Zambezi, som er deres beste avfukter for hjemmebruk. Den er stillegående med tørkerotor, strømbesparende program for klestørk, tidsstyring og ionisering mot mugg, støv, midd, virus, bakterier og vond lukt. Pris: 4.500,- Foto: Stian Sønsteng

FUKTING, AVFUKTING OG RENSING

Sandefjordsfirmaet Bedre Inneklima AS deltok på IFA for første gang, med luftrensere og avfuktere som skal gi bedre inneklima med bruk av ioner.

– En avfukter har flere bruksområder. Hovedområdet er å trekke fuktighet ut av omgivelsene. Man tørker tøy mye raskere med en avfukter i rommet. Samtidig går ikke fukten i veggene, sier daglig leder Jarle Karlsrud i Bedre Inneklima AS.

Han representerer det britiske merket Meaco i Norge, Sverige og Danmark. En av modellene de har solgt mest av er Meaco DD8L Standard, nå kommer Meaco DD8L Zambezi som ny toppmodell.

En avfukter er bra for inneklimaet og ikke minst huset

– Begge har oppgitt kapasitet til 8 liter i døgnet, men den er i realiteten økt fra 7,5 til 8,5 liter. Den store forskjellen ligger imidlertid i alle ekstrafunksjonene. Zambezi har en skjerm som viser luftfuktighet og temperatur i lufta, den har mye sterkere ionisering og dreper både bakterier og virus, sier Karlsrud til fagbladet Elektronikkbransjen.

Tids- og automatisk styring

Nytt i Zambezi er muligheten for tidsstyring. Begge modeller har mulighet til automatisk styring, men der standardmodellen hadde fire nivå kan Zambezi stilles trinnvis fra 30 prosent luftfuktighet til 35, 40, 45 prosent og så videre.

– Hvis du har slått av maskinen, vil Zambezi fortsette å måle luftfuktigheten. Hvis den finner ut at den er for høy, lyser en lampe som forteller at du bør slå den på, sier Karlsrud.

Maskinen har en egen vanntank som må tømmes, men den kan også koples til sluk eller vask. Da skal eneste vedlikehold være å støvsuge filteret.

Karlsrud legger til at dersom man kjøper en Meaco DD8L Zambezi går det to pund, eller cirka 25 kroner, til David Shepherd Wildlife Foundation.

– Det at maskinene ikke har kompressor gjør dem mye lettere og stillegående. Samtidig fungerer de bedre i norske kjellere, siden det ikke er så varmt her i landet, sier Karlsrud.

Han mener det burde stå en avfukter i de fleste norske kjellere.

– En avfukter er bra for inneklimaet og ikke minst huset, sier Karlsrud.

Renser luft

I tillegg til avfuktere leverer Bedre Inneklima også luftrensere og luftfuktere.

– Har du husdyr er en luftrenser optimal. Den renser også luften for pollen, støvpartikler og annet skitt, sier Karlsrud.

Han forteller også at det er viktig med luftfuktere. Spesielt om vinteren når vi fyrer blir ofte luften tørr. Meaco viste frem en modell med et langt rør, slik at fukten skal spres rundt i rommet.

– Med en avfukter i kjelleren eller vaskerommet og en luftrenser og -fukter i stua om vinteren er du sikret et godt inneklima, sier Karlsrud.

Avfukteren Meaco DD8L Standard har en kapasitet på 8 liter i døgnet. Pris: 3.700,- Foto: Jan Røsholm
Luftfukteren til høyre har et langt rør. Dette er for at fukten skal spres ut i rommet. De to andre produktene er luftrensere. Foto: Jan Røsholm
Til toppen