Spaceworld Soundgarden Holmen i Asker. Foto: Spaceworld Soundgarden.

SPACEWORLD SOUNDGARDEN KONKURS

Som en konsekvens av firmaets økonomiske situasjon, har styret i butikkjeden Spaceworld Soundgarden AS torsdag 14. juni levert begjæring om oppbud.

Publisert

Dette går frem av en pressemelding fra selskapet. Det er gått tre år siden fusjonen mellom Spaceworld og Soundgarden. Målet var å skape en ledende butikkjede med hifi, andre lydprodukter, hodetelefoner, mobil og tilbehør. Tiden vil vise om hele eller deler av kjeden vil gjenoppstå med basis i konkursboet, men ingen i Spaceworld Soundgarden AS vil gi kommentarer ut over pressemeldingen.

Oppdatering fredag morgen: Solheim åpen for ny drift

– Dessverre ble oppstarten mer kostbar og krevende enn planlagt, og kjeden leverte følgelig et negativt resultat for 2016 som var mye større enn forutsatt. Denne utviklingen ble gradvis snudd i 2017, der det ble gjennomført betydelige kostnadsbesparelser og en nedskalering av antall butikker, heter det i pressemeldingen.

Spaceworld Soundgarden AS omsatte for 307 millioner kroner i 2017. Firmaet har i dag 38 fysiske butikker og én nettbutikk. Arbeidsstokken består totalt av rundt 250 ansatte, hvorav 83 fulltidsstillinger. 

Beklager situasjonen

Jan Inge Solheim leverte i dag begjæring om oppbud av Spaceworld Soundgarden AS. Han eier selskapet gjennom Skagen Invest & Consult AS. Her er han fotografert på IFA-messen i 2017. Foto: Stian Sønsteng.

– Markedssituasjonen og konseptet har ikke gitt oss den omsetningen og herunder den inntjeningen som vi hadde forutsatt. Alt for mange av butikkene har fremdeles levert negativt driftsresultat. Dette på tross av at de ansatte har bidratt mer enn man kan forvente, med stor entusiasme og arbeidsinnsats for å skape lønnsomhet, skriver styreleder Jan Inge Solheim i pressemeldingen.

– Styret i firmaet har arbeidet intenst og over lengre tid med å sikre en langsiktig finansiell løsning for videre drift, herunder en videre bransjekonsolidering med beslektet virksomhet. Vi må nå konstatere at vi ikke har lykkes med dette arbeidet. Vi beklager sterkt den uheldige situasjonen som har oppstått som en følge av dette for våre ansatte, kunder og leverandører, skriver Solheim.

Ambisjonene han hadde da fagbladet Elektronikkbransjen intervjuet ham på IFA-messen i september 2017 har altså ikke slått til. Da uttalte han:

– Vi satser friskt og etablerer tre nye butikker i høst. Med 40 butikker tjener vi penger neste år, men det absolutt rom for flere nyetableringer.

Artikkel fra fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2017.

Jan Inge Solheim har vært daglig leder, eneeier og styreleder i Spaceworld Soundgarden AS. Han var i 1994 med på å etablere Hi-Fi Center-kjeden, som den 1. juni 2008 endret navn til Soundgarden. Solheim eide da kjeden, som besto av 16 butikker.

Kjedeeide butikker

Spaceworld Soundgarden Storbyen i Sarpsborg. Foto: Spaceworld Soundgarden.

I november 2013 åpnet Soundgarden sin første senterbutikk, på Sandvika storsenter, som den 18. butikken i kjeden. I mai 2015 ble kjeden slått sammen med Spaceworld, med Solheim som største eier med 55 prosent gjennom Skagen Invest & Consult AS, mens Reitangruppen AS eide resten. På dette tidspunktet hadde Spaceworld (etablert i 1984) 39 butikker, mens Soundgarden hadde 19 butikker.

I september 2016 kjøpte Solheim opp Reitangruppens aksjer, og ble eneeier. Spaceworld Soundgarden besto da av 45 butikker på kjøpesentre og i sentrumsnære lokasjoner.

Dagens 38 Spaceworld Soundgarden-butikker er alle heleid av kjeden. Av disse er rundt ti med fra Soundgarden-tiden, og det kjeden kaller lydspesialister.

– De tidligere Spaceworld-butikkene, som stort sett ligger i kjøpesenter, er gjort fullstendig om. De var tunge på spill, data, nettbrett og ting det ikke lenger er så lett å tjene penger på. Disse produktgruppene har vi nå tonet ned og økt lydsortimentet, uttalte Solheim til fagbladet Elektronikkbransjen i september 2017.

Spaceworld Soundgarden Kilden i Stavanger. Foto: Spaceworld Soundgarden.

Samme måned stengte kjeden butikkene sine på Lillehammer og Moa ved Ålesund, mens de i november og desember åpnet tre nye; i Sartor Senter på Sotra ved Bergen, i Amfi Mandal og i Amfi Svolvær.

Powered by Labrador CMS